Wednesday, December 29, 2010

[18]

Ryo Oshiro;Kapten Kadena Nishi

Finally, received volume 18, Juara Bola Keranjang Act II aka Dear Boys Act II from Comics House after 1 ½ month waiting…huhu..

Ceritanya bersambung lagi utk game antara Mizuho & Kadena Nishi. Pertembungan dua pemain ‘ace’ Kazuhiko Aikawa & Tetta Kenjo (volume sblmnya, diorg panggil Tetsuta) yang memang sama hebat. Akhirnya, lepas masuk kuartet ke-4 barulah Mizuho dpt mendahului, itupun lepas berhempas pulas mngejar dgn keberanian Ranmaru Miura mmgunakan taktik jaringan 3 mata jarak jauh NBA mcm Kazuya Sato dr Yokohama Gakuen & juga kebijaksanaan Kapten Takumi Fujiwara mmggunakan taktik ‘delay offense’ sama mcm Yokohama Gakuen jugak.Tapi, serius, perlawanan sengit giler sbb Mizuho w/pun mndahului, mata dua2 team cuma beza 2 mata.

Dlm game yg cuma berbaki bebrapa minit, Ranmaru Miura cuba utk jarakkan mata dgn jaringan 3mata lagi, tapi diterjah oleh Tetta Kenjo, mnyebabkan Ranmaru jatuh. Kira ni kali kedua dia jatuh, sbb masa sblm tu pun, dia jatuh sbb kena trjah juga. (Kira, Kadena Nishi mmg takutkan jaringan 3 mata Miura). Tetta foul, & Ranmaru dpt lontaran bebas 3 kali. Tapi, malangnya, dia rsa something wrong dgn kakinya. 2 lontoran bebas msuk, tp lontaran ke-3 tak msuk. Kadena Nishi mmgunakan taktik foul utk mgurangkn jumlah jaringan Mizuho & mengkucarkacirkan pertahanan Mizuho. Kedua2 team saling brbalas serangan sehingga pada 5 saat trakhir kelima-lima ahli Mizuho brgbung mnyerang brtubi2 utk memasukkan jaringan trakhir. Dgn akhirnya, Tsutomo Ishi dpt mnjaringkan bola pada masa 0.00 (ah..ingat kat Naoki yg juga slalu score pada saat 0.00) & akhirnya, Mizuho menang 98-93. Slps tamat, Team Kadena Nishi meminta kebenaran jurulatih utk tengok Tendouji lawan. Takumi dgn yakinnya cakap, mrka hanya perlu mgikuti jadual perlwanan Mizuho & mrka akan dpt melihat prlawanan antara Mizuho & Tendouji di Final.

Seterusnya, utk prlawann berikutnya, mrka akan brtanding dengan Shonandai Sagami, rival mrka di Perlawanan Kelayakan Inter High kawasan Kanagawa. Bagi Ayumi Fuse, dia begitu mengendahkan jaringan 3 mata Ranmaru Miura. Sbb, team mereka tiada satu pun yg mahir jaringan 3 mata kecuali pemain Tingkatan 6. Bagi Cikgu Himuro & team Mizuho, strategi pling brkesan menentang Shonan adalh mnggunakan jaringan 3 mata Miura. Bila mesyuarat diadakan, Miura brterus-terang tentang keadaannya, tumit kaki kanannya terkehel dan mnyebabkan dia mgkin tidak dpt turun brtanding masa menentang Shonan yg dah kalahkan diorg msa Perlawanan Kelayakan yg hanya beza satu mata. Seluruh team rasa tak sedap hati, sbb mrka mmg mgharapkn Miura mnjadi key player utk prlawanan esoknya. Sampaikan Mutsumi pun tidak berani ckp apa-apa dengan Takumi bila meraka bertembung sbb melihatkan muka Takumi yg kerisauan. Juga Mai yg hanya terkedu melihat Aikawa yg hanya memandangnya dgn senyum segaris. Sbb selalunya, Aikawa akn menyapanya. So, ini meyakinkan mereka bahwa team lelaki Mizuho mnghadapi masalah besar.

Satomi Anzaki, pengurus pasukan Mizuho mmg xbenarkan Miura brtanding esoknya bimbang akan memudaratkan dia di masa depan spt yg brlaku padanya smpai dia tidak lagi boleh bermain bola keranjang. Takumi, juga mendesak Miura utk tidak brtanding, dan biarlah mereka (Aikawa, Ishi, Dobashi & Toya) yg memikul beban utk bawa Miura ke suku akhir. Spt mana Miura memimpin Mizuho utk layak ke Inter High masa Takumi cedera (masa lwn dgn Shonan) sblm lawan dgn Yokohama Gakuen. Miura berkata, dia tidak dapat mnjaringkan lontaran ke-3 bukan kerana cedera ttp krna ‘mental toughness’. Dan Takumi tahu, Miura berjuang bermati-matian sehingga kakinya cedera kerana nak menebuskn kesalahannya yg asyik membebankan ahli pasukan & tidak memberi apa-apa nilai bermakna utk team. (sbb masa kuartet 1 & 2, dia tak dpt menjaringkan satu pun jaringan 3 mata dgn kawalan ketat pemain Kadena Nishi sehinggalah dia dgn beraninya mncuba melakukan jaringan 3 mata dri jarak jauh yg amat mengejutkan semua pemain, team mate & penonton sendiri)

Ishi & Dobashi masing2 mnyalahkan diri kerana berasa merekalah sptutnya yg cedera & bukanlah Miura yg mahir jaringan 3 mata yg jadi kunci kemenangan mereka. & mereka masih rasa sesal sbb xdpt mnyelamatkan bola ke-3 masa Miura membuat lontaran bebas. Tapi, mrka juga brtekad utk brjuang habis2san utk melayakkan diri ke suku akhir & tidak sekadar membebankan ahli pasukan yg lain.

Toya yg sebilik dgn Aikawa, juga bimbangkan prlawanan esoknya, sbb spt Aikawa, yg ‘nemesisnya’ team Tendouji, Takumi ‘nemesisnya’ team Narita Chuoh, bagi Toya, ‘nemesisnya’ ialah Shonandai Sagami kerana Ayumi Fuse adalah rivalnya dri zaman sekolah menengahnya lagi. & dia juga brasa bersalah sbb gagal menjaringkan mata pada saat terakhir masa mereka lawan dgn Shonan. & dia berazam utk mmbuat latihan secara sulit pada mlm itu dgn disokong oleh Aikawa. & bila dia tiba di gelanggang, Ayumi Fuse juga sdg melakukan latihan brseendirian. –Ended..will be continue in Volume 19. cool!!!

Takumi Fujiwara yg handsome & serius memanjang (4)
Kenji Dobashi yg cool & lembut hati (5)
Tsutomo Ishi yg agresif & baran gak (6)
Kazuhiko Aikawa yg super genius & romantic (7)
Ranmaru Miura yg dingin & sopan (8)
Toya Takashina yg kelakar & alwiz be middle man (9)

All the 6 main player for Mizuho….but honestly, love Toya Takashina character

# All my tension gone already….can’t wait to read it again & again. There is a few part make me smile…and smile. (klu ketawa terkekeh kang org ckp aku giler plak…sbb aku baca komik ni dlm bas, odw balik ofis smalam…). Tengok, ak bca sekali je dah boleh recall everything dgn detail..huhu…ak pun cam trkejut je bila aku baca balik entri ni. Alhamulillah, otak aku waras lgi…

Tuesday, December 28, 2010

[Oh! What a night…]

- One of the most outstanding shows for Malaysia to remember –
By Caleb Khew (The Star, pg S57; Tuesday, 28 Dec 2010) ~ a true-blue Malaysia fan on the night the national football team mauled Indonesia

Just read his article…do know why, mata dah bergenang semacam. Tapi tak gugur lah. Sentap jantung gak baca article tu. Ekspresi someone yg tgk game M’sia vs Indonesia Suzuki Cup live last Sunday.

“Singing ‘Negaraku’ along with 100,000 people, you could feel the goosebumps developing. Have you ever been part of a 100,000 strong crowd, experiencing the exact same emotions? I have.”

“I wanted to chant along to the song everyone seemed to know. Sadly, I didn’t know the lyrics……”

“I will learn this song.” (Turut disertakan lirik lagu spt di bwh…its make me smile)

‘Inilah barisan kita
Yang ikhlas berjuang
Siap sedia berkorban
Untuk ibu pertiwi

Sebelum kita berjaya
Jangan harap kami pulang
Inilah sumpah pendekar kita
Menuju medan bakti

Andai kata kami gugur semua
Taburlah bunga di atas pusara
Kami mohon doa
MALAYSIA BERJAYA

Semboyan telah berbunyi
Menuju medan bakti.’


“I’m a huge Manchester United fan and I celebrate every goal they score with enthusiasm and joy. However, it is a totally different story when your country scores.”

He ended his article with this quote. “I will be proud to say that I was there…”

Such a good article…sincere…genuine. Like, he wrote from the bottom of his heart. Fell like u want to read it again and again. For M’sia team, good luck for the second-leg final in Jakarta soon.

[CLICK FOR FULL ARTICLE]

# I try to buy M’sia jersey, blue colour for my little bro…out of stock already.. huhu..just buying him black-yellow type. Tapi, cam jersi hitam- kuning je lagi cantik…hehe..

Wednesday, December 22, 2010

[Jenis Darah…can determine your attitude?]


Tadi aku bru separuh selesai mngemaskini my yahoo mail yg inboxnya mncapai 2000++ , mail yg ak xbaca pun since 2006 (separuh? Sbb aku bru je delete 200++ email yg xbrkaitan). terukkan? Haha…nasiblah sape yg bagi email kat yahoo mail aku dulu2. tp, skang, aku dah rajin skit mngemas kini email tersebut. Ak dah rajin buka email, hampir setiap hari. Sbb takut kang bounce balik je sapa2 yg kasi email. Klu xpenting xpe gak, klu penting…selamatlah. Yg 2000++ email tu kbyknnya email yg dh jd history pun. (oh ya…fyi, inbox aku penah mencapai 5000++, dan penah bbrapa kali dpt warning dr yahoo masa guna yahoo classic). tengah2 sibuk memilih email yg nak didelete…ak jupe artikel ni. Mailed by one of my senior.

Jenis Darah Boleh Tentukan Sifat Anda…(oh ya, ari tu masa journey ke kenduri Maz & Aishah, ak terbaca diet brdsarkan jenis drah dlm Majalah Rapi yg dibeli oleh Gha kat terminal Putra. Olh sbb xtau nak buat pe dlm kereta ak pun bcalah tip2 trsebut dgn kuat utk didngar oleh Gha, Dayana & Syazrin, tapi intipatinya dah byk aku lupa..huhu..).

Ni aku copy paste je dri artikel tu. So ayat dia agak skema;
Jenis darah, selain boleh menjadi panduan untuk menentukan diet yang sesuai, ternyata boleh juga meneropong watak dan keperibadian seseorang. Hasil sebuah kajian yang dilakukan di Jepun terhadap beberapa jenis kumpulan darah, mendapati ada beberapa keperibadian tertentu yang dikatakan sesuai dengan jenis darah orang yang berkaitan. Anda mungkin boleh melihat sendiri apakah antara anda suami isteri mempunyai keserasian dan sifat-sifat yang tertentu berdasarkan penelitian di bawah ini.
- Kumpulan Darah O -Ini adalah jenis darah pemimpin. Saat melihat sesuatu yang diinginkan, orang dengan kumpulan darah ini akan berusaha mencapainya. Anda juga termasuk trend-setter, setia, punya daya juang yang tinggi dan percaya diri yang kukuh. Kelemahan anda adalah mudah cemburu, agak sombong dan cenderung amat kompetitif.
- Kumpulan Darah A -Anda suka keselarasan, kedamaian dan organisasi. Boleh bekerjasama dengan baik dengan orang lain, peka, sabar dan penuh perhatian. Namun kelemahan anda adalah tidak boleh melakukan sesuatu dengan santai dan cenderung keras kepala.
- Kumpulan Darah B -Anda punyai tabiat keras kepala dan individualis, suka berterus terang tanpa memikirkan orang lain dan melakukan sesuatu dengan cara sendiri. Namun anda juga kreatif dan fleksibel, dan boleh beradaptasi dengan mudah terhadap segala situasi. Namun kelemahan yang anda miliki adalah cenderung terlalu mandiri yang boleh merugikan.
- Kumpulan Darah AB -Dingin dan terkawal, makanya tak menghairankan teman menjadikan anda sebagai tempat berkongsi cerita, terutama urusan perasaan dan hati. Anda dilahirkan untuk menghiburkan orang lain secara semula jadi. Namun sayangnya anda cenderung moody dan sukar membuat keputusan, kadang-kadang boleh menyakiti hati orang lain.

