Saturday, December 26, 2009

Jaja & Din ~ Norsuraya


Ok, as promise, entri kali ni aku nak cite pasal my latest collection from JS. Nilah buku yg dok aku ngomel kat facebook yg aku xleh nak order online. Sudahnya, aku order thru email je..alhamdulillah, cepat plak shipping dia. Masa buku ni sampai, aku tgh marathon Natrah. So, aku hold sekejap. Then, ari khamis lepas, aku dh tmatkan marathon Natrah..mmg marvelous giler la cite Natrah ni. w/pun, kita sume mgharapkan yg Natrah kembali kepada Islam, tapi Allah ada perancangan lain utk dia..yg mana, perancangan Allah itu tiada dlam pengetahuan kita..so, redhalah kita yg hakikat dah trikat. Takdir Natrah dah tersurat..dia dah temui jalannya, kita yg hidup, xtentu lagi jalan mana yg kita akan pergi…moga2 kita sentiasa dlm redha Allah hendaknya..Amin…

Balik pada cerita Jaja ttg Din..memanglah cite ni luar alam sikit. Sbb dia ketengahkan cite perigi yg mencari timbanya, w/pun sbnarnya timba tu dah tergerak nak cedok air kat perigi tu, Cuma, timba tu xde kekuatan & keyakinan s/ada si perigi sudi tak bagi si timba cedok air..tapi, si perigi mmg punya kekuatan & keyakinan yg luar biasa sehingga brusaha mncari timbanya w/pun trpaksa mengembara ke lokasi yg trcerita di sebalik skeping gambar yg menceritakan seribu crita..mmg trial & error…tpi, trial yg brjaya…finally, love at first sight Jaja pada wajah di atas sekeping gambar membuahkn bahagia yg dia sndiri cari slama ini…bagi dia, hanya Burhanuddin al-Helmy sahaja suaminya, satu2nya di dunia & akhirat. Bagi Din, Faiza, hartanya yg terindah..yg prlu dia jaga & bimbing sbgai seorg suami yg mmg sudah trjatuh cinta dgn isterinya saat prtama kali mrka brtemu..bagi Din, hakikat yg sbnar, bukan Faiza yg meminangnya, dialah yg trtarik pada Faiza sbnarnya, si media planner yg menerima dia seadanya, sdangkan dia hanyalah seorang guru bahasa arab di sbuah madrasah yg xpunya apa-apa. Faiza, anak sulung pada Dr Badrul Syam…redha bhw hatinya dh trpaut pada si Ustaz Din ini, dan dia yg jahil agama, redha utk melakukan tranformasi zuhud brsma2 dgn suaminya yg ikhlas membimbingnya…& Din, redha, Faizalah yg ‘mencuri’ tulang rusuk kirinya yg hilang…dan Faizalah juga yg redha menerima anting2 pemberiannya lewat istikharahnya…

Benarlah, kata org, klu dh jodoh xke mana..w/pun aku xtaulah s/ada cite ni brpijak di bumi nyata atau x…ada ke lelaki yg sezuhud Burhanuddin kat dunia ni, yg xpernah nak condemn kkurangan & kelemhan sorg wanita? Yg trima kita seadanya…Mgkin ada, itu mmg x dinafikan..tapi, nisbahnya mgkin 1:1million kut…& juga gadis seperti Faiza, yg hidup dlm kemodenan..snggup mlepaskan sgalanya utk hidup brsama2 dgn sorg suami yg serba sederhana….& mlakukan transformasi zuhud yg mengkagumkan..mgkin ada, & nisbahnya juga sma..sbb, aku pun mgaku yg aku xpunya kekuatan sperti itu…lagi2 bab perigi nak cari timba tu…

So, dgrlah cerita Jaja ttg Din ni…ssuai sempena kt smbut thun baru Ma’al Hijrah 1431 ni,…transformasi kepada yg lebih baik..insyaallah. kepada Kak Suraya, thanks cz mencoretkan cerita Jaja ttg Din ini…& mencoretkan sedikit tinta utk sya kat buku Jaja & Din > ni yg best beli thru online ni…dpt signature dr pnulis sndiri….then, sesapa yg baca entri ni, pi lekas beli buku ni…muhasabah diri sikit.

