Wednesday, December 29, 2010

[18]

Ryo Oshiro;Kapten Kadena Nishi

Finally, received volume 18, Juara Bola Keranjang Act II aka Dear Boys Act II from Comics House after 1 ½ month waiting…huhu..

Ceritanya bersambung lagi utk game antara Mizuho & Kadena Nishi. Pertembungan dua pemain ‘ace’ Kazuhiko Aikawa & Tetta Kenjo (volume sblmnya, diorg panggil Tetsuta) yang memang sama hebat. Akhirnya, lepas masuk kuartet ke-4 barulah Mizuho dpt mendahului, itupun lepas berhempas pulas mngejar dgn keberanian Ranmaru Miura mmgunakan taktik jaringan 3 mata jarak jauh NBA mcm Kazuya Sato dr Yokohama Gakuen & juga kebijaksanaan Kapten Takumi Fujiwara mmggunakan taktik ‘delay offense’ sama mcm Yokohama Gakuen jugak.Tapi, serius, perlawanan sengit giler sbb Mizuho w/pun mndahului, mata dua2 team cuma beza 2 mata.

Dlm game yg cuma berbaki bebrapa minit, Ranmaru Miura cuba utk jarakkan mata dgn jaringan 3mata lagi, tapi diterjah oleh Tetta Kenjo, mnyebabkan Ranmaru jatuh. Kira ni kali kedua dia jatuh, sbb masa sblm tu pun, dia jatuh sbb kena trjah juga. (Kira, Kadena Nishi mmg takutkan jaringan 3 mata Miura). Tetta foul, & Ranmaru dpt lontaran bebas 3 kali. Tapi, malangnya, dia rsa something wrong dgn kakinya. 2 lontoran bebas msuk, tp lontaran ke-3 tak msuk. Kadena Nishi mmgunakan taktik foul utk mgurangkn jumlah jaringan Mizuho & mengkucarkacirkan pertahanan Mizuho. Kedua2 team saling brbalas serangan sehingga pada 5 saat trakhir kelima-lima ahli Mizuho brgbung mnyerang brtubi2 utk memasukkan jaringan trakhir. Dgn akhirnya, Tsutomo Ishi dpt mnjaringkan bola pada masa 0.00 (ah..ingat kat Naoki yg juga slalu score pada saat 0.00) & akhirnya, Mizuho menang 98-93. Slps tamat, Team Kadena Nishi meminta kebenaran jurulatih utk tengok Tendouji lawan. Takumi dgn yakinnya cakap, mrka hanya perlu mgikuti jadual perlwanan Mizuho & mrka akan dpt melihat prlawanan antara Mizuho & Tendouji di Final.

Seterusnya, utk prlawann berikutnya, mrka akan brtanding dengan Shonandai Sagami, rival mrka di Perlawanan Kelayakan Inter High kawasan Kanagawa. Bagi Ayumi Fuse, dia begitu mengendahkan jaringan 3 mata Ranmaru Miura. Sbb, team mereka tiada satu pun yg mahir jaringan 3 mata kecuali pemain Tingkatan 6. Bagi Cikgu Himuro & team Mizuho, strategi pling brkesan menentang Shonan adalh mnggunakan jaringan 3 mata Miura. Bila mesyuarat diadakan, Miura brterus-terang tentang keadaannya, tumit kaki kanannya terkehel dan mnyebabkan dia mgkin tidak dpt turun brtanding masa menentang Shonan yg dah kalahkan diorg msa Perlawanan Kelayakan yg hanya beza satu mata. Seluruh team rasa tak sedap hati, sbb mrka mmg mgharapkn Miura mnjadi key player utk prlawanan esoknya. Sampaikan Mutsumi pun tidak berani ckp apa-apa dengan Takumi bila meraka bertembung sbb melihatkan muka Takumi yg kerisauan. Juga Mai yg hanya terkedu melihat Aikawa yg hanya memandangnya dgn senyum segaris. Sbb selalunya, Aikawa akn menyapanya. So, ini meyakinkan mereka bahwa team lelaki Mizuho mnghadapi masalah besar.

Satomi Anzaki, pengurus pasukan Mizuho mmg xbenarkan Miura brtanding esoknya bimbang akan memudaratkan dia di masa depan spt yg brlaku padanya smpai dia tidak lagi boleh bermain bola keranjang. Takumi, juga mendesak Miura utk tidak brtanding, dan biarlah mereka (Aikawa, Ishi, Dobashi & Toya) yg memikul beban utk bawa Miura ke suku akhir. Spt mana Miura memimpin Mizuho utk layak ke Inter High masa Takumi cedera (masa lwn dgn Shonan) sblm lawan dgn Yokohama Gakuen. Miura berkata, dia tidak dapat mnjaringkan lontaran ke-3 bukan kerana cedera ttp krna ‘mental toughness’. Dan Takumi tahu, Miura berjuang bermati-matian sehingga kakinya cedera kerana nak menebuskn kesalahannya yg asyik membebankan ahli pasukan & tidak memberi apa-apa nilai bermakna utk team. (sbb masa kuartet 1 & 2, dia tak dpt menjaringkan satu pun jaringan 3 mata dgn kawalan ketat pemain Kadena Nishi sehinggalah dia dgn beraninya mncuba melakukan jaringan 3 mata dri jarak jauh yg amat mengejutkan semua pemain, team mate & penonton sendiri)