Sumber : Petikan dari majalah Mingguan Wanita (edisi; aku xtau sbb aku pun dpt artikel ni dr sumber sekunder..& email ni dihantar 4 thn lepas)

Tapi cam xbape kena je, sbb aku darah B, tp aku keras kepala ke?? Emm, rasa cam tak je. Hehe… Terus terang? Huhu..lagilah tak. – Out of topic- Oh ya, mngikut diet2 yang aku still ingat, aku kena kurangkan makan ayam. Yee…skang, dah hampir sebulan aku lunch tanpa ayam. (Lunch je..haha). kena minum susu banyak utk kuatkan sistem imunisasi…ni aku xleh nak ikut, sbb aku pun dah tak ingat bila aku minum susu kali terakhir (nasib bek yogurt aku leh telan, & aku selalu amalkn minum yakult sbb aku selalu ada masalah perut, xtaulah ada kaitan atau tak sbb aku ikut logic kepala otak aku je– kira produk tenusu jugak kan)…& kena kurangkan kekacang (emm..kekacang ni dah jdi salah satu menu titbits kat office ni)….huhu, tu je yg aku ingat. Klu korg nak tau diet ikut drah, beli je majalah Rapi edisi? Oh,aku lupa..bln 11 or 12..emm, tak pun, korang google je sendiri.

# ke korang xtau korang darah apa?..haha..aku pun mula2 tau aku darah B sbb terjumpa kad derma darah abah utk aku masa aku bru lahir. Aku kena tukar drah sbb aku ada penyakit jaundis yg agak truk msa kecik smpai mak aku ingatkn aku dah mati..huhu…(tu ikut kelogikn aku jelah…sbb org drah B kan bolh derma kat darah B ngan AB (penerima universal) je & lgpun mak aku drah O) then, a few years later, aku kena wat official medical check up, emm..masa tulah aku confim 100% yg aku ni darah B.

Monday, December 20, 2010

[The Fury & Dark Reunion]


Part III & Part IV for ‘The Vampire Diaries’ novel. Just finished read this novel.
Marvellous…Love them very much.

The Fury – the story began after Elena had died after she’d drowning in the water. Nobody knows what happen to her. Then, she transforms to be a vampire coz of Stefan & Damon blood. In the meantime, she had been possessed by Damon, & forgot who is the person she love most until she read back her diary. To be relieved, she can recall everything. Matt, Bonnie, Meredith need to be learned about Elena death before they have to realize that Elena has become a vampire already. At first, Stefan thought, Damon is the mastermind for all the tragedy happens. Then, the plots become more dramatic when they know the truth who is The Other Power which comes to Fell’s Church, who finally has been revealed as Katherine, who want to take revenge on Salvatore brothers and also Elena, who has been truly loved by Stefan. This volume ended with the truly dead of Elena after sacrifice herself by confronting Katherine to save Stefan, Damon and all other people in Fell’s Church..

Dark Reunion – is about after Elena’s death, Stefan & Damon leave the Fell’s Church, Bonnie & all her friends graduated already. Stefan gave Bonnie, Elena’s diary & she continues writing. The tragedy happens again, many young woman dead including Sue Carson & Vickie Bennet. Bonnie always get nightmare about Elena, seems like Elena warned her about something. So, Bonnie & her friends try to connect with Elena. Then, they realized they cannot fight the Power. So, they try to connect with Stefan to help them. While connecting, Damon also got the message. So, both Salvatore brothers come back to Fell’s Church to help them fighting with the Power. Then, they know about Tyler who was a werewolf & he is the people who helps the Power & do the ritual, causing dead for Sue Carson, Vickie Bennet and others. They finally realized that the Power is The Old One, named Klaus, who responsible for transforming Katherine to become a vampire. While fighting, Stefan, Damon, Matt, & Meredith have badly injured, leaving Bonnie nothing to do except hoping the miracle. Fortunately, Elena come back to help them in the form of ‘angel’, I guest.

So hard to understand every single word of the novel but I still got the picture of the whole story. Seems like, I will continue reading English books but do know yet what kind of book I prefer after this. I still have two book in my mind, one has promoted by MPH thru Quill magazine (forgot which volume), Stefan’s Diaries & the 2nd, The Return; Nightfall, the fifth volume. The problem is I already budgeted my portion of salary for JS novel. (huhu…still not buying all the four novel published by them last 2 month not included Dec version). Haih…all about money.

# still waiting Juara Bola Keranjang Act II, volume 18…already feels bored coz there are no new book to read already…huhu…

Saturday, December 18, 2010

[Hidup jangan seperti enau….]

-beginikah pohon enau...??-

Pepatah lama, bagai enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing..,..
Kita hidup ni bukan sendirian…
Kita hidup berkawan....

Jadi, janganlah pentingkan diri ..
Macamlah hanya kita saja yg penting kat dunia ni..
Macamlah hanya kita saja yg wujud di dunia ni..
Macamlah hanya kita yang ada masalah atas dunia ni..
Tanpa kita sedar perihal yang lain..

Umumnya, hati orang tak siapa tau..
Kata orang, rambut sama hitam, hati lain..lain…
Tapi, pernah kita selami hati yang lain itu…
Sakitkah hatinya…terasakah hatinya…dendamkah dirinya…
Atau kita hanya melihat kesakitan & keterasaan hati kita saja..
Atau…kita rasa kita saja yang ada hati di dunia ni…

Kata orang lagi, kerana mulut badan binasa…
Hakikatnya,masa depan bukan kita penentunya....
Jadi, kenapa tidak berhati-hati dengan tutur kata kita..
Kerana malang itu tidak berbau…
Jika Allah ingin menduga…bila-bila masa saja jadinya…
Bimbang…ujian tiba atas kafarah dosa..
Dosa sesama makhluk tentunya..
Sekadar mengingatkan sesama kita…
Hubungan manusia & hubungan dengan Allah tentunya…

Jagalah hati kita…
Jangan pula sampai ia mati..
Sehingga tidak sedar…silap kita mendatangkan dosa..
Bimbang juga…bila neraca akhirat di guna..
Manusia lain jadi penimbangnya…
Takut-takut ditarik kaki dari syurga..
Kerana dengki sesama manusia..
Kerana riak, takbur & mengata…
Hingga menjadi enau dalam belukar…

Wednesday, December 15, 2010

[iMtiaz@The CurVe, MutiaRa DaMansara…]

Part II event after Syazrin Wedding…
Date: 11-12/12/2010
Venue : -SDA-
Participant : 1 days – Me, Dayana, Gha, Aina, Iela, Ya, Jue, Naim & Abduh.
2 days – All except Dayana & Aina.

Our part II start with watching movie ‘MY Soul To Take..’. sila ke SINI utk pendetailan.

Around 12++, movie habis & kitaorg meneruskan aktiviti lepak2 kali ni ke uptown utk makan2 sbb memasing pun dah kelaparan. Dan kami habiskan masa smpai lebih kurang kul 3pg gaklah kat situ. But, honestly, my first time lepak kat situ,…emm, totally, tak berapa nak berkenan, sbb bising & teramatlah ramai org melepak. Yg xbape sedap dipandang mata, ada ke diorg ni bwak baby & anak kecil dtg kat tpt2 mcm ni pepagi buta ni. Hush… membantutkan tumbesaran budak tu je. +++ tau la sekarng musim cuti sekolah, tapi agak2lah kan. Emm…mmg persekitaran yg tidak sihat. Kami lepak sesambil discuss aktiviti esok yg xde jln penyelesaian. Then, ktorg pun bertolak pulang, sempat singgah utk ambil kereta Ya, sbb xmuat kereta Aina utk kami yg ladies ni bertujuh sbb Naim & Abduh pun nak balik gak. Kami pula nak teruskan destinasi lepak ke rumah persinggahan tetap kami, rumah Cik Dayana di Kajang. Dan sempat gak kami singgah utk ambik kereta Dayana di parking lot Aina di Serdang. Then, perjalanan diteruskn ke rumah Dayana.

On the way…sepatutnya, perjalann kami cuma mengambil masa just a few minute. Tapiiiii….huhu…malang memang tidak berbau. Tgh kami berhenti kat satu lampu isyarat, dgn kereta Dayana di depan, Aina & Ya. Serius, lampu isyarat ni lama giler, dan bile bertukar hijau je kereta depan tak bergerak2…(oh…aku & gha nek keta Ya..). Ya pun terus potong kereta depan,…huh..ingat kereta sapa la yang buat hal.. Rupa-rupanya, kereta Dyana tetiba je mati enjin (oh hari ni…Dayana xbawa Nissannya sbb msuk bengkel, dia bwa kereta Saga adiknya…). Bila disiasat oleh kami yang xbape nak reti pasal kereta ni, dapatlah disimpulkan samada sbb minyak or bateri..Dan tidak semena-mena adalah seorg Chinese guys yang looks like gentlemen tnya ktorg, seems like dia ni org bengkel je. Dan dia pun menyiasat sekali, & katanya nothing wrong. Kesimpulannya pun sama dgn tuan punya keta. Nasib baiklah dia ni pandai gak, dialah yg suruh kami park kereta kat tepi jalan sikit, sbb kami btul2 kat depan traffic light, klu tak mmg kami pegun je kat situ…huhu.. & kemudian, dia pun blah lps bagi a few suggestion. Dyana, Aina & Iela pula pergi ke stestn minyak brhampiran utk beli minyak…the remains, kami lepak ditepi jalan.

About 15 minute later, bru nmpak kelibat CBD Aina. Alhamdulillah, lepas sehabis dya memujuk si Saga & hidupkan enjin, Saga tu pun hidup kembali & kami pun meneruskan perjalanan. Hampir ½ jam gaklah kami bermastautin kat tepi jalan tu. Sampai je umah dyana, jam dah menunjukkan pukul 5.00pg++ (agak memecahkan rekod..sbb before this, kmi akn smpai kat umah Dyana dlm 4.30am…)

Esoknya, klu diikutkan tuan rumah, dia nak keluar kul 8.30am. Tapi atas sbb, tuan rumah pun melewatkan waktu keluarnya, kami pun melewatkan juga waktu brtolak pulang. Dalam 9.30pg, bru kami bertolak ke rumah Ya di Kelana Jaya utk bersarapan. (huhu..terlepas nak tgk ulangan SungKyunKwan Scandal, dah lah hari Selasa hari2 tengok 15 minit terakhir je…nasib bek dah bca recap & preview, xdelah ralat sgt..). Dayana xikut kami sbb ada hal katanya. Aina pula bertolak pulang ke Serdang sbb ada kenduri yg perlu dia pergi. Sblm sampai rumah Ya, kami tapau nasi lemak RM 1.00 & bape jenis kuih yg xbape nmpak cam kuih pun gayanya …++ xbape nak sedap rasenya. Lepas bersarapan kat umah Ya, after a few discussion ttg tpt yng kami nak lepak sterusnya, lepas gaduh-gaduh nak pi mana & nak buat apa…sbb Gha nak tgk Kak Limahnya smbil disokong 100% oleh Abduh. Aku & Ya nak tgk Narnia, & disokong oleh Jue & dibantah oleh Naim sbb dia dh tgk Narnia & katanya xbest & , finally, kami ke The Curve. Kat sana, jupe ngan Abduh & Naim. Kami men boling je. Sume main except aku & gha. Gha sakit tangan & aku, sakit perut sbb nasi lemak tu kut. Haih, aku ni gatai pi makan nasi lemak yg pedas masa perut tgh kosong. Selamatlah…tapi, kira ok gaklah aku xjoin, aku ni tangan bangku, kang nisbah bola aku msuk longkang lgi byk dri tuju ke pin tu, dah sah2 point aku yg trendah. Tgk diorg ni blaka2 expert je..oh lupe, aku xtau pun sape dpt the highest point…sbb aku pi tandas time diorg dh nak2 habis game. Lupe plak nak tnya…huhu.

Then, ktorg lunch kat Stesen Kopitiam….aku makan Seafood Fried Rice, langkah pling bijak, sbb tu antara menu yg mmg xpedas…emm, sian Gha, beria nak mkn spageti. Xde plak…len kali klu xde, diorg xyahlah display kat menu kan. Sambil makan, sambil gossip, sambil borak2…seterusnya, kami pi solat & sempat si Naim men game basketball smentara tunggu Ya punye En Tunang. Aku tgk jam, aiseh dh kul 3.00pm, melepas nak tgk Buzzer Beat, xtau dah sampai espisod bape sbb dah byk kali miss. After that, kami pun brtolak pulang dgn dihantar oleh Abduh ke stesen LRT KJ. Kami berpisah sorg2, dgn aku turun di Kerinchi, Jue KL Sentral utk nek komuter pi umah kakaknya , Gha PAsar Seni utk ke TM, & Iela ke Wangsa Maju. Ok our lepak-lepak report DONE.