* lagi bbrapa hari lg umur aku nak sama dgn Jaja (prolog prtama)..huhu…bila dihitung2 umur, barulah trasa mcm dah tua & mulalah trtanya…bila aku nak kahwin ya???/ haha/….soalan yang aku sndiri xpunya jwapan….& aku redha.

Perluke kita kesian….

One day, tgh2 borak dgn phone with one of my customer, ada satu uncle ni, walk in masuk our office, so, my colleagues yg entertain. Then, bila aku dh letak phone, si uncle ni ajak aku join borak skali..siap kata dia nak jupe dgn my manager, tapi, my manager xde plak, so, dia kata nak leave message..then, msa borak dia ada ckp something psl my eye, katanya, aku ni jenis yg suka fikirkan msalah org lain & tah pa2 tah lagi dia elobrate..apa2 je la si uncle ni. Aku dgar je..mlas nak layan sbnarnya, aku ingat nak blah je dari situ, tapi dia ni trlebih ramah lak plak…siap wish segala,. Tgk muka & loghat aku xrasa dia ni muslim, tapi siap bagi salam kat aku..& tetiba plak nak shake hand..aku geleng kpala je..

Then, sinilah, episode ni brmula….dia mula buka cerita ttg family dia & tetiba ckp yg anaknya pregnant & bleeding kat bwah..pjg la juga dia pi elobrate mcm mana sume tu brlaku. Then, he need money around RM 40..& don’t have atm card. Dia ada buku account je & kejap lagi lepas hantar anak dia pi hospital, dia nak pergi bank & withdraw money…Ni cerita aku pndekkan, sbnarnya dia elobrate pjg lagi psl bank segala + kondisi anaknya..dia seems kenal my boss. & declare he is as Dr. Azmeer..then dia siap kata atas dasar islam & persaudaran, tolong dia la…aku & my colleagues jd serba salah…& atas rasa kasihan, ktorg kongsi bagi sorang RM 20, msa aku hulur duit kat my colleagues, mmg ni perkongsian risiko..sbb ak mmg curiga giler dgn uncle ni. Entah btul o x, cite dia aku xtau…bila dia dh blah, ktorg baca msg yg dia tulis, tulisan mmg ckar ayam giler,..xfaham..

Then,, sampai ptg, mmg xdenya dgr khabar bite dri si uncle ni..bila my boss msuk office, bila aku bgi msg tu, dia pun xfhm jugak pe yg si ‘Dr’ tu tulis, & dia mmg xkenal mn2 Dr yg namanya Dr Azmeer…So, kesimpulannya, mmg ktorg dh kena tipu..btul o tak crita yg si Dr ni create…tu dia jelah yg tau. W/pun aku rasa trtipu & rasa cam trkilan dgn si Uncle ni, aku niatkan duit itu as sedekah…w/pun aku 90% yakin yg dia bukan muslim..sbb gerak hati aku ckp cam tu..:) & rasionalnya, perlu ke kita kesian bila at the end, kita yg kena tipu???

Tuesday, December 22, 2009

Natrah (1937 – 2009); Cinta ~ Rusuhan ~ Air Mata


Ni buku yg aku tgh baca skarang, tpi not my latest collection. Ni pinjam punya version. Borrow from my housemate. Cerita pasal Natrah ni aku start trbaca masa sekolah rendah & menengah. Tapi, tau mcm2 tu jelah. Xtau the whole story & kisah yang sebenar disebaliknya. Then, a few months ago, aku ada trbaca kat paper yang Erma Fatima nak buat teater ttg Natrah…ada jugaklah trgerak hati nak pi tengok. Then, bila tiba masa tayangannya, memang merancang nak pi beli tket sgala..tapi, sumenya skadar dlm planning je..sbbnya, memasing sibuk dgn keje..last2, trus lupa pasal teater tu..