Ishi & Dobashi masing2 mnyalahkan diri kerana berasa merekalah sptutnya yg cedera & bukanlah Miura yg mahir jaringan 3 mata yg jadi kunci kemenangan mereka. & mereka masih rasa sesal sbb xdpt mnyelamatkan bola ke-3 masa Miura membuat lontaran bebas. Tapi, mrka juga brtekad utk brjuang habis2san utk melayakkan diri ke suku akhir & tidak sekadar membebankan ahli pasukan yg lain.

Toya yg sebilik dgn Aikawa, juga bimbangkan prlawanan esoknya, sbb spt Aikawa, yg ‘nemesisnya’ team Tendouji, Takumi ‘nemesisnya’ team Narita Chuoh, bagi Toya, ‘nemesisnya’ ialah Shonandai Sagami kerana Ayumi Fuse adalah rivalnya dri zaman sekolah menengahnya lagi. & dia juga brasa bersalah sbb gagal menjaringkan mata pada saat terakhir masa mereka lawan dgn Shonan. & dia berazam utk mmbuat latihan secara sulit pada mlm itu dgn disokong oleh Aikawa. & bila dia tiba di gelanggang, Ayumi Fuse juga sdg melakukan latihan brseendirian. –Ended..will be continue in Volume 19. cool!!!

Takumi Fujiwara yg handsome & serius memanjang (4)
Kenji Dobashi yg cool & lembut hati (5)
Tsutomo Ishi yg agresif & baran gak (6)
Kazuhiko Aikawa yg super genius & romantic (7)
Ranmaru Miura yg dingin & sopan (8)
Toya Takashina yg kelakar & alwiz be middle man (9)

All the 6 main player for Mizuho….but honestly, love Toya Takashina character

# All my tension gone already….can’t wait to read it again & again. There is a few part make me smile…and smile. (klu ketawa terkekeh kang org ckp aku giler plak…sbb aku baca komik ni dlm bas, odw balik ofis smalam…). Tengok, ak bca sekali je dah boleh recall everything dgn detail..huhu…ak pun cam trkejut je bila aku baca balik entri ni. Alhamulillah, otak aku waras lgi…

Tuesday, December 28, 2010

[Oh! What a night…]

- One of the most outstanding shows for Malaysia to remember –
By Caleb Khew (The Star, pg S57; Tuesday, 28 Dec 2010) ~ a true-blue Malaysia fan on the night the national football team mauled Indonesia

Just read his article…do know why, mata dah bergenang semacam. Tapi tak gugur lah. Sentap jantung gak baca article tu. Ekspresi someone yg tgk game M’sia vs Indonesia Suzuki Cup live last Sunday.

“Singing ‘Negaraku’ along with 100,000 people, you could feel the goosebumps developing. Have you ever been part of a 100,000 strong crowd, experiencing the exact same emotions? I have.”

“I wanted to chant along to the song everyone seemed to know. Sadly, I didn’t know the lyrics……”

“I will learn this song.” (Turut disertakan lirik lagu spt di bwh…its make me smile)

‘Inilah barisan kita
Yang ikhlas berjuang
Siap sedia berkorban
Untuk ibu pertiwi

Sebelum kita berjaya
Jangan harap kami pulang
Inilah sumpah pendekar kita
Menuju medan bakti

Andai kata kami gugur semua
Taburlah bunga di atas pusara
Kami mohon doa
MALAYSIA BERJAYA

Semboyan telah berbunyi
Menuju medan bakti.’


“I’m a huge Manchester United fan and I celebrate every goal they score with enthusiasm and joy. However, it is a totally different story when your country scores.”

He ended his article with this quote. “I will be proud to say that I was there…”

Such a good article…sincere…genuine. Like, he wrote from the bottom of his heart. Fell like u want to read it again and again. For M’sia team, good luck for the second-leg final in Jakarta soon.

[CLICK FOR FULL ARTICLE]

# I try to buy M’sia jersey, blue colour for my little bro…out of stock already.. huhu..just buying him black-yellow type. Tapi, cam jersi hitam- kuning je lagi cantik…hehe..

Wednesday, December 22, 2010

[Jenis Darah…can determine your attitude?]


Tadi aku bru separuh selesai mngemaskini my yahoo mail yg inboxnya mncapai 2000++ , mail yg ak xbaca pun since 2006 (separuh? Sbb aku bru je delete 200++ email yg xbrkaitan). terukkan? Haha…nasiblah sape yg bagi email kat yahoo mail aku dulu2. tp, skang, aku dah rajin skit mngemas kini email tersebut. Ak dah rajin buka email, hampir setiap hari. Sbb takut kang bounce balik je sapa2 yg kasi email. Klu xpenting xpe gak, klu penting…selamatlah. Yg 2000++ email tu kbyknnya email yg dh jd history pun. (oh ya…fyi, inbox aku penah mencapai 5000++, dan penah bbrapa kali dpt warning dr yahoo masa guna yahoo classic). tengah2 sibuk memilih email yg nak didelete…ak jupe artikel ni. Mailed by one of my senior.