*** yeay!!! Nat & Kat menang Amazing Race. Mmg sokong diorg dri 1st Race lagi…nmpak kebijaksanaan diorg masa race..emm, doctor la kan. they deserve it. 1st female team win The Amazing Race.

Tuesday, December 14, 2010

[iMtiaz@My Soul to Take….]


Ni kali keempat aku tgk movie….haha…well, sbb aku rasa cam membazir je tgk movie dulu. Yelah, dulu ekonomi aku tak stabil….tapi skang, walaupun still tak bape nak stabil, but on considerable la if nak membazirkan duit utk menyumbng kepada penggiat seni yg berkenaan…lagipun ni salah satu slot lepak-lepak bersama kwn2 Imtiaz yang klu aku free, mmg agak mustahil utk aku xjoin…. Consider as part II after wedding Syazrin yg aku xpergi atas sebab…..KEJE.

Movie start 10.30pm, Cathay Cineplexes, Damansara. Reason tgk cite ni, emm…nak ambil jln tgh agaknya sbb ktorg berbalah kat fb nak tgk Narnia or Hantu Kak Limah Balik Rumah (yg xhabis2 dipromote olh gha atas pengaruh en Syukri aka Suki). Last2, cite di atas yg diorg book. Tak interview plak diorg kenapa diorg pick up that kind of movie. Title pun dah rasa cam horror je.. aku pun gamble je setuju.

Just a short synopsis, the story began, Sarah Plenkov (9 months pregnant lady) is watching TV, news about Riverton’s Ripper, a mysterious killer who stabbing teenage girl with a pocket knife with the word "vengeance" marked on the blade. While her husband, Abel Plenkov incidentally found the same knife under a chair. Then, si Abel pun call her psycologist doctor, yg mana dptlah disahkan bahwa si abel ada penyakit DID (dissociative identity disorder) or commonly kt panggil split personality/multiple personality disorder. Dia tak ingat yang dia dah bunuh a few teenage before. Si doktor trus call police & brgegas ke rumah si Abel smbil bg warning suruh isteri & anak perempuannya, Leah dihantar ke rumah kakaknya, May. Bila si Abel jenguk isterinya yg disangka dah tidur, he realize yg dia dah bunuh isterinya. Bila Leah dengar bunyi pelik, dia pun jenguk bilik parents nya & nmpak ayahnya nak bunuh diri + nmpak ibunya yg dh mati. Abel ternampak Leah & cuba utk bunuh dia juga tpi xsempat sebab police & Dr Blake dh dtg & shoot him. Bila diorg nak check dia dh mati or tak, si Abel ambil pistol polis & tembak kepala Dr Blake. Before si Abel mati, dia kata yg dia akn kembali. On the way ke hospital, a few police & paramedic discus psl pe yg si Abel ni ckp & kesimpulnnya, diorg kata the other side of Abel personality itu mcm soul which alwys live on. tetiba si Abel ni bangun & tikam paramedic ngan pisau, mnyebabkn ambulance tu acident & meletup. Fortunately, sume yg dlm ambulance selamat, but Abel manage to escape.

16 years later….rumors ttg Riverton’s Ripper trus mghantui Riverton esp pada ‘Riverton Seven’ yg lahir msa kejadian Riverton Ripper dibunuh, yakni Brandon si kaki buli perasan handsome yg jdi org suruhan Fang, Brittany si gadis yg jadi rebutan lelaki trmasuk Brandon & Bug, in the same time jd org suruhan Fang juga, Alex besfrenz Bug, Penelope si gadis gereja yg ada instinct sal Ripper & obses dgn Bug , Adam 'Bug' Hellerman si innocent yg slalu kena buli dgn others esp Brandon ats arahan Fang & seems like psyco giler, Jerome si buta, kwn si Bug, and Jay juga kawan pada Bug. Plot start masa diorg nak wat ritual konon2 nak hindar dr The Ripper ganggu diorg dgn tiap-tiap thun, salah seorg drpd Riverton Seven kena lawn dgn boneka Ripper khayalan diorg kat tepi sungai tpt kononnya The Ripper mati tak jauh dgn bangkai ambulance yg hangus dulu. Ritual itu Bug yg kena buat sbb dialah last person yg xpenah lawan boneka The Ripper sbelum ni. Tapi, si Bug xberani nak lawan sbb hakikatnya dia mmg penakut. Xsempat nak teruskan ritual sbb police dtg serbu tpt diorg.. & pd mlm itulah, bermulanya kekejaman The Ripper, bila sorang2 drpd the Riverton Seven mati kena tikam dgn the ‘vengeance’ pocket knife. Start dgn Jay, Penolope, Brandon & Brittany. Juga a few incident about how si Fang, si gothic girl yg seems like have a power to control other student, sbb sume org cam tkut giler ngan dia buli Bug. The klimaks begans when the truth about Bug has been revealed, as he is the son of Abel Plenkov. And Fang, who is the girl hate Bug most, always bully him just because she hate the innocent side of Bug , discover as her sister, Leah. Who is the real The Ripper? When just three of them still alive, Alex, Bug or Jerome? Or maybe Abel Plenkov not even dead 16 years ago. Watch this movie if u want to know the truth…


Overall, okay. Nice pick. Good movie…walaupun, cite ni dpt kritikan gak. Aku suka je tgk cite2 triller camni..tapi klu dah cite yg asyik bergelumang dgn darah manusia ni mmg gelilah. Nasib tak termuntah je…klu ada scene darah cepat je ak ttp muka ngan tangan. Klu de part terkejut cepat plak aku ttp mulut..takut termenjerit…haha…byk scene gak yg mcm nak gugur jantung, tapi korang xdengar aku jerit kan…hehe..well try tnya iela & aina…klu tak caya. Tp, cite ni xda la dasyat sgt sbb scene tikam or kelar bdn mangsa diorg xtunjuk pun…yg diorg tunjuk scene darah terpercik or mengalir je. Sikit klise ngan cite DID yg len..tp, unexpected ending gaklah. Tgk cite ni cam teringat kat cite Shrooms. Oh plus aku baru habis baca Detective Conan, Edisi Drama pentas, Roh dari Jalan Baker yg citenya berkisar pasal Jack The Ripper, one of Sherlock Holmes’s rival.

Oh lupe nak beritau, ktorg tengok cite ni bersembilan including Gha, Dayana, Aina, Ya, Jue, Iela, Naim & Abduh. All the imtiazian…& almost the same lepaking member…*wink..wink*

* overall story of part II will be post on the next entry…chill!!!

Monday, December 13, 2010

[Saya muda remaja…(^_-)**]

Hari tu masa aku tgh tunggu my colleagues after buying my lunch, adalah sorang pak cik ni (aku consider pak cik cz rsanya baya2 ayah aku je dia ni w/pun dia ngan sorg kanak2, yg ak consider as cucu dia..hehe). pak cik ni dgn ramahnya menegur aku…

“Keje mana….?” Pak cik tu memulakan wawancara. Aku pandang, senyum jelah. Smbil jari telunjuk menunjuk arah atas. (aku slalu beli lunch kat food court tingkt 1..)
“Atas…”
“CIMB…?” Pak cik tu serkap jarang..
“Tak lah…” Aku geleng. Haih…tiap kali org nak serkap jarang. Mesti diorg sebut CIMB or SYABAS…mcmlah dua company tu jelah company besar kat bangunan nie. (huhu..w/pun hakikatnya yee…).
“Dah kawin…”
“Belum…” Aku sengih smbil geleng kepala.
“Umur bape…”
“25…” Haa…tgk, betapa jujurnya aku. Walaupun aku sedikit curiga ngan pak cik ni.
“Hah…tak macam 25 pun….mcam muda remaja je tengok…” Dua tiga kali gaklah pak cik tu mengulang ayat ‘muda remaja’ tu smbil tngannye berpusing-pusing menunjuk mukanya. Aku pun tak bape ambik peduli sgt apa pak cik tu explain pasal muka aku. Yang aku faham…muka aku klu ikut penglihatan pak cik tersebut tak menampakkan yang aku ni brumur 25 tahun la agaknya (positif thinking…emm..entah2 pak cik tu ngutuk muka aku kut…haih, tak baik ‘syukzhon’….). Aku sengih je lah.
“Apa-apa jelah pak cik…” dalam hati aku je yee.
“Asal mana….?”
“Pahang….”
“oooo….” Agaknya, dalam kepala pak cik tu tak bape nak percaya kut aku org pahang, sbb slalu ngat org misunderstanding aku ni Sabahan. Helo…walaupun IC aku bukan 06, tp, aku mmbesar kat Pahang, ok. Wawancara dengan pak cik tu terhenti setakat itu sahaja sbb ofismate aku pun dah sampai, so, aku blah la dari situ…dengan cepatnya. Sbb maleh nak jawab the next question….haha..macamlah ada kan.

Aku tak tahulah nak ambik frasa pak cik ni as insult or compliment…haha.
Tapi aku mempositifkan dirilah…. “I take it as a compliment…”
“Saya muda remaja….?...” haha…sebab tu kut jodoh aku lembab sikit. (ada kaitan ke?...)
adalah kut, sbb klu aku wat sesuatu yang tak bape kena dgn definisi ‘matured’ di mata umum, mesti mak aku akan cakap…”haih…camne nak kawin camni…” haha….aku sengih je klu mak aku cakap camtu pastu aku mulalah tukar topik len cepat-cepat sebelum mak aku meneruskan pembebelannya. Haih…kenapalah kakak aku kawin umur 25 thn….*sigh*…

Saturday, December 11, 2010

[Dear my hp…]


Almost 3 years….we’re together..huhu…I really love u, tapi, nak buat camna. Sapa suruh awak mragam. Klu x, xdenya saya cri pngganti. But, im really appreciate u, truly. Thanks so much for all ur kindness. Tp, sy xdelah kejam, say cri pengganti je, nnti klu de bajet lebih, sya pi bwa awk pi klinik yea. Haa..tgk, sya still syangkn awkkan..maaflah, bajet bln ni dh habis sbb nak cri pengganti awklah.. awk pun satu, nak meragam time mcm nie, dh lah bln2 asyik nak kena pkai duit je. Huh…geram sya ngan awk nie.

Sya nk minta maaf gak. Sbb slama awk meragam ni sya rsa nk baling je awk..err..dh baling pun,..huhu…tp, atas tilam je kan. So, awk xdelah sakit sgt kan…yelah, time2 urgent, boleh plak awk buat hal. Mana sya tak angin…oh…de lgi, sya nk minta maaf juga, sbb dlm tmpoh awk mragam ni, sya pnggil awk mcm2…bengong la, weng la, +++ emm..sy pun dh xingat sy panggil awk pe…hihi…

Awak pun satu, asallah muka awk biru je…xnmpak pe, mn sya xbengang…klu org msg, mmg confim xleh bca punye…incoming call? Huh…xtau sape yg call, langsung xappear no…tp, nsib bek gak kdg2 awk ok, dptlah gak sy tau sape yg msg or call kan…tp, tulah, lepas sya mrajuk ngan awk..brulah awk nk ok skit. Tu pun, melangut nak tunggu awk ok. So, awk jgn marah sya klu sya cri pengganti awk…emm, maybe sya xjaga awk memolek kut..huhu…tp, nak wat cmnekan, benda dh jadi, xleh nak rewind dh…xpelah, gji this month sya bwa awk pi operation ek…eh, tpi, klu kos operation tu tinggi, emmm…awk pasrah je lah yee…Awk ptut bangga pe, awk bg tip top service kat sya sepngjang hmpir 3 thn ni…awk jd org tgh sy, awk kejutkan sya tido, awk remindkan sya, entertain sya slalu klu sya boring…bku catatan, klu sya xde kertas n pen & sbgainyelah, klu nak cite sal kebaikan awk, hbis satu blog ni kang…hehe…tu yg sya syang sangat kat awk, tp, nak wat camne kan…you just my hp. hihi…mahal tau sya beli awk. Laa..jgnlah bndingkan ngan iphone & blackberry sgala…sya ni bkn up to date sgt pun, sgl menatang tu, xpandai guna pun…baik lgi awk, sng nak guna, keypad pun ok..lcd…haih…ni yg maleh ni, lcd awk nilah,…taulah sya suka kaler biru, tp, jgnlah duk biru je memanjang…haa..tengok, im nagging again…ok done. Hope awk memahamilah yee…sbb sya dh fed up ngan kebiruan awk ni…huhu..but, thanks tau for everything..chill!!