Nak dijadikan cerita, Sabtu malam..lepas habis tgk idola kecil, dak umah nak layan Bola la plak, Man U vs Fulham, aku tgk skjap je..Fulham jaringkan gol yg 1st, macm xbest plak..trus naik bilik..tp, mata ala xngantuk lagi, so, aku pi la usha novel2 & komik2 yg sumenya aku dh habis baca..skadar hilangkan bosan sesambil layan mata yg xngantuk lagi. Dan-dan, Aishah masuk bilik aku…
“Shila, nak baca Natrah x?”
“Natrah?..boleh gak…”Aku pun menapaklah ke bilik Aishah.
“Wuish..tebal giler bukunya…”
“Tebal je, tapi tulisannya besar2..xdpt tgk Natrah, baca buku dia pun jadilah..”
“Hehe…”

Then, aku pun layanlah Natrah ni, tapi, xbaca dri awal pun, aku belek2 dulu..org ckp, ambik mood..hehe..sudahnya, kul 2 gak la aku tidur. Buku dia setebal 457 je, tapi saiznya besar skit dri novel biasa. Mmg spesis karya ilmiah+ kajian trperinci. Esoknya, baru aku baca betul2, kulit ke kulit…memang best, citenya psal kisah hidup Natrah dari lahir sampailah dia meninggal dunia Julai 2009 yg lalu. Tak habis baca lagi, tapi, tgh marathon skang ni..sampai lunch hour pun aku pi layan Natrah..& kebetulannya aku puasa sunat semalam..skang, dh msuk bab khidupan Natrah kat Belanda…Tragis. W/pun cite ni brkisar psl sejarah, tapi, pengolahan cite dia mmg best, siap ada keratan akhbar, gambar2 & dialog2 yg brlaku masa tu..cite dia hidup, & rasa macam kita ada kat zaman tu…cth macam masa hakim buat keputusan, masa dia baca keputusan itu, macam kita ada skali kat dlm court time2…Yelah, kebanyakkan watak2 yg ada pda zaman tu, di temuramah sndiri olh penulis trmasuklah Natrah sndiri.

So, aku mmg suggest sgt2 korang baca buku ni. Marvelous…

Natrah (1937-2009)
Nadra@Huberdina Maria Hertogh@Bertha
Cinta . Rusuhan . Air Mata
Karya : Fatini Yaacob
Terbitan : Universiti Teknologi Malaysia

# my latest collection from JS just arrived yesterday, Jaja & Din by Norsuraya. So, kena hold dululah buku tu sbb nak habiskan marathon Natrah dulu….

Monday, December 21, 2009

1-0

Tahniah utk Malaysia esp pasukan bola sepak Malaysia.. mmg melakar sejarah sungguh.
w/pun, cite ni hangat mggu lepas..tapi bak kata sorg pengulas sukan2, setidak2nya, kejayaan ini akan diprkatakan utk 20 thn lagi..cayalah.

pagi khamis tu aku layan hot fm skejap sblum pergi office..mmg hangatlah psal bola. Tapi, bila masuk office, dh busy dgn keje, aku jadi lupa skejap psal bola ni.. msa keluar ofis, trlalu tepi kdai mkn, nmpak a few crowd tgh duk tgk something, rupanya, tgk tv..siaran langsung bola sepak Final Sukan Sea 2009…sempat jeling tu. 0-0, alhamdulillah, at least, Malaysia still ada peluang. Then, atas sbb smangat patriotik jugalah, dlam hati, aku mmg doa je lah..harap2 Malaysia dpt gold, sebiji gol pun jadilah.

Then, sesampai je aku kat rumah, buka pintu, tgk a few housemate aku tgh menghadap tv tgk siaran langsung bola. Dri jauh, aku tgk…1-0, aku perhati btul2 gambar bendera kat atas tu, alhamdulillah..angka 1 tu kat tepi bendera Malaysia…tak kisahlah, walaupun gol tu trkena kaki pemain Vietnam. Bila habis je, 90 minit, msa tmbahan plak dia bagi 6 min, lama tu….tapi, at the end, Malaysia menang gold dgn 1-0. tapi, memanglah, takut gak aku tgk minit2 terakhir tu…yelah, apa2 bolh jadi time tu. Apapun, Tahniah utk sume atlit Malaysia, 40 gold medal kita dpt + Daniel Bego dpt jadi pemain trbaik lelaki keseluruhan…yg paling brmakna, 20 thn penantian Malaysia utk bola sepak, berbaloi…