Jenis Darah Boleh Tentukan Sifat Anda…(oh ya, ari tu masa journey ke kenduri Maz & Aishah, ak terbaca diet brdsarkan jenis drah dlm Majalah Rapi yg dibeli oleh Gha kat terminal Putra. Olh sbb xtau nak buat pe dlm kereta ak pun bcalah tip2 trsebut dgn kuat utk didngar oleh Gha, Dayana & Syazrin, tapi intipatinya dah byk aku lupa..huhu..).

Ni aku copy paste je dri artikel tu. So ayat dia agak skema;
Jenis darah, selain boleh menjadi panduan untuk menentukan diet yang sesuai, ternyata boleh juga meneropong watak dan keperibadian seseorang. Hasil sebuah kajian yang dilakukan di Jepun terhadap beberapa jenis kumpulan darah, mendapati ada beberapa keperibadian tertentu yang dikatakan sesuai dengan jenis darah orang yang berkaitan. Anda mungkin boleh melihat sendiri apakah antara anda suami isteri mempunyai keserasian dan sifat-sifat yang tertentu berdasarkan penelitian di bawah ini.
- Kumpulan Darah O -Ini adalah jenis darah pemimpin. Saat melihat sesuatu yang diinginkan, orang dengan kumpulan darah ini akan berusaha mencapainya. Anda juga termasuk trend-setter, setia, punya daya juang yang tinggi dan percaya diri yang kukuh. Kelemahan anda adalah mudah cemburu, agak sombong dan cenderung amat kompetitif.
- Kumpulan Darah A -Anda suka keselarasan, kedamaian dan organisasi. Boleh bekerjasama dengan baik dengan orang lain, peka, sabar dan penuh perhatian. Namun kelemahan anda adalah tidak boleh melakukan sesuatu dengan santai dan cenderung keras kepala.
- Kumpulan Darah B -Anda punyai tabiat keras kepala dan individualis, suka berterus terang tanpa memikirkan orang lain dan melakukan sesuatu dengan cara sendiri. Namun anda juga kreatif dan fleksibel, dan boleh beradaptasi dengan mudah terhadap segala situasi. Namun kelemahan yang anda miliki adalah cenderung terlalu mandiri yang boleh merugikan.
- Kumpulan Darah AB -Dingin dan terkawal, makanya tak menghairankan teman menjadikan anda sebagai tempat berkongsi cerita, terutama urusan perasaan dan hati. Anda dilahirkan untuk menghiburkan orang lain secara semula jadi. Namun sayangnya anda cenderung moody dan sukar membuat keputusan, kadang-kadang boleh menyakiti hati orang lain.

Sumber : Petikan dari majalah Mingguan Wanita (edisi; aku xtau sbb aku pun dpt artikel ni dr sumber sekunder..& email ni dihantar 4 thn lepas)

Tapi cam xbape kena je, sbb aku darah B, tp aku keras kepala ke?? Emm, rasa cam tak je. Hehe… Terus terang? Huhu..lagilah tak. – Out of topic- Oh ya, mngikut diet2 yang aku still ingat, aku kena kurangkan makan ayam. Yee…skang, dah hampir sebulan aku lunch tanpa ayam. (Lunch je..haha). kena minum susu banyak utk kuatkan sistem imunisasi…ni aku xleh nak ikut, sbb aku pun dah tak ingat bila aku minum susu kali terakhir (nasib bek yogurt aku leh telan, & aku selalu amalkn minum yakult sbb aku selalu ada masalah perut, xtaulah ada kaitan atau tak sbb aku ikut logic kepala otak aku je– kira produk tenusu jugak kan)…& kena kurangkan kekacang (emm..kekacang ni dah jdi salah satu menu titbits kat office ni)….huhu, tu je yg aku ingat. Klu korg nak tau diet ikut drah, beli je majalah Rapi edisi? Oh,aku lupa..bln 11 or 12..emm, tak pun, korang google je sendiri.

# ke korang xtau korang darah apa?..haha..aku pun mula2 tau aku darah B sbb terjumpa kad derma darah abah utk aku masa aku bru lahir. Aku kena tukar drah sbb aku ada penyakit jaundis yg agak truk msa kecik smpai mak aku ingatkn aku dah mati..huhu…(tu ikut kelogikn aku jelah…sbb org drah B kan bolh derma kat darah B ngan AB (penerima universal) je & lgpun mak aku drah O) then, a few years later, aku kena wat official medical check up, emm..masa tulah aku confim 100% yg aku ni darah B.

Monday, December 20, 2010

[The Fury & Dark Reunion]


Part III & Part IV for ‘The Vampire Diaries’ novel. Just finished read this novel.
Marvellous…Love them very much.