Thursday, December 09, 2010

[Maid Sama]


Well…well..its starting when I’m watching this anime on Animax 715. Such a cute anime..++ Its make me smile bcz of the character…Misaki Ayuzawa & Takumi Usui..

‘Being in form of lovers is too troublesome…’ that’s Usui’s words when anybody asking about her relationship with Misaki. But, seriously, I love his character…there are so many words can explain him…haha…


Its starting when Misaki Ayuzawa, who is President of Seika High School council, knowns as the most fierce, firm & stict pres esp with a guy..working as a maid in the café named Maid Latte. It is the biggest secret cz nobody in the school know about her work. She has to work becoz of her irresponsible father, leaving them with a huge debt. She lives with her mother & little sister, named Suzuna. The plot began when Usui Takumi, incidentally know about her secret & take advantage for her. Then, the relationship began to spread by one episode to another with the comedy + love + problem solving + conflict on them & the other character. Plus, Usui Takumi also has his own biggest secret, which can’t simply share with other people. On the early episode, seems like he is a mysterious guy. He capable on everything but nobody knows where he comes from, who his parents are & what kind of guy he is [Misaki usually ask him that question…and he also knowns as perverted outer-space alien by Misaki.]. Seriously, I am loved to watch this anime week by week. But the anime has ended few months ago.

Now, I just read the manga version through Manga Fox website in English translation…cz, in M’sia this manga type is imported base, so, the price is very expensive, average RM 40 ++ for one volume of Maid Sama…[Well, already survey at MPH, Kinokuniya, & Borders…]..Maybe, when it come out with Malay translation, the price little bit cheaper..i guess. The manga still ongoing…and I had downloaded all till the latest volume…hehe… well…I love repeated reading. But, really a marvelous manga…love it so much. ++ it helps me to improve my English then…



# As usual, plese avoid the grammar ++ vocabulary mistake….hehe ..chill!!!

Tuesday, November 30, 2010

[iMtiaz@Maz & IsHah’s weddiNg] – Part 2

Dari Sg Kemahal ke Temerloh, smpat kami mghilangkan sisa dahaga dgn air jambu (air tasik…spt kata syazrin). Tapi, sedap….oh lupe, ktorg smpat blaja geografi skjap, mgkaji bape daerah dlm ng pahang..hihi…adakah Triang salah satunya?? Sila jawab…haha…Strusnya, kami melalui jalan2 sekitar Temerloh dgn di lead olh Abduh, saja je dia nak pusing ikut area rumah dia. Finally, smpai di Jengka 18 dh nak dekat kul 3.00 petang, orang mmg dah xbape nak ada. Yang tinggal, blaka2 penanggah je kut, khemah pun dah nak kena runtuh..haha…1st time pergi kenduri lewat bebenor..tp, oleh sbb pengantin tau, so kami xbape nak kisah. Biasalah, orang jauh. So, kami terus menapak ke rumah, jeng..jeng..jeng…Aishah tengah posing maut punye..haha…mmg the perfect timingla kmi terjah. Tp, seperti biasa, Aishah is Aishah…sama je lagaknya.. sebelum ke sesi photo seterusnya, kami pi melantak dlu, the best thing is, siap ada org hidang sgala. Ni yang best pi kenduri lewat…+++ seperiuk gulai tempoyak ikan patin diorng bagi. Siap dilantak sungguh2 olh Dyana & Jue…so, xjadilah kami singgah mn2 umah trdekat untk mask gulai tmpoyak ikan patin..haha..ye..ye je. Sedap..tapi agak pedas.
/>
Then, oleh kerana msa tu baru lepas sesi potong kek, so, kami pun mencelah utk sama-sama makan kek…smentara tggu ishah tukar baju. Best kan dtg lewat?? Hehe…kemudian, kami mneruskn sesi photo shoot, kali ni smpat la beberapa keping pic ngan pengantin..esp, pngantin perempuan la…selamba je Aishah tinggl pngantin lelaki dia kat bilik. Lepas dh mcm2 jenis gaya ktorg snap, time to go back la…xnak nak kacau diorg nak wat outdoor photo shoot kan…Geng Temerloh beransur lebih awal sbb jiran Firah meninggal dunia…so, the remains, geng KL je la.

Next destination, JEngka 19, umah sapa lagi..umah en Naim Marsidi, ktorg minum petang kat situ..air teh ‘o’ ais laici + tembikai + kerepek pisang & maruku pe tah….sempat2 men2 dgn anak sedara en naim yg sngat la sopan…dan kami smpat juga plan the next xtvt….mid nite movie…survey punye survey, Harry Potter & the Deadly Hallow, kat Cathay Cineplexes, Damansara kul 12.05am. orait..set! Booked!!. kemudian, kami bertolak balik, smpat singgah di Kg Paya Luas utk mghantar Oya ke rumah mak sedaranya. Sempat oya bagi souvenir dr Sarawak, key chain ‘kucing’. Comel…thanks oya.

Lepas tu, kami singgh di Tmn Temerloh Jaya (eh..betulke?...), umah parents gha utk rehat & solat. Sempat kami mandi & tukar baju siap…+ solat + dinner…hehe…that’s why, sume prepare bawa extra baju..this things wil usually happen., right. Dalam kul 9mlm, kami bertolak pulang. Nsib baik jugaklah Nissan dyana xmeragam kat depan parents gha..huhu..perjalanan diteruskan ke Damansara. Segar semacam sbb sumenya dh mandi…alhamdulillah, smooth journey. Sampai je kat depan The Curve, jam dh kul 11.15mlm..huhu…apalagi, dyana & gha trus wat audition amazing race utk ke kaunter tiket, smentara yg len, cari tpt parking. Fortunately, tiket kami dah release tp xde org bli lagi..so, dat’s wil be our chance to watch the movie. Hoye..!!! sbb blaka2 fan cite Harry Potter..tu yang xkisah je w/pun Aina dh tgk movie ni..hehe


2 hours ++, jam dh hmpir kul 3.00am…but seriously, w/pun xde ending cz brsmbung part II, cite dia mmg best…berbaloi la. Lg berbaloi sbb hg tiket kami RM 2.50 je sorang..hehe..(credit to Oya..thanks a lot). Balik time…aku & gha trus ke umah Dayana…syazrin & aina hantar bodyguard kami, En Ezham ke Cheras & kemudian, akan lepak umah Dyana gak. Lastly, kul 4.30am juga kami sampai umah Dayana. A journey yg mmg amat memenatkan..tapi, seriously sangat2 berbaloi & seronok. Thanks a lot to all of you..esp Dyana, cik driver kami. So, rasanya, plan yg kt cdg-cdg nk watt u xrelevan nak diteruskan kan…haha…


the next day, tengahari gak kami brtolak pulang dri umah Dayana. Aku, gha, Syzrin & Aina berpisah di tol sg. BEsi, dgn aku & gha nak teruskan journey kami ke Masjid Jamek.Shopping!!!...hehe…bukan pe pun, teman gha pi cari jubah utk ayahnya, yang the end, xde plak yg berkenan..penat gaklah berpusing-pusing kat area masjid Jamek & jalan TAR tu…last2, Gha shopping blouse & tudung barang sehelai…kul 5 lebih, kami bertolak pulang. Sempat melantak cendol ice cream…{dayana, jgn jeles…}. Sudahnya, kul 10.30mlm…kami dah syahid.. huhu…penat. Rasa cam travel berhari2 je…REPORT DONE!

# entah bila lagi kt nak travel & lepak camni lagi kan…sorang2 dah kawin, lepas aishah, wil be syzrin…then, maybe aja, amirah & etc for the next year. ++ dyana wil further study in JB next month…the remains??haha….we’ll see.

Monday, November 29, 2010

[iMtiaz@Maz & IsHah’s weddiNg] – Part 1

Location: Sg Kemahal, Triang & Jengka 18
Date : 27/11/2010
Participant : Rombongan from KL (Me, Dyana, Syazrin, G-ha, Aina, Oya, Naim & Ezham) ++ rombongan from Temerloh (Abduh, Jue & Firah).

Lps brdiskusi pnjang tru fb, finally nama2 yg trcatat diatas shj yg join rombongan kali ni. [Kesian kat Aja..yg trpaksa mmbatalkan hasrat join ktorg atas sbb peribadi..hehe…’single is simple…’]. Aku & gha, as usual, brtolak dr rumah kul 7.15 sbb nak mngejar msa, konon2nye nk brkumpul di Terminal Putra kul 8.21 waktu Dyana. Ikut plan, kami akn tnggu en Naim di stesen Putra sblm sama-sama Gombak. Atas sbb bas terawal dr rumah En Naim pun kul 6.40pg, so, tepaksalah kami mnunggu beliau hampir ½ jam kat stesn LRT kerinchi..Then, kami truskn prjalann ke Terminal Putra. Tepat jam 8.49pg, kami smpai kat Terminal Putra (ikut jam yg tertera) dgn hrapan diorg dh sedia mnunggu. Tapi…kami kena tnggu lgi. Smpatla mmbeli belah bekal sarapan…then, brulah nampak kelibat CBD-BD..(gelaran Syazrin utk Wira Aina..). Surprise!!!! Jupe Oya….emm, first time aku & gha jupe oya lepas kuar TAHAP..huhu…a few minutes later, brulah nmpak kelibat Nissan cik Dyana.

Perjalann diteruskan….dr GOmbak ke Karak & keluar ikut jalan biasa (atas suggestion en Ezham, nak expolore katanya) untuk ke Sg Kemahal, Triang. The surprise is…haila…jln ni mcm ular kena palu daaa…nyaris2 ktorg nak brhenti breakfast kat Kedai Nasi LEmak Syazrin..tp, sbb nak kejar masa, xjadilah. Tapi, nasib baik gak tak melantak kan gha…emm, sian gha. Emm…impress dgn peta kat kad kawin maz, sume landmark dr Karak lg ada…xsusah kmi nak cari jalan. Then, smpai di Sg. KEmahal, singgh sebentar di msjid, nyaris2 kami disangka rombongn dr pihak lelaki..haha…Jam dh kul 11 lebih..teuslah kami menapak ke rumah pengantin. Sesampai je kami, bertembung dgn rombongan Ijan & kwnnya dr Seremban. & a few minutes later, rombongan dr Temerloh pun sampai. Emm, makanan xsiap serve lagi..kami menapak ke bilik Maz di tingkat atas rumahnya (rumah kayu yang cantik..spt yg diidam2kn cik Dyana kan..). Maz pun bru siap…means, kejap lagi pengantin lelaki akn smpai…so, kami pun melantak la dlu. Selesai, kami ambik port kat tepi pelamin..sbb jap lagi pengantin dh nak nek pelamin. As usual, sesi photo shoot pun bermula. Sempat la kami menyelit barang sekeping dua kat pelamin, sedihnya, w/out pengantin sbb diorg nak turun makan. Sempat sekeping je mnyelit masa diorg tgh makan, tp not my camera, Pentex en Naim… Then, oleh sbb, kami ada misi yang strusnya, utk terjah Jengka 18. so, kami pun beransur dr Sg Kemahal. Sempat bersolat di masjid Sg Kemahal sblm mnruskn prjalan ke destinasi seterusnya.


Sila baca next entry plak yee…for the part 2. chill!!!

Friday, November 26, 2010

[Silence MODE…]

I’m making the biggest history today…for my self actually. I even didn’t realize it. Suddenly, it does happen…2 ½ year working, I’m never wear ‘baju kurung’ on Friday, usually I’m wearing blouse. Its actually my habit since study, coz normally, I didn’t have any class on Friday or maybe just have one class in the morning, so, usually, I’m wearing blouse or t-shirt on that day when I’m going to faculty. Its just happen like that..and become a habit.

Honestly, I’m not mentally normal today. That’s maybe the reason. I just pick up the next ‘baju kurung’ I should wear. (Well, I’m actually a systematic person, usually, I follow the sequence..). Suppose, I pick up the next blouse…or maybe, I forget today is Friday already.

Then, I deeply thinking…sometimes, people didn’t realize. They might do the unusual things when their mind is not feeling well…haha..it just happen to me. What can I say? ...nothing. Coz I already sit in front of my PC, wearing ‘baju kurung’ today. Lets bygone..be bygone. Its doesn’t matter, as long as I’m wearing the proper dress, right.