Saturday, December 12, 2009

Sea Games ~ Laos 2009

Majulah sukan untuk Malaysia...:)
Klu ikutkan aku bknlah kaki sukan pun, bab2 sukan ni mmg hampeh skit..pernah je aku skip sukan msa secondary school dulu..walau acara wajib skalipun. Tapi, klu bab sea Games ni aku mmg suka je nk ikut prkembangan..sbbnya, nak kira bape Malaysia kutip gold medal..hehe..klu Komanwel Games xbape nak boleh kira, utk cukupkan 10 jari pun susah..tapi Sea Games bolh tahan byk jugak emasnya. Dulu masa study, time2 hujung thn ni, cuti semester, so, mghadap TV smata-mata nak tgk Sea Games, bila ada slot sukan je, mmg aku tgk..& effort tu tggu highlight jam 12.00am nak tahu bape medal Malaysia dapat for whole day. Yg dok skali join aku, my youngest sister..dia ni mmg satu kpala dgn aku,..sampai dok kena ngomel dgn my sis..huhu..

Yang pling aku ingat, the memorable moment, aku xingat plak Sea Games yg kat mana, xsilap, Korat or Manila..sbb dua2 sea games ni yg mmg aku ikut sgt, time tu, acara lari +lompat pagar lelaki, Malaysia dpt gold & silver medal…habis je diorg lari, dua-dua pelari Malaysia terus saling brpelukan. Seronok tgk diorng…

Utk sume atlit Sea Games 2009, Good Luck utk sumenya..semalam je Malaysia dh dapat 8 gold medal.. :)p. & yg pling mgejutkan football team menang 2-1 dgn Thailand..cayalah. Cuma trkilan skit cz Datuk Lee Chong Wei xdpt join Sea Games kali ni…Tapi, aku ni jenis, tak nak tgk live punye acara, sbb, takut nak tgk Malaysia kalah time tgk live…tapi, bila dh tau result Malaysia menang, haa..time tu baru best nak tgk..hehe…tu yg suka tgk siaran trtunda. Sbb, rasa kecewa bila tau Malaysia kalah tu lain macam skit…esp, klu tgk bola sepak & badminton punya games…Hari tu pun, masa tgk Super series, Men Final..tgk sparuh masa prtama je yg live…huhu..sbbnya, byk gak games yg aku tgk live before this, mesti kalah….antranya, bola sepak Sea Games…& Piala Thomas & Super series utk badminton..klu tgk live ni, aku ada 2 adik lelaki yg mmg kaki bola & badminton + my bro in law….tu yang terjoin skali..before this, mmg ktorg ada sport channel kat rumah, tp, atas kuasa veto my abah, dia buang channel bola & msukkan Mustika …sbb, abah bukan jenis layan sgt bola yg Liga2 oversea ni…klu Liga Malaysia tu bolhlah….

Tuesday, December 08, 2009

Kawanku..kawanmu jua

What a sweet coincidence….Biasalah, klu free-free duk lepak-lepak kat rumah, bukalah cite pasal kawan2..then, terbuka cite pasal kawan2 sekolah. Kebetulan, cik miza kenal a few my school mate, then..tgh cite sal si A, Aisyah, my new housemate join skali, tup-tup dia kenal si A, katanya, dia pernah satu sekolh dgn si A masa Form 1, then, bestfrend dia (si B) masa matriks pun prnah cite psal si A, si B also known as one of my school mate jugak..:)..

Then, Yuma, one of my new housemate pun katanya kenal si A, cz, si A pernah satu matriks dgn dia..haha…such a sweet coincidence..kira dlm rumah ni, ada 4 org yg kenal dgn si A, w/pun kitaorg 4 org ni, asal lain2 negeri, xpernah pun skolah sama, matriks pun lain, cuma kebetulan study course yg sma..msa UM dulu. Then..skang, duk umah sewa yg sama, almost 3 months…pusing2, kawn2 sendiri blaka…

Then, bila miza pun buka cite psl kwn2 sekolh rendah & menengah dia…ada yg aku kenal cz satu UM, then, Aisyah kenal cz school mate masa secondary school…kbtulan, Aisyah & Miza asal dri negeri yg sama… emm…mmg sweet coincidence la sangat..