The Fury – the story began after Elena had died after she’d drowning in the water. Nobody knows what happen to her. Then, she transforms to be a vampire coz of Stefan & Damon blood. In the meantime, she had been possessed by Damon, & forgot who is the person she love most until she read back her diary. To be relieved, she can recall everything. Matt, Bonnie, Meredith need to be learned about Elena death before they have to realize that Elena has become a vampire already. At first, Stefan thought, Damon is the mastermind for all the tragedy happens. Then, the plots become more dramatic when they know the truth who is The Other Power which comes to Fell’s Church, who finally has been revealed as Katherine, who want to take revenge on Salvatore brothers and also Elena, who has been truly loved by Stefan. This volume ended with the truly dead of Elena after sacrifice herself by confronting Katherine to save Stefan, Damon and all other people in Fell’s Church..

Dark Reunion – is about after Elena’s death, Stefan & Damon leave the Fell’s Church, Bonnie & all her friends graduated already. Stefan gave Bonnie, Elena’s diary & she continues writing. The tragedy happens again, many young woman dead including Sue Carson & Vickie Bennet. Bonnie always get nightmare about Elena, seems like Elena warned her about something. So, Bonnie & her friends try to connect with Elena. Then, they realized they cannot fight the Power. So, they try to connect with Stefan to help them. While connecting, Damon also got the message. So, both Salvatore brothers come back to Fell’s Church to help them fighting with the Power. Then, they know about Tyler who was a werewolf & he is the people who helps the Power & do the ritual, causing dead for Sue Carson, Vickie Bennet and others. They finally realized that the Power is The Old One, named Klaus, who responsible for transforming Katherine to become a vampire. While fighting, Stefan, Damon, Matt, & Meredith have badly injured, leaving Bonnie nothing to do except hoping the miracle. Fortunately, Elena come back to help them in the form of ‘angel’, I guest.

So hard to understand every single word of the novel but I still got the picture of the whole story. Seems like, I will continue reading English books but do know yet what kind of book I prefer after this. I still have two book in my mind, one has promoted by MPH thru Quill magazine (forgot which volume), Stefan’s Diaries & the 2nd, The Return; Nightfall, the fifth volume. The problem is I already budgeted my portion of salary for JS novel. (huhu…still not buying all the four novel published by them last 2 month not included Dec version). Haih…all about money.

# still waiting Juara Bola Keranjang Act II, volume 18…already feels bored coz there are no new book to read already…huhu…

Saturday, December 18, 2010

[Hidup jangan seperti enau….]

-beginikah pohon enau...??-

Pepatah lama, bagai enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing..,..
Kita hidup ni bukan sendirian…
Kita hidup berkawan....

Jadi, janganlah pentingkan diri ..
Macamlah hanya kita saja yg penting kat dunia ni..
Macamlah hanya kita saja yg wujud di dunia ni..
Macamlah hanya kita yang ada masalah atas dunia ni..
Tanpa kita sedar perihal yang lain..

Umumnya, hati orang tak siapa tau..
Kata orang, rambut sama hitam, hati lain..lain…
Tapi, pernah kita selami hati yang lain itu…
Sakitkah hatinya…terasakah hatinya…dendamkah dirinya…
Atau kita hanya melihat kesakitan & keterasaan hati kita saja..
Atau…kita rasa kita saja yang ada hati di dunia ni…

Kata orang lagi, kerana mulut badan binasa…
Hakikatnya,masa depan bukan kita penentunya....
Jadi, kenapa tidak berhati-hati dengan tutur kata kita..
Kerana malang itu tidak berbau…
Jika Allah ingin menduga…bila-bila masa saja jadinya…
Bimbang…ujian tiba atas kafarah dosa..
Dosa sesama makhluk tentunya..
Sekadar mengingatkan sesama kita…
Hubungan manusia & hubungan dengan Allah tentunya…

Jagalah hati kita…
Jangan pula sampai ia mati..
Sehingga tidak sedar…silap kita mendatangkan dosa..
Bimbang juga…bila neraca akhirat di guna..
Manusia lain jadi penimbangnya…
Takut-takut ditarik kaki dari syurga..
Kerana dengki sesama manusia..
Kerana riak, takbur & mengata…
Hingga menjadi enau dalam belukar…

Wednesday, December 15, 2010

[iMtiaz@The CurVe, MutiaRa DaMansara…]

Part II event after Syazrin Wedding…
Date: 11-12/12/2010
Venue : -SDA-
Participant : 1 days – Me, Dayana, Gha, Aina, Iela, Ya, Jue, Naim & Abduh.
2 days – All except Dayana & Aina.

Our part II start with watching movie ‘MY Soul To Take..’. sila ke SINI utk pendetailan.