The problem is, what’s I’m thinking of right now…for this time being, there is no solution yet. Or maybe, got already, but I’m not sure whether the solution is the best or not…I keep thinking that in every second of time since last night. Surely, I can’t sleep well…++ I’m also dreaming an awful thing. Huh…terrible. It’s so troublesome. But the truth is there…I have to face it, whatever it is. I feel relieve a bit, coz I’m not do anything awful yet. Hope, it will never happen.. But, totally I’m not stable yet, I had just quarreled with someone..coz he did not call me back, telling me he can’t make it. He supposes to call me, so I can ask somebody else to do the job. Its totally urgent, cause I need to submit the document by today, I keep calling him since Monday, and he promise to make it. Just now, he told me, he got another job, that’s why he can’t make it…if that’s the reason, he should not promise me at the first place. He make me angry..totally. It is not my company, it’s your company. You should responsible…(it is another story from above…it just cause & effect relationship..hehe..).

Ok done..maybe, I need to be calm…its ok if I feel angry with the right person. It is totally not okay, if I suddenly angry with other person. But, surely, never mess up with me for this time being, cause, I’m not sure I can control my emotions…huhu…but, I have problem in determination of my anger…silence mode, it’s usually I’m doing. Or maybe crying….haha…that’s the best solution, right. ~

# May Allah Bless us….ujian itu kaffarah dosa. Jika itu takdirnya, kami redha…moga, kau kurniakan kami kekuatan untuk menghadapinya. Kerna, hanya Kau Yang Berkuasa atas segalanya.

Tuesday, November 23, 2010

[Whatever it is…we’ll support you]

Sangat kecewa…sangat sedih..but, the truth is there. We loss…kita terlepas pingat emas. Tapi, walau sekecewa mana pun kita, sesedih mana pun kita…kta tak mampu nak bayangkan kekecewaan & kesedihan diorang sume yg brjuang bermati-matian utk merebut emas buat Negara. Sedang mereka menggalas harapan Negara dgn selangkah lagi dapat menggengam emas, nyata, rezeki bukan brpihak pada kita. Lalu, kenapa pula kita harus menuding jari kesalahan pada mereka. Mungkin ada serba sedikit kesalahan yang tidak sengaja dilakukan..tapi, nyata, it’s a game..and they just a human like us. Not perfect…kalah menang itu adatnya. Janganlah pula kita meyorak kemenangan mereka, tapi, bila kalah..di hentam habis-habisan. They are good fighter..they do their best, but it’s a fate…

Dato’ Lee Chong Wei, Koo-Tan, Takraw berpasukan…though you all got the silver, it’s okay, as long as you do your best. Coz we’ll support you till the end. Tapi, serius, sangat kecewa…sebab kita mengharap kilauan emas. I watch almost of their game…but, lets bygone be bygone…hope, Takraw will give something for us soon…thanks to Dato’ Nicol & Azlan..you both cheer up our day…then also for the other gold medalist, Chai Fong Yin, Azizul Hasni, Alex Liew & Adrian Ang….

9 gold medal is not impossible…though is really hard to get now…for all the Asian Games 2010 athlete..Gud luck!! Chaiyokk!!! Ganbatte ne…!!! We’ll support all of you..

Saturday, November 06, 2010

[The Awakening & The Struggle]


Just finish read part I & II The Vampire Diaries, novel version…by L.J Smith..
Will looking forward to read part III & IV – The Fury & Dark Reunion..
Bought from MPH…30% discount…well…its awesome right!!!

Season 1 for the series…ended already…
Emm…much more different for both versions…
Like there were different stories…
But the main character still the same…[Stefan Salvatore, Elena Gilbert, Daman Salvatore, Katherine Pierce, Bonnie, Matt, Tyler Smallwood, Caroline Forbes, Alaric Saltzman…etc]
The different… [Meredith, Aunt Judith, Robert, Margaret…etc]...There are no such people in the series…
Jeremy, Elena brother [revealed to be her cousin]…his character not included in the novel...
Vickie Bennet in novel, seems like not being Matt’s sister [as my understanding]
Elena’s auntie in novel, turn her name to Aunt Judith..has fiancée named Robert.
Meredith knowns as Elena’s best friend other than Bonnie..
Damon is likely being more evil than the TV series…
Then, the novel is highlight as ‘Deadly Love Triangle” [totally playing around the main character]

The plot…little bit different... for attracting difference audience maybe..
That’s the special for both version..
That’s why, I love both…
And of course the novel is more complicated & detail….but quite interesting
Because it is out of my expectation…though I’m not totally understand every single words…still improving my vocabulary skill..well, that’s why we use dictionary right..

Ok then…seems like I love reading English novel lately…
Naaa…I’m still looking for JS Novel…soon to order their latest novel… [Set of three: Suka Saya, Ya? Suka Saya, Tidak, Warna & 3 campur 1 = SATU ~ I want to save the courier charges..hehe. That’s why I’m not buying yet..]
But, just after buying The Fury & Dark Reunion… How come I miss that one after finish the Part I & II…right??

The Fury??? Elena had been possessed by Damon already. Haiya….terrible!!!
That’s why I can’t wait to read the next volume…chill!!!

# Actually, I already bought the 2nd volume – The Fury & Dark Reunion…coz the discounted price will ended at the end of Oct. As usual, please avoid the grammar mistake...~

Monday, November 01, 2010

[iMtiaz@MidValley again….]

Unplanned gathering….
Sunday morning, got called from Aishah & Dayana, want to gather somewhere.
Incidentally, cik miza appoint me as her chaperone on that day…in MidValley, the strategic place ever..haha..

So, we just deal to meet there…though, on Saturday, I already going there to meet my dearest sis. Huh…already tired. But, I’m going there just after Sungkyunkwan Scandal finished [repeated version cz on Tuesday, Vampire Diaries sessions..hehe…].

Then, we meet at MidValley exhibition center..KLPF’10. well…its dayana. Finally, just three of us..cz the others still tired after attending Akmal’s wedding. Naa..its okay, its happen before. We just walking there…nothing to buy. Oh ya…sempat kami pusing-pusing kat exhibiton yang satu lagi, Indonesia mari. Sesambil, smpat Aishah capai flyer-flyer Bandung, for her future…definitely.

Lunch time…food junction. Ayam penyet,...thats my choice, together with Miza & Aishah…well, guess who we meet there….Mimi & G-joe…++ their baby girl on coming, just a few week more…they plan to watch movie, just after taking their lunch. Alang-alang, we lunch together. Sempat Aishah distributes her wedding card [w/pun, tuan punye card kata, compulsory…Insyaallah, akan diusahakan utk cuti, tp, xleh janji gak…huhu..]. So, biasalah, klu dah namanya jupe se-imtiaz, borak tak ingat dunia. But, its interesting right…that’s the beauty of imtiaz then…

Then, window shopping time….nothing much, jalan-jalan je…

Time to go back..Penat dowh…miza pun dh bgi signal nak balik, penat sangat katanya, sbb dia kluar umah kul 7pg lagi, survey tpt interview utk hari Isnin..++ mngantuk..haha..
So, around 5pm…kami pun berpisah…while hugging with Aishah, sempat dia pesan…27hb ok..haha…insyallah, I’m taking for granted.

# well miza…I’m the greatest chaperone on that day right??/…haha
~ pada kwn2 imtiaz yg rsa tersinggung tak diajak utk brjumpa-jumpaan, maaflah yee..its totally unplanned…klu plan pun, biasanya mesti korg dh ada plan lain, lagipun, bkn wat apa2 pun, lepak je…(^_-)p

Tuesday, October 26, 2010

[sape nak hadiah free dari Paris? ~ tag fr gha & aina]

haila...korg berdua ni..mmg la xde keje...tp,bila difikir2kn scr logik..cam best je dpt hadiah free dr paris kan..sapa nak bagi?? w/pun...cm xlogik je..layankan aje...
I just follow the steps as requested...;
Here the T&C...

1) buat entry 'Sape nak hadiah free dr Paris?'-DONE..cam gempak je.
2) letakkan gmbr kt atas tu dan link kepada blog nadiafarahida - DONE
3) letak sekali gmbr kt sidebar dan link terus ke entry ni - ON
4) jadi follower blog nadiafarahida - OK...emm..mmg brderetla follower dia, eiffel tower giveaway punye psl...
5) tag 3 org blogger..
NONE...sbb aku maleh nk sushkn org..
tp, klu korng nak aku tag..inform..haha..[lg plak, korg2 dh blaka2 kena tag, so ak xtau nk tag sape...hehe]
5) tinggalkan name dan link kt sini - ORAIT MEM...

ok done..klu korg nak tau dgn lebih terperinci..pi jelah kat blog nadiafarahida [official penganjur]..aku ni skadar menunaikan tag dr dak berdua tu haa...

Wednesday, October 20, 2010

[Nothing change]

Some people might think I’m changes…
Some people might think I’m different…
But they don’t know that I’m still the same person…
Because they do not know the truly of myself…
Because they only know the one side of mine…
They don’t really know the other side of mine…
Or maybe, they surely do not know…
Or maybe, they know nothing..
So, people…nothing change...
I’m still the same person…
If you don’t like the other side of mine, I don’t care…
Because it’s just a perception from somebody…
Who do not really know who I am..

Being mysterious…I don’t think so…
Being unpredictable….I think so…
Being hypocrite …maybe sometimes…
But I just want to be what I am to be…
Just be myself…
What I like…
What I think..
What I personally react…
And how I’m expressing my feeling…
I just want to be myself…
So people…nothing change..
It’s only me…the person who, you not really know…
So, be rational…some people are not exactly like you imagine…
Stop imagine the way you like…
Because…we’re different…
Don’t judge a person, by their appearance…
Don’t simply put the high perception for somebody…
You maybe know me…but hope you understand…
People doesn’t be truly themselves in front of somebody who don’t have closed relationship…
I think you know…
And sometimes the way we wrote is different with our reaction..
Direct communication vs indirect communication….
Well…it totally different…
Maybe it’s a mistake…
I shouldn’t expose myself…
Maybe for you, I should be quit it…
Silent movement…being the observer maybe…
Don’t involve anymore…
Or maybe..just put it blank….like a frog inside a glass..huh…

Please, don’t simply say, other people change…
Because you are nobody… just a pal…not a friend…
Not even my best friend…
Because we even doesn’t share anything…
We just know each other…that’s all!!

## Please ignore the grammar mistake…(^_-)p ~ just for fun!!! Chill!!! Swing mood time…lalalalala….

Monday, October 11, 2010

Adoiiiii…..

One early nite….sayup2 dengar azan Isyak. Huh…lewat lagi smpai rumah. Cepat aku turun bas…jalan biasa….tak pandang kiri kanan. Straight face…Okay, time to cross the road. Aiseh…kenapalah banyak ngat kereta2 lalu plak…huh. Khusyuk aku pandang kereta lalu lalang..nak cari celah untuk lintas jalan leee…kaki mula melangkah untuk melintas…dan…..

Adoiiii……astagfirullahal azim…..[memanglah… yg 1st tu kuar dulu…. ]…beg dah jatuh dulu kat jalan. Nasib baik aku tak tersemban terus atas jalan…dan nasib baik juga, kat belakang aku ada benteng..trus je la aku duduk. Nasib baik juga…aku jatuh belakang kereta yang parking tepi jalan…nasib baik lagi, aku terjelepok tu tepi jalan…dan nasib baik lagi, hari dah malam…dah nasib-nasib baik lagi…sebelah kaki je terpele’ok…kaki lgi satu maintain…tu yang still dapat seimbangkn badan dari tersembam…alhamdulillah. But,….haila…sakitt wooo!!! …camnalah aku xperasan ada lubang kat situ…tulah, khusyuk ngat tgk keta lalu-lalang…uwaaaa!!!