Dulu, pernah aku pergi my school mate weeding ceremony, trsermpak dgn kwan UM, mula2 pelik gak, napelah dak ni ada kat weeding ni, pikir punya pikir…loh, diorg satu matriks rupanya…huhu…

Monday, December 07, 2009

Al-Fatihah..~

Al-Fatihah buat my mak lang yang telah kembali ke rahmatullah awal pagi semalam akibat sesak nafas...arwah Mak lang adalah anak ke-3 dr 11 adik beradik abah..selamat dikebumikan di perkuburan Islam Felcra Changkat Lada, Perak sebelum Solat Zohor semalam. Beliau meninggalkan 6 org anak..yg ke semuanya masih belajar...Innalillahiwainna ilaihi raji'un...~

Saturday, December 05, 2009

Dear Boys ~


One midnight…anime, ch 715, animax. Emm, best gak citer ni. Adaptasi dari komik Dear Boys yg berkisar ttg pemain bola keranjang. Kazuhiko Aikawa, seorg pemain bola keranjang yang baru pindah masuk ke Mizuho high School & join sekali team lelaki pasukan bola keranjang. Mulanya, dia skadr admire kapten pasukan tu, Takumi, then later..they become best friends. Then, ada gak 1 lgi team prmpuan untuk Mizuho high school ni, Mazumi, kapten pada team prmpuan ada close relationship dgn Takumi. Then, Aikawa plak, close dgn pemain point guard utk team prmpuan yg jugak bestfrienz pada Mazumi.

Plot citer ni brkembang skitar pelawanan bola keranjang yg diorg join..utk kdua2 team..sambil tu selit citer2 brkaitan prsahabatn, cinta, konflik sesame diorg, konflik dgn cikgu2 yg xsuka diorg trlalu tumpu pada basketball..semangat brpasukan..& byk lagilah..

Then, aku realize…aku suka tgk org main basketball..mcm best je. One Tree Hill pun brkisar pasal basketball juga…emm, nntilah, klu tetiba aku terajin nak jln2 pi kedai komik, boleh usha komik ni jugak..skadar nak tambah koleksi…

Wednesday, December 02, 2009

AidilAdha’09 - A Journey to Johor

26/11: From Pekeliling, taking Maraliner Bus, at 8.30am. Arrived at Raub Bus Station around 11.30 am, 1 hour delay b’cause of traffic jam along Karak highway & Bentong. Then, I just continue my journey to my hometown. My sis pun ptg baru smpai cz dia ada class in Maktab Lipis, continue her JQaf course. So, around 3.30 we started our journey to Pasir Gudang, Johor. My younger sis xikut cz dia ada preparation class for STPM, same like my brother, for SPM. So, yg ikut serta journey ni, I, my parents, my sis, my bro in law, & their dearest son, Zikri. Brhenti skejap kat Masjid Bentong for Solat Asar. Nasib baik gak, jalan nak ke KL tak jam macam jalan nak ke Kelantan. Alhamudulillah, smooth je jalan sampailah kat highway ke KL-Seremban..ni mmg dah start jam. Brhenti kat R&R pun rmai giler… A few R&R jugaklah kitaorg singgah, sekejap singgah utk solat, then, singgah utk makan..tukar pampers Zikri, sampailah kat prhentian Kulai, kitaorg tidor sekejap, cz my bro in law mengantuk sgt.. my abah plak xreti nak drive auto punya kereta. Then, around 12, kitaorg smbung blik perjalanan. Masa nak bayar tol..huhu..nak dijadikan cerita, tiket tol plak hilang..agaknya jatuh masa my bro in law buka pintu kereta. Kena la bebel jap dgn my mak..huhu.so, xleh nak buat apa dah, sptutnya kena byar RM 41.30 je, sbb masuk dri Sg Besi, tapi, kena charge sampai RM 78.90, kira dari Juru, Kedah.. halal je la. Sampai kat Bandar Masai, my pak ndak datang ambik. Then, kul 2 lebih gak kitaorg sampai kat umah my Pak Ndak..