Around 12++, movie habis & kitaorg meneruskan aktiviti lepak2 kali ni ke uptown utk makan2 sbb memasing pun dah kelaparan. Dan kami habiskan masa smpai lebih kurang kul 3pg gaklah kat situ. But, honestly, my first time lepak kat situ,…emm, totally, tak berapa nak berkenan, sbb bising & teramatlah ramai org melepak. Yg xbape sedap dipandang mata, ada ke diorg ni bwak baby & anak kecil dtg kat tpt2 mcm ni pepagi buta ni. Hush… membantutkan tumbesaran budak tu je. +++ tau la sekarng musim cuti sekolah, tapi agak2lah kan. Emm…mmg persekitaran yg tidak sihat. Kami lepak sesambil discuss aktiviti esok yg xde jln penyelesaian. Then, ktorg pun bertolak pulang, sempat singgah utk ambil kereta Ya, sbb xmuat kereta Aina utk kami yg ladies ni bertujuh sbb Naim & Abduh pun nak balik gak. Kami pula nak teruskan destinasi lepak ke rumah persinggahan tetap kami, rumah Cik Dayana di Kajang. Dan sempat gak kami singgah utk ambik kereta Dayana di parking lot Aina di Serdang. Then, perjalanan diteruskn ke rumah Dayana.

On the way…sepatutnya, perjalann kami cuma mengambil masa just a few minute. Tapiiiii….huhu…malang memang tidak berbau. Tgh kami berhenti kat satu lampu isyarat, dgn kereta Dayana di depan, Aina & Ya. Serius, lampu isyarat ni lama giler, dan bile bertukar hijau je kereta depan tak bergerak2…(oh…aku & gha nek keta Ya..). Ya pun terus potong kereta depan,…huh..ingat kereta sapa la yang buat hal.. Rupa-rupanya, kereta Dyana tetiba je mati enjin (oh hari ni…Dayana xbawa Nissannya sbb msuk bengkel, dia bwa kereta Saga adiknya…). Bila disiasat oleh kami yang xbape nak reti pasal kereta ni, dapatlah disimpulkan samada sbb minyak or bateri..Dan tidak semena-mena adalah seorg Chinese guys yang looks like gentlemen tnya ktorg, seems like dia ni org bengkel je. Dan dia pun menyiasat sekali, & katanya nothing wrong. Kesimpulannya pun sama dgn tuan punya keta. Nasib baiklah dia ni pandai gak, dialah yg suruh kami park kereta kat tepi jalan sikit, sbb kami btul2 kat depan traffic light, klu tak mmg kami pegun je kat situ…huhu.. & kemudian, dia pun blah lps bagi a few suggestion. Dyana, Aina & Iela pula pergi ke stestn minyak brhampiran utk beli minyak…the remains, kami lepak ditepi jalan.

About 15 minute later, bru nmpak kelibat CBD Aina. Alhamdulillah, lepas sehabis dya memujuk si Saga & hidupkan enjin, Saga tu pun hidup kembali & kami pun meneruskan perjalanan. Hampir ½ jam gaklah kami bermastautin kat tepi jalan tu. Sampai je umah dyana, jam dah menunjukkan pukul 5.00pg++ (agak memecahkan rekod..sbb before this, kmi akn smpai kat umah Dyana dlm 4.30am…)

Esoknya, klu diikutkan tuan rumah, dia nak keluar kul 8.30am. Tapi atas sbb, tuan rumah pun melewatkan waktu keluarnya, kami pun melewatkan juga waktu brtolak pulang. Dalam 9.30pg, bru kami bertolak ke rumah Ya di Kelana Jaya utk bersarapan. (huhu..terlepas nak tgk ulangan SungKyunKwan Scandal, dah lah hari Selasa hari2 tengok 15 minit terakhir je…nasib bek dah bca recap & preview, xdelah ralat sgt..). Dayana xikut kami sbb ada hal katanya. Aina pula bertolak pulang ke Serdang sbb ada kenduri yg perlu dia pergi. Sblm sampai rumah Ya, kami tapau nasi lemak RM 1.00 & bape jenis kuih yg xbape nmpak cam kuih pun gayanya …++ xbape nak sedap rasenya. Lepas bersarapan kat umah Ya, after a few discussion ttg tpt yng kami nak lepak sterusnya, lepas gaduh-gaduh nak pi mana & nak buat apa…sbb Gha nak tgk Kak Limahnya smbil disokong 100% oleh Abduh. Aku & Ya nak tgk Narnia, & disokong oleh Jue & dibantah oleh Naim sbb dia dh tgk Narnia & katanya xbest & , finally, kami ke The Curve. Kat sana, jupe ngan Abduh & Naim. Kami men boling je. Sume main except aku & gha. Gha sakit tangan & aku, sakit perut sbb nasi lemak tu kut. Haih, aku ni gatai pi makan nasi lemak yg pedas masa perut tgh kosong. Selamatlah…tapi, kira ok gaklah aku xjoin, aku ni tangan bangku, kang nisbah bola aku msuk longkang lgi byk dri tuju ke pin tu, dah sah2 point aku yg trendah. Tgk diorg ni blaka2 expert je..oh lupe, aku xtau pun sape dpt the highest point…sbb aku pi tandas time diorg dh nak2 habis game. Lupe plak nak tnya…huhu.