Aku pun apa lagi, melepaskanlah lelah jelah kat tepi jalan tu…sambil2 mengurut kaki kiri aku yang memang rasa cam nak tercabut je..nasib baik jugak aku pakai sandal Crocodile yg lembut empuk ni, ada heel tp, flat je la…sepupu sepapat ngan wedges..muka, mmg tak angkat langsung le…maluuu…tapi yang mmbuatkan aku ala-ala nak jadi hulk tu…ada ke, mamat motor mana tah..siap usha lagi,…ni yg aku rasa nak baling je ngan batu jalan, biar benjol skit kepala tu…xpun, baling ngan sandal aku ni ok gak..eh..xnaklah, aku sayang sandal ni, puas aku usha keliling Mid Valley cri sandal yg menepati jiwa & raga aku…biarlh xsemahal Hush Puppies…or Scholl..tapi, aku sayang woo…pastu, ada keta mana tah, siap bunyi hon…tu pun aku rasa nak baling batu gak, biar pecah keta org tu…tapi, tulah, niat2 jahat aku tu berhenti stakat kat hati je…bukannya nak tolong…huh!! Eh….cop!!! What I’m expecting huh???..Fuhh, nasib baik xde orang berhenti tolong…klu ada, lagilah aku nangis kat situ gak….maluuu…[sbb pernah je, aku jatuh sungai…olh sbb aku malu ada org lain jantina kat c2, tgk dok usha aku, aku nangis…hihi..sbb aku maluu…smpai diorg ckp, aku nangis sbb kepala aku trhantuk batu…ngeh3]

Then, lepas sesi foot massage dh settle…kaki aku pun dah stabil sikit…aku truskn jugalah prjalanan balik rumah…xkan nak bermastautin lelama plak kat situ..mati kutu aku kang. Redah je lah w/pun kaki dah ala2 tempang semacam….sabarnya kaki, smpai rumah kang kita continue foot massage…huhu…

# berhati-hati di jalan raya….:)p….klu x, jadilah cam aku, kan dah lebam kaki tue….huhu..

Saturday, October 09, 2010

Saya sebuah jam….

Ni terasa cm nak wat karangan mcn sek rendah…hehe…but, honestly, jam tersebut msti bangga giler sbb bertuankan aku kan…well…‘he’ knows me better…

Alkisahnya, emm..cam xbest nk brcerita on behalf of jam..lagi best klu aku bercerita as the jam owner kan…ok, one morning, aku bersiap awal skit dri biasa sbb cadangnya nak singgah skejap kat pejabat pos. Nak hantar doc. for my dearest sis…sgala sijil2 yang berkaitan sbb ari2 aku tlg dia apply IPTS. Alhamdulillah, dia pun dh nak dftar next week, so, oleh kerana aku trlupa nak bwa balik kg masa balik kg ari2, so aku pos jelah. Ok, jenis aku klu bersiap nak pi keja waktu pg, mesti tgk jam dulu…then, psg radio..slalu pagi2 ni best dgr Hot FM AM krew…jam..ok, 8.45pg…smpat je lagi.lagipun, baju sume dh iron…

Ok, siap…tgk jam. Huh..9.15pg..haila, lama giler aku bersiap. Slalu cepat je…eh, rasa ak xdengar lg berita Hot FM kul 9pg…emm..pedulilah. Terkocoh2 aku capai hand bag & handset…Ergh…tgk jam handset…8.59pg…biar betull! Cepat aku capai jam tangan…3.15 haila…dh mati rupanya…huhu…jd yg tadi aku tgk,…adoiyaii…oh lupe, jam aku ni xde nombor..so, yg suku2 tu trslah tgk le..tgk pun skali imbas je…men agak2 je timingnya….huh, xjadi aku pkai, trus msukkan dlm beg…

Sepanjang journey aku nak pi pejabat pos & ofis…rasa cam xkena je…asyik2 belek tangan kiri aku…adoiyai…I miss ‘him’ lorr….xboleh jadi ni…

Cis…ingat nak nak pi tkar bateri jam kat kedai bwh ofis ni…xbuka la pulak….siyes I’m feel miserable giler….nasib baiklah, xlama lepas aku nek ofis, my colleagues kata kedai bwh dh buka…& secepat kilatnya aku turun dgn mmbwnya bersma…

Tiap saat & ketika aku tgk je owner kedai tu me‘repair’ aku punya jam…haila..sian dia, habis kena ketuk dgn machine apa tah…siap kena cungkil sgla…
“Ok..we have 2 type of battery here…China made RM 6.00 & Jepun made RM 9.50..”
“Emm..I choose the Jepun then…” Giler …kang tetiba rosak jam kesyangan aku ni..xpenah2 lgi aku tkr battery yg hg kurang dr RM 8.00. Setelah owner kedai tu brsusah pyh mngetatkan jam aku, ak pun blahlah dr kedai tu…dgn sepantasnya, aku pakai smula jam trsebut…I’m smiling.. ‘He’ is back..huh…lega. Tgk ‘dia’ bergerak…cam xleh nak berhenti senyum…~ eh, tp, sekejap jelah..pastu aku wat balik muka straight face selamba badak aku….hehe

Aku xtaulah korang..tp, aku mmg syang giler kat jam ni..dh 10 tahun aku pakai jam ni…ke mana sja aku pergi. Xpenah aku rasa aku tinggal…aku cuma xpakai jam klu kat rumah je…xkisahlah warna tali dia cm dh luntur…tapi, ‘he’is alwiz give me a highest top class service spanjang 10 thn ni…ni aku rasa cm nak angkat bakul sndiri je…but honestly, I love ‘him’ so much…actually is a substitute present from my dad.. why substitute? Cz the real one missing already…had been stolen…chesss…dat memorable story make me feel like crying..huh. naaa..the rest is history. Jam ni pun dh brsma aku 10 thn lamanye…giler lama…heh..tgklah sapa ownernye…ngeh3..

Wednesday, September 22, 2010

Beraya di zoo...('',)





Date : 13/09/2010
Location : Zoo Negara
Participant : All my family members excpt my youngest bro...

Cameron xjadi, zoo Negara yg kami pergi..haha..
Tp, mmg journey yg unplan…ikut asalnya, on dat day, ak nak kena balik kl dh cz esoknye dh keje..maklumlah, staff brdedikasi, xleh cuti lama2..kang brtambun keje ak kat ofis tu..ikut tket, bas kul 4.30pm..tpi, pgi2 tgh siap2 nk prepare mknn utk lunch my abang ipar panggil..ingat nk discus psl pe lah..siap mukadimah sgl…
“abah mak pi jln ke mana je..” ~ kat area2 cni je..umah jiran2..kwn2 dia..
“tket kul bape…” ~ 4.30 ptg…
“tket hg bape….” ~ RM 9.60 je…
“Abang dh call zoo Negara…tket msuk RM 20 je…nnti hantar shila truslah…duit minyak xkisah, abang cover utk abah skali…klu abah letih, lepak umah shila dlu xpe kan…” haha…pelah abang ipar aku ni…nak ajak jalan pun siap mukadimah sgala… tp, tu planning asal, sbb ingt nk bwa dua keta..& ingat Adi ikut skali, tp, dia pun dh janji ngan kwn nak blik s.alam nek moto hari ni gak…sian dak tu…tp, nak wat cmne kan…tulah, adjust punye adjust, Avanza abg ipar aku muat je nak sumbat 7 org tu…abah pun malas nak drive…aku on je, xkisah pun…tp, yelah kan…tket bas tu burn..ak xkisah pun…nak cover tket Zoo Negara utk 7 org pun, ak on je..sbb xkanlah nak goyang kaki kan…dhlah dia nak anta ak ….dgn xpenah drive sorg2 tanpa tourist guide kat kl…nsib bek gaklah, keta dia dh psg GPS…tu yg brani redah jln kl…so, alang2 on preparing lunch..ktorg angkut skali bkalan2 lunch tu…utk singgh lunch skjap kat Hentian Lentang...



Hentian Lentang….emm, rmai gak org yg lepak c2…da yg mmg purposely dtg c2 utk picnic…& de yg satu spesis cm ktorg…ssh gak nak cri tpt lepak…tp, nsib bek dpt gaklah…si comel zikri yg mmg asal kejadian dia truja dgn air..apalagi, sukalah…xabih2 mulut dia tu….sume bnda dia nk tnya…”air….anyak….air….anyak…” ~ korg interpret sndiri..sbb ak pun kdg2 brkerut2 dahi nk fhm dia ckp pe…haha..
<





Continue….msuk zoo Negara…last ak p pun rasaya, rombongan skolah rendah kut…mmg dh lupe dh lah…dlu tiap2 thn aku join rombongan skolah rndah sbb free utk sape2 yg dpt no 1-3 utk final exam....giler best. Emmm…dh nmnya zoo..mmg tpt sgla mcm binatang la….aku? tukang snap pic jelah…haaa…bru aku tau yg cipan & tapir tu sama rupanya….hahaa….haila…mmg buta haiwan sungguh…yg trlebih truja..biasanya, dak comei zikri tulah…dia sama ngan ayahnya, suka ngat dgn binatang2 nie…tp, tulah, dia bkn kenai pun…burung unta, bangau…sgla spesis burung…sumenya, ayam bgi dia…siap kejar lg..sesmbil mulut tu kecoh …ayam..ayam…tangan tu tunjuk haiwan tu…haih…layankan aje…xdenye takut, siap duk dkat2 lg dgn bnatang2 tu…penatlah si ayah & ibu dia layan…bas yg lalu lalang pun nak dikejarnye…siap marah…nangis lg klu bas tu tinggal dia…haha…tp, skjap je pun dia nangis…

Last destination..my house lah…tp, mmg redah seredahnye berpndukan GPS, totally…aku pun buta lg jln kl ni…dr zoo msuk akleh…pusing2 kotaraya, federal….finally, menara telekom dah nmpak, my ofis building pun dh nmpak…alhamdulillah, brjaya gak brtemu jln pulang…tulah, ak punya kusyuk smbang ngan family aku brcerita sal tpt aku keje..tup2 abang ipar aku slah msuk exit…haila…sptutnya, msuk exit bangsar/kg kerinchi…aku pun dh xprasan dah..tau2 je..asal naik fly over atas ni…kecoh skjap…tp, nasib bek abang ipar aku cool je…GPS tu pun dh pening..haha…yelah setting dia pun slamba badak suh u-turn..mana nak u-turn tgh2 highway Sprint…1 weaknesses GPS, bab2 simpang…haha…tp, alhamdulillah, kuar je highway sprint (tol RM 1.50…kan dh mmbazir..huhu…)…aku suh abg ipar aku cr PJ...haa…nsib bek de jln ke Sec 16…emm, hikmah sesat, bru aku tau..rupenya, jln ni tmbus ke mana….klu dh jupe Sec 16, ok dah….sbb dlu msa study, ak slalu jln ikut area ni…pusing2 Sec 16, 17 & 14…klu dh jupe Kolej 9 UM (my kolej ms 1st-3rd year…ms final year ak dh ddk umah sewa…yuran kolej giler mhl…nangis ak tgk wit scholarship yg kena potong slamba bdak olh diorg…huhu…) …tu dh ok kire brtemu balik jln pulang…hehe…tp, siyes, GPS mmg fail bab simpang…klu xpasti simpng mn nak msuk, susah gak, jln kl ni klu slah msuk simpang habislah…salah sikit je..kena pusing punyelah jauh…adoiyai…



Alhamdulillah…smpai gak kat umah aku…punyelah penat seharian brjln…sume pakat lepak2 dlu. Nsib bek gak, kat umah tu xde org pun…Syu ngan Lili xbalik keje lagi..yg len, sibuk lagi brya…smpat gak lah diorg lepak 2-3 jam, siap mandi, dinner & solat…kul 9.40 lebih…baru diorg brtolak pulang….risau gak aku, tkut diorg sesat plak nnti…tah kul bape plak nak smpai raub tu…ikut plan, klu xlarat, pas subuh baru balik, tp, abang ipar aku ok je…tu yg diorg balik gak mlm tu…gipun, esoknye dia dh nk blik Jengka.




Kul 11.00 lebih….1 msg received… “Kitaorg dh smpai lurah bilut……” giler terkejut aku…cepatnye smpai…haha…alhamdulillah xsesat diorg…tp, siyes…awesome!!!. Diorg pun trkejut gak…siap plan len kali bolh dtg lg….haha…ak on je…ni yg ak tetiba brhajat besar nak beli sbiji umah kat cni ni…ngeh..ngeh…tp, tggulah dlu….agak2 epf ak bloh cover down pmt umah…insyaallah on. Will be someday…soon…haha..ok done!!!

# salam aidilfitri..maaf zahir & batin…

Wednesday, August 25, 2010

Imtiaz@Part II

Date : 22/08/2010
Venue : Msjid Jamek area + Jln TAR + Sogo
Participant : Me, Cik Gha, Dayana, Syazrin, Aina, Aishah, Jue

Xpdc ni brmula dri umah dyana, around 11am..ingat nak ajak aja skali. Tp, oleh krna beliau sbuk dgn tuisyennye, so, beliau xjoinlah. Haiza dh awai2 balik s.alam sbb ada keje katanya..biaselah si busy engineer…Fara pun dh slamat balik seremban. Zam pun dh blik umahnye. So, ktorg je lah yg tinggl. Aku, Gha, Dayana, Jue & Ishah trus ke LRT Sg Besi utk ambik Star ke Msjid Jamek. Aina & Syzrin balik umah Aina skjap….Alahai, Dyana2…dah xreti nak nek Lrt..almaklumlah, slalu ke mana2 dgn Sentra dia je..