27/11: Hari Raya Aidiladha…ingat mula-mula nak pi braya kat umah Mak Long pada abah kat Felda Ayer Tawar, tpi, diorng plak tak ada..so, sepanjang hari, melepak kat umah je. My mak ndak hidangkan Lontong & a few juadah org johor yg aku pun xingat dah namanya..Sedara mara pun xramai yg menetap kat johor. Malamnya, my Pak Ndak bawa kitaorg jalan-jalan kat sekitar Bandar Masai…Best gak jln malam2 ni w/pun xbape nak nampak sekeliling..Then, ingat nak singgah mana2 kedai makan utk dinner. Tapi tulah kn, hari raya, mana nak buka kedainya. Pusing2, slalu sgat aku nmpak signboard Kebayan, ingatkn kitaorg round tpt yg sma, yelah malam, mana nmpak sgtkan..xpun, cawangan restoran kebayan mmg byk..rupanya, Kebayan tu nama lain utk kedai makan..huhu..then, cari punya cari, ada lah satu kdai yg nampak buka..so, ktorg pun menapak la pergi kedai tue, yg peliknya, rmai plak org makan kat kedai2..then, bila kitaorg dah duduk segala, owner dia dtg..brhati2 dia ckap..wuish…rupa2nya, kitaorg pi redah msuk jamuan org..huhu..malu giler cik. Tapi, hari raya kan, dia punya owner invite ktorg as his special guest..tetamu yg trundang..hehe..siap hidang makan segala…malu-malupun, ktorg redah je lah…nak buat mcmmana ..dah termsuk jamuan org..patutlah, rasa mcm kena perhati segala..meja kerusi pun trsusun je..siap lengkap dgn polisterin punya pinggan, mangkuk & cawan…kaya sgt restoran tu klu guna polisterin kan..my mak cakap, tak pelah, langkah kanan…rezeki. Kira cover blik duit tol yg ktorg trkena lebih byr semalamnya..huhu…

28/11: Hari ni dah nak blik pahang cz my sis kena blik maktab hari ahad. My bro in law pun ada kerja nak buat. So, pagi2 lagi kitaorg dah bertolak…my pak ndak bawa pusing JB plak..kitaorg breakfast dulu kat 1 kedai mkan kat Bandar Masai...emm, nasi lemak dia bolh tahanlah…then, kitaorg truskan prjalanan ke JB..brhenti jap kat tepi jalan xjauh dri tambak Johor..uish, memang dekat giler JB dgn Singapore..tambak johor tu pun, around 1km je..air lautnya pun tenang giler. Then, byk sgat pembangunan kat pesisir tambak tu..lepas tu, ktorg pergi Masjid Sultan Abu Bakar, masjid prtma yg di bina kat Johor..JB central, istana…& adalah a few bangunan lagi yg ada sepanjang jln nak pi JB tu..akhirnya, kitaorg menapak kat Teluk Danga. Kat sinilah, kitaorg jalan-jalan sakan..w/pun, byk kedai yg ttp, & fun fair dia pun ttp…sempat jugaklah aku snap a few pick at Danga Bay ni, sempat jugak nek keretapi kelililing area tu..Dah penat segala, around kul 12 kitaorg brtolak balik ke Pahang. Alhamdulillah, jalan xjam sgt, Cuma hujan lebat kat KL..sempat shopping kat TF raub…then, around 10pm, kitaorg sampai umah.

29/11: Hari untuk merehatkan diri…emm, mmg longgar2 bdn brjalan jauh ni..lenguh sana sini. Penat, usah cerita la…my sis dah balik maktab, my bro in law pun blik sekolah dia. My youngest sis pun blik dh jugak cz Isnin dia ada exam…emm, so, msa byk aku habiskan dgn main dgn my anak sedara yg hyper-active dh skang…zikri. I gonna to miss him..huhu…xpandai brjalan lgi, tp merangkak, laju giler…brcakap, bahasa dia la…then, dia mmg suka main..so, kenalah tgk2kan dia..sesambil aku join main skali..huhu..