Then, ktorg lunch kat Stesen Kopitiam….aku makan Seafood Fried Rice, langkah pling bijak, sbb tu antara menu yg mmg xpedas…emm, sian Gha, beria nak mkn spageti. Xde plak…len kali klu xde, diorg xyahlah display kat menu kan. Sambil makan, sambil gossip, sambil borak2…seterusnya, kami pi solat & sempat si Naim men game basketball smentara tunggu Ya punye En Tunang. Aku tgk jam, aiseh dh kul 3.00pm, melepas nak tgk Buzzer Beat, xtau dah sampai espisod bape sbb dah byk kali miss. After that, kami pun brtolak pulang dgn dihantar oleh Abduh ke stesen LRT KJ. Kami berpisah sorg2, dgn aku turun di Kerinchi, Jue KL Sentral utk nek komuter pi umah kakaknya , Gha PAsar Seni utk ke TM, & Iela ke Wangsa Maju. Ok our lepak-lepak report DONE.

*** yeay!!! Nat & Kat menang Amazing Race. Mmg sokong diorg dri 1st Race lagi…nmpak kebijaksanaan diorg masa race..emm, doctor la kan. they deserve it. 1st female team win The Amazing Race.

Tuesday, December 14, 2010

[iMtiaz@My Soul to Take….]


Ni kali keempat aku tgk movie….haha…well, sbb aku rasa cam membazir je tgk movie dulu. Yelah, dulu ekonomi aku tak stabil….tapi skang, walaupun still tak bape nak stabil, but on considerable la if nak membazirkan duit utk menyumbng kepada penggiat seni yg berkenaan…lagipun ni salah satu slot lepak-lepak bersama kwn2 Imtiaz yang klu aku free, mmg agak mustahil utk aku xjoin…. Consider as part II after wedding Syazrin yg aku xpergi atas sebab…..KEJE.

Movie start 10.30pm, Cathay Cineplexes, Damansara. Reason tgk cite ni, emm…nak ambil jln tgh agaknya sbb ktorg berbalah kat fb nak tgk Narnia or Hantu Kak Limah Balik Rumah (yg xhabis2 dipromote olh gha atas pengaruh en Syukri aka Suki). Last2, cite di atas yg diorg book. Tak interview plak diorg kenapa diorg pick up that kind of movie. Title pun dah rasa cam horror je.. aku pun gamble je setuju.

Just a short synopsis, the story began, Sarah Plenkov (9 months pregnant lady) is watching TV, news about Riverton’s Ripper, a mysterious killer who stabbing teenage girl with a pocket knife with the word "vengeance" marked on the blade. While her husband, Abel Plenkov incidentally found the same knife under a chair. Then, si Abel pun call her psycologist doctor, yg mana dptlah disahkan bahwa si abel ada penyakit DID (dissociative identity disorder) or commonly kt panggil split personality/multiple personality disorder. Dia tak ingat yang dia dah bunuh a few teenage before. Si doktor trus call police & brgegas ke rumah si Abel smbil bg warning suruh isteri & anak perempuannya, Leah dihantar ke rumah kakaknya, May. Bila si Abel jenguk isterinya yg disangka dah tidur, he realize yg dia dah bunuh isterinya. Bila Leah dengar bunyi pelik, dia pun jenguk bilik parents nya & nmpak ayahnya nak bunuh diri + nmpak ibunya yg dh mati. Abel ternampak Leah & cuba utk bunuh dia juga tpi xsempat sebab police & Dr Blake dh dtg & shoot him. Bila diorg nak check dia dh mati or tak, si Abel ambil pistol polis & tembak kepala Dr Blake. Before si Abel mati, dia kata yg dia akn kembali. On the way ke hospital, a few police & paramedic discus psl pe yg si Abel ni ckp & kesimpulnnya, diorg kata the other side of Abel personality itu mcm soul which alwys live on. tetiba si Abel ni bangun & tikam paramedic ngan pisau, mnyebabkn ambulance tu acident & meletup. Fortunately, sume yg dlm ambulance selamat, but Abel manage to escape.

16 years later….rumors ttg Riverton’s Ripper trus mghantui Riverton esp pada ‘Riverton Seven’ yg lahir msa kejadian Riverton Ripper dibunuh, yakni Brandon si kaki buli perasan handsome yg jdi org suruhan Fang, Brittany si gadis yg jadi rebutan lelaki trmasuk Brandon & Bug, in the same time jd org suruhan Fang juga, Alex besfrenz Bug, Penelope si gadis gereja yg ada instinct sal Ripper & obses dgn Bug , Adam 'Bug' Hellerman si innocent yg slalu kena buli dgn others esp Brandon ats arahan Fang & seems like psyco giler, Jerome si buta, kwn si Bug, and Jay juga kawan pada Bug. Plot start masa diorg nak wat ritual konon2 nak hindar dr The Ripper ganggu diorg dgn tiap-tiap thun, salah seorg drpd Riverton Seven kena lawn dgn boneka Ripper khayalan diorg kat tepi sungai tpt kononnya The Ripper mati tak jauh dgn bangkai ambulance yg hangus dulu. Ritual itu Bug yg kena buat sbb dialah last person yg xpenah lawan boneka The Ripper sbelum ni. Tapi, si Bug xberani nak lawan sbb hakikatnya dia mmg penakut. Xsempat nak teruskan ritual sbb police dtg serbu tpt diorg.. & pd mlm itulah, bermulanya kekejaman The Ripper, bila sorang2 drpd the Riverton Seven mati kena tikam dgn the ‘vengeance’ pocket knife. Start dgn Jay, Penolope, Brandon & Brittany. Juga a few incident about how si Fang, si gothic girl yg seems like have a power to control other student, sbb sume org cam tkut giler ngan dia buli Bug. The klimaks begans when the truth about Bug has been revealed, as he is the son of Abel Plenkov. And Fang, who is the girl hate Bug most, always bully him just because she hate the innocent side of Bug , discover as her sister, Leah. Who is the real The Ripper? When just three of them still alive, Alex, Bug or Jerome? Or maybe Abel Plenkov not even dead 16 years ago. Watch this movie if u want to know the truth…