Then, ktorg mneruskan xpdc mnjelajah dari 1 kedai ke 1 kedai utk mncari apa yg trhajat di hati…smpat jugaklah si Jue mmborong tudung..yg len, belek membelek je blaka…survey..survey…haha…lepas penat pusing2 kedai, finally kaki trus menapak ke Sogo..mncari Ishah punye brg…i2 je sbnarnye sbb utama ktorg pi sogo..peneman & peng’escort’ Ishah…sesambil mnjadi pengkritik xbrgaji..sbb Ishah xblanja ktorg minum pun…hehe…1st mission, perfume…huh…giler sush nk cri yg btul2 kena dgn idung dia..tah bape byk balang kopi dh dia hidu…brpusing2 kitaorg escort die…hidung pun dh hidu mcm2 bau dh…smpai xleh nk beza dh…pusing punya pusing, smpat diorg usha si mamat DKNY yg bloh thn la…haha…fuhh…finally, tin biskut DKNY jugaklah yg ishah brkenan…be delicious..haha..xthn tagline…

Mission strusnye, beg & kasut….Bonia kmi tuju.. giler mahal. Bloh dpt 1 lappy hg 1 beg…oleh sbb terover bajet..ktorg pun melangkah kluar utk ke destinasi yg berikutnye…pusing punye pusing…dri satu brand ke brand yg berikut-berikutnye…haih…Bonia gak yg Ishah brkenan…tp, ni hg dia oklah..still on bajet…siap ambik purse lg tu..sbgai hadiah kat ktorg jadi dia punye escorter…tau x ishah bg apa…sampul duit rya yg kosong…haha…Ishah, klu air kosong sgelas pun dh ok…hihi..haa..saat ni, tetiba dak Naim muncul…aik?? Confius ktorg…tp, skjap je dia munculkn diri pun…dia blah, Jue pun nak blah…mmglah diaorg ni, scandalism….:)p (no hurt feeling….no heart feeling…ok)Kluar je dr sogo..ktorg lepak jap kat kaki2 jln 2…merehatkan diri..sesambil wat photo shoot dgn xtau malunye…smpat gaklah Ishah pi usha petugas2 jln raya…haha…yelah, kang status dh tukar xleh dh wat keje giler cm2..alahai, kuar shopping bln pose ni mmglah mnduga kesabaran btul…lg2 tepi2 jln duk jual makanan…klulah bolh dpt air kosong sgelas pun ok…haha…(ingat twister kat dlm fridge dyana kan gha….). smpai je kat LRT Msjid Jamek…Ishah pula yg mngundurkn diri..sbb prjalan dia msih jauh….

Jam bru kul 5 lebih…sikit lg nk kul 6pm…msg2 dh stuju nak buka pose sma trus…tp, nak pilih lokasilah plak..The Mall, xnak…sbb kat situ de Star je..xfair..KL sentral…xfair gak, sbb da Putra je…haha..finally, mata sume trtengok McD sbrang jln…susah2 kat McD Msjid Jamek je lah…Putra ada, Star pun ada…terbaek!!! Syazrin & Aina pi Titiwangsa skjap sbb syzrin nak pi beli tket…Aku, Dyana & Gha…jln2 kat bazaar tepi Lrt tu je…alahai, makann je yg byk…twister…twister….alih2 ktorg lepak je kat kaki jalan tu ssambil ttgu dak br2 tu…Dah kul 6lebih, jom lepak McD jelah…smpat Dayana beli murtabak brg skeping…nmpak mcm sedap…McD, xramai pun org lepak lgi…nseb bek gak, snang nak cri port. Ktorg dh conquer 3 meja…haha..pdhal 5 org je. Tamak kan…xdelah, ktorg ambik 2 je…1 lg ktorg sedekah kat 1couple ni..baikkan kami.

Order time….msing2 ambik McValue buka pose…LARGE…haha…excpt Dyana…(korg kena ambik large sbb nnti dia bg sampul raya…)..pdahal nfsu makn tu dah mmbuak2…smbil2 tggu 7.25pm..kami brgosip lg…next plan…emmm….next year k…Janda Baik..haha…not official ok…on off lg..jgn dreaming lebih2…emm, klulah imtiaz tu hidup bahagia sihat sejahtera kan best…mcm2 plan bolh wat kan..siap bolh plan schedule planning for next year lg…tapiiiiiii….teeett…~

Ok..alhamdulillah…buka pose time. Sbnarnye, pic yg korg tgk habis licin2 hnya pic smata2…gimik je..sbb baki2 fries tu dh slamat ktorg packing utk sahur…haha…don’t judge a story by its pic…Solat time, Msjid India, ayat syzrin xbolh blah....’subuh je kt xsmbahyang kat cni kan’….haha..yelah, dr Zuhur – Isya’ ktorg solat kat c2…(eh cop, zuhur ktorg kat sogo…hehe) …oh lupe murtabak tu xhabis sbb xmsk sgt…sian dyana…pas ni pi bzar cr murtabak yee..:)p

Balik time..penat dh. Esok nak keje plak…ikut hati mmasing nk ambik EL je…tp, tu kata atas angin je …Dyana, Syzrin, & Aina ambik Star ke Sg Besi…Aku & Gha..Putra ke Kerinchi…ktorg brpish dgn harapan….JANDA BAIK….haha…insyallah.

Tuesday, August 24, 2010

Imtiaz@Flaming Steamboat

Date : 21/08/2010
Venue : Flaming Steamboat, Setapak
Participant : Guys – En Naim aka En Karim Kicasso, Romi, Ezham aka Orang E & Abduh; Girls – Me, Cik Gha, Misz A aka Aina, Cik D aka Dayana, Syazrin, I-shah, Haiza, Jue, Aja, Fara, Irmi, Zam & Raja.

Event start around 9pm. Tp semua pakat2 brkmpul Maghrib kat Masjid Muaz Bin Jabal, Setiawangsa. Gha & ishah brtolak frm TM around 2pm, & mybe smpai KL around 3pm.so, alang2 aku pun habis keje nak dekat2 kul 3pm, aku tggu jelah diorg kat LRT Kerinchi, utk singgh umah aku jap sblm dijemput Haiza. Konon2 ingat nk lepak lama skitlah, tp, ikut kata Haiza, takut jam…kang xpsl Maghrib dlm keta. Finally, Haiza mnjemput ktorg kul 5.15pm..sbb dia pun odw dr S.Alam..alang2, melenconglah skjap ambik ktorg..hehe…(nseb bek gak haiza pandai mntrjemah direction yg ak bg…). Sudhnya, kul 6pm, ktorg dh smpai kat Masjid2..cam awallah sngt. Ingatkn jalan jam…tp sbb ktorg lalu ikut DUKE, smooth je la... so, ktorg ronggeng2 jap kat Jusco SETIAWANGSA (Setiawangsa yee en karim, bukn Wangsa Maju..haha..). Ingat nak round2 gak bazaar hot fm2, alih2 dh habis dh..so, jln2 jelah dlm shopping Mall tu…lepak2 je. Nk makan, poselah plak…kul 6.30pm, ktorg brtolak ke Masjid, singgah sbentar di Farmasi sblm men pusing2 kat area tmn kat c2 sbb xjupe jln ke Masjid..haha..

Sampai je Masjid (slps u-turn kamikaze haiza) …Dyana, Syzrin, Aina, Ezham, Naim & Abduh dh setia menanti…then, ktorg buka pose kat Masjid trsebut brsama2 jema’ah yg len…tp, ktorg ambik yg lite2 je …sbb lepas ni nak pi mlantak steamboat…

Ceh..ingatkn dekat je la dr Masjid tu ke tpt yg nak dituju…jauh gak rupanya. Brpusing2 gaklah ktorg dgn diketuai olh Ezham sbb dia je yg tau jln ke situ…Finally, smpai gak ktorg kat Flaming Steambot trsebut, tp, ktog punya turn xsmpai lagi…melepaklah lg ktorg kat luar restorn sesambil tggu rombongan dr Kajang (Dayana, Aja, Zam) & Seremban (Romi & Fara). Juga Irmi & Raja yg dtg sorg2…

Tepat kul 9pm, ktorg terus mnyerbu restoran tersebut sesambil mata meliar mencari lokasi yg ssuai…sesambil msng2 nk mncuba skil mnjadi waiter & waitress…sbb, layan diri…apa yg penting? KERJASAMA…haha….then, memasing ambik hidangan yg separuh drnya aku xkenal pun…sorg ambik pinggan, sorg pilih mkanan, sorng hantar makann., sorang ambik air, nasi…ice cream & sbgainye lah…ni yg nmnya gathering..
Together..gether kan…tp, biaselh xtvt wajib xblh blah…photo shoot…tp, olh sbb ak mls nak bwa kamera (lgpun, my cam xlah secanggih PENTEX org tu..)…so, xdelah brg sekeping pic utk buka pose kali ni…klu nak tgk sila pi layari www.naim-marsidi.com or blh je tgk kat fb en naim & raja, sbb diorg je pun yg bwa kamera…raja, smangat tu, smpai mntak Romi escort blik rumah smata2 nk ambik bateri kamera yg trtinggl..haih, raja2…smpai mkan pun dh xlalu…tp, mmglah…pada minit2 trakhir, perut aku meragam lah plak..msti dh tunjuk protes dia tu…tulah, makan lgi bnda2 mngarut cm2..haih..selamatlah… mmg ‘spoil’ btullah…minum eno pun xjdi bnda…so, hadap jelah..ubatnye satu je, smada ak rela nk muntahkn smula sume bnda alah tu…atau ak tggu dgn sabar proses pencernaan yg brperingkat tu…tp, ak lebih rela tggu yg the 2nd tu…cmnalah aku bolh lupa nk bwa lotion pati halia, tman karib aku tu…haih…maaflah kwn2 yee, tetiba je angin tu nak dtg…my perut ni mmg snsitif skit, salah mkn je..habislah.

Ok, tp..korg still having fun kan…w/pun ada yg trlebih concern…haha…but thanks tau…xde apanye pun, sbb mmg aku dh slalu kena…Cuma, timing kna tu xbape cun…
Tp, yg ak agak angin gak lah…korg2 ni klu nak wat decision apa2 msti merapu2 dlu…meeting yg slalu xde conclusion…tp, angin sepoi2 bhsa je..sabar jelah dgn korg ni…& finally, tpt lepak strusnya, uptown…kali ni minum2 je sbb memasing dh terlebih kenyang…discuss lgi….next event, konvoi rya..tp, as usual, meeting yg xde conclusion & final decision….memanglh korg ni..tp, rsa cam xrelevan je aku join kan, sbb korg mesti konvoi jerantut-jengka-temerloh-kuantan je kan…so, klu dh raub xmasuk list, malaslah aku nak join, unless klu korg tetiba mnterbalikkn kabar angin ni, mnalah tau korg nak round 1 phg…
J’tut>Jengka>Temerloh>Maran>Rompin>K’tan>Bentong>Raub>Lipis> J’tut….haa..bijak tak aku…haha..yg ni, iA, aku on…sbb Raub dh msuk list…hehe…

Jam dh mnunjukkan ke angka 2 lbih…haih…korng ni kan…xhabis2 lg nak discus…aku, ishah & haiza dh menapak msuk keta, siap landing dh sbb dh xthn sgt… tp yg len still on discussion lg….kejap on kejap off..tgk cam aku,..skali je gha tnya nk lepak umah Dayana ke x, trus on …sbb aku fikir dh kerelevannya utk aku join homestay dayana, sbb mmg normalnya, klu kuar dgn dak2 imtiaz, xpenah sekejap, msti lama..pling2 kurang sharian…haha…jdlah cam aku, nekad..!! tp, sblm wat decision tu, kena fikir dlulah baik buruk sgla..jgn men redah je..

Ok, finally, girls yg tinggl lepak umah dyana ukt xpdc esoknye…giler xgiler kitorg, smpi umah dh kul 4…kendiri..alih2 kul 4 lebih gak…xde maknanye nak tido dah..smbung sahur + subuh skali…then, pas subuh baru msing2 tido, sudhnya…kul 9 lebih gak ktorg mmbangunkn diri…haih…msa ni cam umur 25 thn tu xrelevan je dgn kita kan…haha…

Tuesday, August 17, 2010

A gift from HIM...