30/11: Blik KL...my mak & abah hantar ke stesen bas raub. bas kul 4.30pm..masa nak salam my mak & abah, my anak sedara dah suh dukung dia..huhu..really miss him.

Wednesday, November 25, 2009

Samudera Indah Nian


This is my latest collection, bought via www.jemariseni.com on 14th, shipped on 17th & received yesterday morning..really make my life happy..penantian itu 1penyeksaan…I fully agree with that quote. Bahana novel baru…last night kul 2pg gak aku tido, itupun, bru half novel je…klu ikutkan nak habiskan terus, tapi, mata ala-ala xboleh nak buka dah..esoknya, keje la plak..dahlah tgh rushing closing account sblm aku nak blik cuti raya aji..huhu..boss plak dh blik ofis lepas bercuti panjang pi holiday..then, xbolehlah aku nak bersenang lenang baca novel kat office kan…mau kena short meeting dgn my lady boss nanti..huhu..

Samudera Indah Nian, by Mazni Darwisya..cinta sepasang suami isteri yg brkahwin atas pilihan keluarga berlatar belakangkn Pangkalan TLDM Lumut, Perak…Uishh, mmg best giler cite ni..tapi, xgiler novel Hlovate & Syud la…Leftenan Komander Amru Iskandar & si engineer Yasmin Nur Raihan..can u imagine that…pandai penulis ni olah cite ni..yelah, dah dia pun isteri pada pegawai TLDM juga. So, mmg realistic la cite ni…berpijak di bumi nyata. Then, of course, happy ending story…

Tak habis baca lagi…mybe hari ni nak habiskan…malas nk memberatkan beg bawa novel ni balik kg..dan2 my sis tgh STPM..kang, tak study plak budak tu…so, try this novel..sure best punya.

Tuesday, November 24, 2009

La Corda D’Oro ~ primo passo


Just like this anime…tertengok jugak. One midnight…oleh sbb mata tak mengantuk lagi..then, channel lain dah xde cite yg menarik..pi usha2 channel yg mmg jarang buka..antaranya, animax, 715…huhu..best la plak cite ni..

Kahoko Hino..just a na├»ve girl..studied at Akademi Seiso..mcm akademi muzik juga..tapi, dia ni, student pendidikan am…bukan specialist dlm music..tapi, dia ni suka main violin..tah mcm mana, dia boleh nmpak 1 fairy,xda student lain yg boleh nmpak fairy tu...then this fairy hadiahkan dia 1 magic violin…then, dia join satu prtandingan music..dlm pertandingan tu lh dia bertemu dgn a few student yg msing2 major with 1 alat music…kbyakannya student lelaki..selain Kahoko, ade 1 org lgi student prmpuan, tp, dri music department…

So, dr prtandingn music tu la plot cite ni berkmbang…antara saingan2 Kahoko..aku suka Len Tsukimori…si egois boy..yg slalu cari gaduh dgn Kahoko…sbnarnya, dia xrealise yg dia sukakan Kahoko dri mula lgi…ada lagi a few student yg minat juga kat Kahoko sbb dia ni mcm sekuntum bunga yg mekar dlam prtandingan tu..huhu…tapi, dlm sume student yg minat Kahoko tu..aku suka lagi Len…ego2 dia, sbbnrnya dia concern sgt dekat Kahoko..tpi, kdg2 sikap dia tu yg buatkan Kahoko sakit hati…

Emm..mmg best cite ni..tgkla nnti klu pi kdai buku..nak usha gak komik ni..tmbah lagi my collection…hehe

Monday, November 23, 2009

I hate chick call...

ni mmg buatkn aku mengalami ketidak stabilan emosi yg terkawal..hehe..
aku pun xtau mana aku dapat istilah chick call ni..yg aku ingat-ingat ada tercatat kat mna2 novel yg aku penah baca..huhu..betul ke xaku adaptasi kat entri ni pun..aku men tibai je..