Overall, okay. Nice pick. Good movie…walaupun, cite ni dpt kritikan gak. Aku suka je tgk cite2 triller camni..tapi klu dah cite yg asyik bergelumang dgn darah manusia ni mmg gelilah. Nasib tak termuntah je…klu ada scene darah cepat je ak ttp muka ngan tangan. Klu de part terkejut cepat plak aku ttp mulut..takut termenjerit…haha…byk scene gak yg mcm nak gugur jantung, tapi korang xdengar aku jerit kan…hehe..well try tnya iela & aina…klu tak caya. Tp, cite ni xda la dasyat sgt sbb scene tikam or kelar bdn mangsa diorg xtunjuk pun…yg diorg tunjuk scene darah terpercik or mengalir je. Sikit klise ngan cite DID yg len..tp, unexpected ending gaklah. Tgk cite ni cam teringat kat cite Shrooms. Oh plus aku baru habis baca Detective Conan, Edisi Drama pentas, Roh dari Jalan Baker yg citenya berkisar pasal Jack The Ripper, one of Sherlock Holmes’s rival.

Oh lupe nak beritau, ktorg tengok cite ni bersembilan including Gha, Dayana, Aina, Ya, Jue, Iela, Naim & Abduh. All the imtiazian…& almost the same lepaking member…*wink..wink*

* overall story of part II will be post on the next entry…chill!!!

Monday, December 13, 2010

[Saya muda remaja…(^_-)**]

Hari tu masa aku tgh tunggu my colleagues after buying my lunch, adalah sorang pak cik ni (aku consider pak cik cz rsanya baya2 ayah aku je dia ni w/pun dia ngan sorg kanak2, yg ak consider as cucu dia..hehe). pak cik ni dgn ramahnya menegur aku…

“Keje mana….?” Pak cik tu memulakan wawancara. Aku pandang, senyum jelah. Smbil jari telunjuk menunjuk arah atas. (aku slalu beli lunch kat food court tingkt 1..)
“Atas…”
“CIMB…?” Pak cik tu serkap jarang..
“Tak lah…” Aku geleng. Haih…tiap kali org nak serkap jarang. Mesti diorg sebut CIMB or SYABAS…mcmlah dua company tu jelah company besar kat bangunan nie. (huhu..w/pun hakikatnya yee…).
“Dah kawin…”
“Belum…” Aku sengih smbil geleng kepala.
“Umur bape…”
“25…” Haa…tgk, betapa jujurnya aku. Walaupun aku sedikit curiga ngan pak cik ni.
“Hah…tak macam 25 pun….mcam muda remaja je tengok…” Dua tiga kali gaklah pak cik tu mengulang ayat ‘muda remaja’ tu smbil tngannye berpusing-pusing menunjuk mukanya. Aku pun tak bape ambik peduli sgt apa pak cik tu explain pasal muka aku. Yang aku faham…muka aku klu ikut penglihatan pak cik tersebut tak menampakkan yang aku ni brumur 25 tahun la agaknya (positif thinking…emm..entah2 pak cik tu ngutuk muka aku kut…haih, tak baik ‘syukzhon’….). Aku sengih je lah.
“Apa-apa jelah pak cik…” dalam hati aku je yee.
“Asal mana….?”
“Pahang….”
“oooo….” Agaknya, dalam kepala pak cik tu tak bape nak percaya kut aku org pahang, sbb slalu ngat org misunderstanding aku ni Sabahan. Helo…walaupun IC aku bukan 06, tp, aku mmbesar kat Pahang, ok. Wawancara dengan pak cik tu terhenti setakat itu sahaja sbb ofismate aku pun dah sampai, so, aku blah la dari situ…dengan cepatnya. Sbb maleh nak jawab the next question….haha..macamlah ada kan.