Almost a week….
Rasa cam biase je…mungkin sbb, aku dah terbiasa puasa sblm2 tu..w/pun, bknlah slalu sgt..klu ak puasa pun, slalu hari isnin je..hehe..Cuma, Ramadhan ttp special brbanding bln2 yg lain, sbb, Ramadhan ni mmg Allah hadiahkan utk kita…like a special gift from HIM..absolutely..

Yg best, of course balik keja awai sejam..klu hari Isn-Rabu, kul 5pm, ak dh menapak kluar..hari khamis & jumaat, kul 6pm..msuk keje, ttp kul 10pg..best kan..tp, dlm best2 pun, spanjang bln ni mmg mncabar kesabaran sungguh…apalagi, traffic jam la..esp, kat area jalan pantai baharu tu..& highway NPE..mmg rasa cam nak menangis je..lgi2 klu time tu kena brdiri..prjlnnan blik yg spttnya 15min je…jd 4 x gnda..sejam tu…sbar je lah. Tp, nak wat cmne kan, klu aku mnangis teriak sgl bagai pun, ak bkn polis traffic pun nk pi jga jam tu…redah je lah..klu blik kul 5pm tu, ok lah lg, pling2 tidak, kul 6pm ak smpai umah, smpatlah nak masak ke apa…klu dh blik kul 6pm,..slamatlah, mkn je la apa yg ada…tp, slalu, ada je my housemate yg baik ati tlg masak..dhlah, ak ni jenis mmg pemalas nak pi bazaar…giler rmai org. malas aku nak pi bersesak2 kat bazaar tu.. klu ak pi pun, ak pi pasar je..pi usha mn2 lauk yg bolh dimasak…haha..rajin xaku…tp, bkn setiap hari pun aku masak..klu tetiba dtg aura kerajinan tu, aku masaklah..klu dh malas, nasiblah…

Skang, dh xbyk keje..sbb audit utk sume 6 co’ yg wujud kat cni, alhamdulillah dh settle…Cuma tggu 1 lg co’ yg YE dia Feb’10 utk finalized, sbb bru mggu lepas, auditor dtg..bykkan co’ tp a..lah, bkn sume aktif pun, de 3 je yg btul2 aktif, yg len tu dormant je..jd skang, relaks je…mcm bosan pun ada gak, tp, kira oklah kan…alang2 bulan puasa, xdelah byk guna kudrat…best2..

Tarawih…umah aku dekat je dgn masjid, so, tarawih mmg kat masjid je..brjlan kaki reramai…best2..rsa cam kat kg2 plak…tp, tulah, klu dh trpaksa ak mghabiskn kudrat brdiri dlm bas masa odw balik, haih..mmg lepas solat mghrib aku dh terkulai..tu mmg dh xleh nak tolong..klu aku larat, aku buat sdn bhd kat bilik…klu xlarat, mmg trus syahid je lah…

Sahur…sahur pun best. Klu duduk umah dlu, ikut dan je sahur,..tp, skang, sume brsemangat bangun sahur, siap kejut satu rumah tu…pastu, masak & prepare sama2…giler best xbest mcm tu…yelah, olh sbb sume pun keje, jd msing2 kena simpn tnaga utk keje, tu yg blaka2 smangat je bangun sahur…sesambil tgk siaran ulangan yg tah ke brapa kali, Nur Kasih..:)p

Oh lupe, cuti ak dh approved. Ak mnta smpai isnin je..sbb, nak simpan cuti utk AidilAdha plak..& kut2lah terpaksa mnta cuti utk brtndang ke kenduri kwn2 yg jatuh hari Sabtu...haih..habis annual leave aku..tp, cuti ni xofficial lg, cz my bro-in-law & my sis ajak brcuti pi Cameron dlm msa trdekat ni…klu dh confim, mybe ak extend cuti tu..smbung trus smpai M’sia Day..haha..aku bolh cuti dgn aman sbb, xyah risau psl audit dh…biasalah, audit ni mmg aku punya rival….~ daaa, slamat brpuasa Ramadhan & bertarawikh…May Allah Bless us..:)p

Tuesday, August 10, 2010

Imtiaz@PD’10 ~ part II











Hari dah malam…so, we preparing for BBQ…port, still the same, near Bayu Beach Resort…port dh dpt, so skang, we’ll start the BBQ…huhu..the prob is, api dok nyala la plak…kejap2 padam…smpai 1 thap, nak je pi minta api kat jiran sblah, tpi, atas usaha gigih sume…iela + gha memecahkn kayu arang, naim + romi yg mghidupkan api…aku+syazrin+dyana+ishah..brganti2 mengipas kayu arang trsebut…haih, susah plak nk hidup..tulah, dlu kecik2 xnak join pngakap…& stlah bebrapa ketika, mnjadi gak bara api ktorg…stlh mggodek2 bara api trsbut, ktorg pun startlah mmbakar bkalan2 yg ada…sosej > udang > ikan > ayam > ketam…aik, sotong xde lah plak. Mmg la m.cik ni, kami minta len, len yg dibagi..huhu..tp, ketam pun ok gak. Nak2 si I-shah penggila ketam. Ikutkan smbil bakar smbil mkn…sudhnye, stlh di’warning’ olh warden I-shah…sume xleh mkn lgi, kcuali sosej & nasi goreng je…huhu…i-shah buli kami….sudahnya, kami siap sesi bakar mnbakr nak dekat2 kul 12am dah pun..punye lama.. so, makan time.

Tgh2 mkn duk kusyuk mkn..my alarm ringing…’IT’s Aishah Birthday…’hehe…msg2 sibuk la nak wish…dyana & syzrin dh angkat2 kening…tu kira signage tu…tp, lek la dlu kan…ktorg tgh brmesra dgn bkalan2 mknan yg dah siap di bakar ni…giler masin. Bape guni garamlah m.cik ni tabur…haih…

Lepas sume dh relaks sikit..perut pun dh kenyang, so…dgn senyap2 si dyana mngeluarkn kek…ingatkn nak wat surprise..cett, kantoi dgn i-shah la plak…dlm kenyang2 tu, bolh lagi sumbat kek brang satu slice …dan2 sesi cuit-mencuit kek brlaku..slamatlah sape yg kena dgn ishah..nsb bek smpat lari..hehe…tp, yelah kan, klu birthday girl sndiri xkena, xsah lah…sesambil mkn kek…wat sesi muhasabah diri, ni soal masa depan…haha…xbolh blah..sape la yg start wat sesi bual bicara ni…so, masing2 mngeluarkn cite yg sblm tu ada yg duk rahsia lagi…taraaa…dlm thn ni je, insyaallah, akn ada weeding lgi..:)p normallah cite tu kan…the rest sume dh jd history…pjg plak entry ni kang…penat korg nak baca…sedar xsedar kul 2 pg gak ktorg smpai umah stlah sbuk brgosip habis…haih..tp, tulah kan..xsah klu jupe, xbergosip…tp, sesambil tu muhasabah lah diri gak…sisi2 yg bek tu..jdkan teladan…:esp, yg bab bina msjid tu…haha…

Sampai bilik, ceh…xdenye ktorg nak trus tido…smbung brgosip lg..kali ni, sorg2 buka cite masing2…sudahnya, dh jadi mcm bed time story….gha…amacam, misi PD xmnjadi, srmban pun 2x5 je…haih…(spt kata en karim, org pling2 kurang pun…30 hari mencri cinta…haha….) tp, tulah, klu dh xdiizinkan Allah…cari kat ceruk mn pun, xjupe gak..kwang2…sudahnye, kul 4 jugak kmi tidur…itupun, stlah lampu blik dipaksa tutup…

Ikut planning smlm, konon2 nak tgk sunrise kul 6.30pg…haha…klu dh tidur kul 4..pepaham je lah. Tp, nsib bek gak, msing2 brsemangat waja…brusaha juga bngun w/pun de yg dh trhuyung hayang….kul 7.30pm kami brtolak ke port yg sma, kita mandi laut…dlm takut2, stlah dipujuk2 olh y glen, dgn alasan…air xdlm, ak pun redah gak jugak masuk dlm air tu..air surut, mmglah xdlm... tp, dlm brani2 pun, sbnrnya..takut gak….lgi2, dgn niat jahat si i-shah yg still nak mmbuli kami..haha…

Nek je pantai kmi wat sesi photographer brsama en karim..konon2 professional photographer la tu..siap duk mngarah kami cam kmi ni model dia plak…sesambil tu, xtvt wajib klu kat pantai…craving..haih, memasing nk tunjuk skil craving at the sand…trmsuk craving bola si romi…haha..sudhlah gha, mmg cite bola tu jd side story di PD…msti kena cri blik ni sape yg tendang bola tu…mna lah tau, entah2 He’s ‘the one’..pas lepak2 a few minute, balik jom…lapar!!! Guruh pun dh bgi signal suh blik…

Smpai rumah, kami pun msg2 mmpersiapkn diri utk check out…sblm tu, smpat lagi melantak nasi lemak tok siidek…alahai, mmg mencabr mata sggh..msing2 mcm nak smbung tido je….tp, mmg ada je yg smbung tido smula, dan2 msa tu hujan dh start turun..so, ktorg lepak lah kat ruang tamu rumah tu..sesambil plan next event…(ni pun sbb nak tnggu bateri kamera si Karim yg tgh charge)..alih2, byk ngat planning…tp, beselah..ktorg sume mna de jawatn2 besar kat imtiaz tu..bolh plan je lah, tp, yelah, memandngkn imtiaz ni sunyi sepi je..ktaorg redah je lah wat xtxt sndiri w/out approval dr tuan & puan Pres…maaflah ye, kami ni mmg jnis ikut kpala sndiri je..men redah..asal jalan…so,conclusion..next event ~ another 2 weeks…ok geng!!

Sblm brtolak blik, smpat kami menjolok buah mangga kat depan rumah with approval dr M. cik Saleha,..siap 1plastik kami ambik, dgn romi & naim mnunjukkn skil menjolok msing2..aku, tukang snap pic je sesambil kutip buah yg jatuh…then, lepas sume dh ready, ktorg brtolak ke Seremban…boling jom!!! Haih..ni yg aku lemah ni, ak mmg spesis tngan bangku sikit…mmg nisbah masuk longkang lbh byk dr tuju ke pin tu…kwang2..tp, ats nasihat bernas mr romi, bolhlah aku mnjatuhkn pin2 trsebut, kira nisbah msuk longkang dgn tuju pin tu bolh kira sma rata lah gak..wakaka..tp, giler berat bola tu…yg pling ringan, bola no. 8 je lah..sudhnye, ak mmg guna the only bola no. 8 tu je utk 10 game tu..haha..tp, kira ak oklah lgi, xdelah smpai bola trlepas dr tgn..kan gha..kan..haha…

KEmudian…boling pun sudh, kami lepak2 kejap kat MarryBrown sesmbil hantr i-shah kat Terminal 2 Seremban…sempatlh, mnta tlg kakak pkerja MB tu tlg snap pic ktorg, sbb mmg xde barang 1pic pun ktorg br8..haha…yelahkan..lepas wat sesi brsalam2an dgn ishah, ktorg pun brtolak blik ke KL dgn marshal Romi mnunjuk jln pulang…mmg superb betullah dak tu…thanks a lot Romi krn menjadi tourist guide yg super duper…sepnjng prjalanan ke KL, fuhh..jam giler..mmg dh trlentok lah blaka..nsib bek gak lah kami wat bising dlm keta..klu x, mmg dyana drive sengsorang le jwbnye…

Alhamdulillah…kami dihantar dyana ke BTS…haih, mcm xnak berpisah je sume..tp, xpelah, lg 2 mggu kita jupe blik k…haha…(byk kali dh di remind dgn 2 weeks ni..so, cik2 organizer, jgn xjdi plak..hehe..). so, ak, gha, naim & iela mnruskn prjalanan ke destinasi msg2…home sweet home…I dh remind gha byk kali, lepak umah…esok bru blik tmrloh..sudahnye, haha..Allah makbulkn doa2 kami…sian cik gha, tket habis…no choice lah, trpaksa rela gaklah lepak umah aku gak semalaman…hehe…& kemudian, sume brpisah utk mnuju ke destinasi msg2 dgn harapan..planning lg 2 mggu ni jadilah yee..insyaallah, ayat brlapik gak…kita hanya merancang…Allah yg mnentukan…c all of u another 2 weeks gengs!!!! Happy working…happy studying & slamat brpuasa Ramadhan…:)p Luv u ols..thanks 4being a part of my life...Thumb Up!!

Blog Walking

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...