Aku tak tahulah nak ambik frasa pak cik ni as insult or compliment…haha.
Tapi aku mempositifkan dirilah…. “I take it as a compliment…”
“Saya muda remaja….?...” haha…sebab tu kut jodoh aku lembab sikit. (ada kaitan ke?...)
adalah kut, sbb klu aku wat sesuatu yang tak bape kena dgn definisi ‘matured’ di mata umum, mesti mak aku akan cakap…”haih…camne nak kawin camni…” haha….aku sengih je klu mak aku cakap camtu pastu aku mulalah tukar topik len cepat-cepat sebelum mak aku meneruskan pembebelannya. Haih…kenapalah kakak aku kawin umur 25 thn….*sigh*…

Saturday, December 11, 2010

[Dear my hp…]


Almost 3 years….we’re together..huhu…I really love u, tapi, nak buat camna. Sapa suruh awak mragam. Klu x, xdenya saya cri pngganti. But, im really appreciate u, truly. Thanks so much for all ur kindness. Tp, sy xdelah kejam, say cri pengganti je, nnti klu de bajet lebih, sya pi bwa awk pi klinik yea. Haa..tgk, sya still syangkn awkkan..maaflah, bajet bln ni dh habis sbb nak cri pengganti awklah.. awk pun satu, nak meragam time mcm nie, dh lah bln2 asyik nak kena pkai duit je. Huh…geram sya ngan awk nie.

Sya nk minta maaf gak. Sbb slama awk meragam ni sya rsa nk baling je awk..err..dh baling pun,..huhu…tp, atas tilam je kan. So, awk xdelah sakit sgt kan…yelah, time2 urgent, boleh plak awk buat hal. Mana sya tak angin…oh…de lgi, sya nk minta maaf juga, sbb dlm tmpoh awk mragam ni, sya pnggil awk mcm2…bengong la, weng la, +++ emm..sy pun dh xingat sy panggil awk pe…hihi…

Awak pun satu, asallah muka awk biru je…xnmpak pe, mn sya xbengang…klu org msg, mmg confim xleh bca punye…incoming call? Huh…xtau sape yg call, langsung xappear no…tp, nsib bek gak kdg2 awk ok, dptlah gak sy tau sape yg msg or call kan…tp, tulah, lepas sya mrajuk ngan awk..brulah awk nk ok skit. Tu pun, melangut nak tunggu awk ok. So, awk jgn marah sya klu sya cri pengganti awk…emm, maybe sya xjaga awk memolek kut..huhu…tp, nak wat cmnekan, benda dh jadi, xleh nak rewind dh…xpelah, gji this month sya bwa awk pi operation ek…eh, tpi, klu kos operation tu tinggi, emmm…awk pasrah je lah yee…Awk ptut bangga pe, awk bg tip top service kat sya sepngjang hmpir 3 thn ni…awk jd org tgh sy, awk kejutkan sya tido, awk remindkan sya, entertain sya slalu klu sya boring…bku catatan, klu sya xde kertas n pen & sbgainyelah, klu nak cite sal kebaikan awk, hbis satu blog ni kang…hehe…tu yg sya syang sangat kat awk, tp, nak wat camne kan…you just my hp. hihi…mahal tau sya beli awk. Laa..jgnlah bndingkan ngan iphone & blackberry sgala…sya ni bkn up to date sgt pun, sgl menatang tu, xpandai guna pun…baik lgi awk, sng nak guna, keypad pun ok..lcd…haih…ni yg maleh ni, lcd awk nilah,…taulah sya suka kaler biru, tp, jgnlah duk biru je memanjang…haa..tengok, im nagging again…ok done. Hope awk memahamilah yee…sbb sya dh fed up ngan kebiruan awk ni…huhu..but, thanks tau for everything..chill!!

Thursday, December 09, 2010

[Maid Sama]


Well…well..its starting when I’m watching this anime on Animax 715. Such a cute anime..++ Its make me smile bcz of the character…Misaki Ayuzawa & Takumi Usui..

‘Being in form of lovers is too troublesome…’ that’s Usui’s words when anybody asking about her relationship with Misaki. But, seriously, I love his character…there are so many words can explain him…haha…


Its starting when Misaki Ayuzawa, who is President of Seika High School council, knowns as the most fierce, firm & stict pres esp with a guy..working as a maid in the cafĂ© named Maid Latte. It is the biggest secret cz nobody in the school know about her work. She has to work becoz of her irresponsible father, leaving them with a huge debt. She lives with her mother & little sister, named Suzuna. The plot began when Usui Takumi, incidentally know about her secret & take advantage for her. Then, the relationship began to spread by one episode to another with the comedy + love + problem solving + conflict on them & the other character. Plus, Usui Takumi also has his own biggest secret, which can’t simply share with other people. On the early episode, seems like he is a mysterious guy. He capable on everything but nobody knows where he comes from, who his parents are & what kind of guy he is [Misaki usually ask him that question…and he also knowns as perverted outer-space alien by Misaki.]. Seriously, I am loved to watch this anime week by week. But the anime has ended few months ago.

Now, I just read the manga version through Manga Fox website in English translation…cz, in M’sia this manga type is imported base, so, the price is very expensive, average RM 40 ++ for one volume of Maid Sama…[Well, already survey at MPH, Kinokuniya, & Borders…]..Maybe, when it come out with Malay translation, the price little bit cheaper..i guess. The manga still ongoing…and I had downloaded all till the latest volume…hehe… well…I love repeated reading. But, really a marvelous manga…love it so much. ++ it helps me to improve my English then…



# As usual, plese avoid the grammar ++ vocabulary mistake….hehe ..chill!!!

Blog Walking

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...