tetiba..xda angin, xada ribut i got chick cal..entah dari sapa2..nak berkenalanlah..nak kwn la..
klu yang ala2 serius betul & menggunakan otak yg waras + level value kedewasaan..aku ok je..ni tak, cakap main2, cam budk2 skolah pun ada..+ otak yg ala-ala trputus saraf (i guess) + level value ke tidak matangan yg mmg terserlah..ni yang buat aku hangin..halo..aku byk lg keje lain yg nak buat..xde maknanya, aku nak layan chick call yg spesis mcm ni...bukan sekali dua kena..berkali kala dh..sekali call..bolhlah aku lyn..itu mmg, layan je apa yg patut..kali kedua call, mampuslah..aku xangkt phone dh..beratus kali miscall pun, xde maknanya ak nk angkat..pastu, siap suruh aku cal balik tue..heii..apa kes aku nk call..habiskn prepaid aku je..msg pun, xhabis aku baca dh delete..huhu..ni mmg aku menyampah ni..mcm budak2..entah2, mmg budak2 kan..huhu..pe2 je la..kdg2, termiscal je pun..salah no...klu dh tersalah no. tu, titik je la..ni nak kena introduce dri plak..halo..i even do know who u are..klu kenal pun..emm, lantaklah..aku lbih suka my hp tu senyap..other than got chick call from stranger...

advice utk kwn2...don't ever do this to anybody...nk kwn pun, kwn la btul2..gurau2 tu xkish...tapi, biarlh brgurau yg bijak...huhu..

Saturday, November 21, 2009

Fenomena Nur Kasih

Emm..aku ikut this movie dri 1st episod lagi..skang dh episod ke 25..pernh miss jugak a few episod, tpi, website kan ade..mg dpn last episod..huhu..finally, habis jugak cite ni. masa mula2 cite ni tayang, xbyk sgt org bercerita,skang, dah mcm 1 fenomena plak..sana sini duk bercerita psl nur kasih..

bagi aku, cite ni kuat..skrip dia kuat..masing2 yg bwa watak dlm cite ni ade olahan watak yg kuat..xkira watak utama o pmbantu..sume ade peranan msg2..& xmenempel sesaja..aku suka watak Nur, cra dia ekspresi emosi dia nmpk real..w/pun menyamph giler dgn watak Sara krna memporak perandakn sglnya, tapi, watak tulah yg sbnarnya mghidupkan lagi cite ni..dulu, ada gak yg xlayan cite ni sbb katanya, cite ni ala-ala islamik..tapi, skang..emm, cite islamik nilah jugak yg ditunggu tiap2mggu..pe2pun, congrate utk mira mustapha yg create cite ni & sumelah yg trlibat scra lngsung o xdgn cite ni..sush sbnarnya cite versi islamik nk tawan hati masyarakat skang..tp, finally, Nur KAsih brjaya mengubah tnggapan tu..w/pun, ada certain2 part yg aku rasa xbrapa realistik tapi, aku ttp suka cite ni..

last episod, time raya aidiladha nnti..huhu..insyaallah, aku & family akn ke Johor, umah my Pak Ndak..tapi, tulah, duk umah org ni..tau2 jelah..lagi2 ari raya..ntah dapat tgk o x last episod ni..huhu..

Friday, November 20, 2009

Cool & cold??/

Mmg tgh cool je ni..klu xcool, mmg dah call maintenance suruh adjust our aircond..ngomel sikit kat diorg ni..bila tah nak repair lubang aircond tu..

Cold giler..shawl dh berlilit kat bdn aku ni..tapi, tangan ala nak kebas segala..bersin berkala-kala…hidung pun ala berair dah ni..huhu..masuk bilik miting nak solat..mmg beku dah..tngan yg tadi kebas dh bengkak plak..trpaksa cri alternatif len nak solat..klu ikut maintenance tu dia suh ktorg solat kat surau je..huhu..xde nya aku nak turun basement tu..sudahnya, xtahan sgt, stor room pun jadi..ni bahana cuaca xmenentu kat luar tu..asyik ujan je..klu dah luar ujan, dlm ni..kutub utara la jadinya…klu aku xcool, mau aku bawa selimut segala…baju pun dah berlapis pkai ni..

Tapi, tobat…mmg cold giler…menggigil pun ye dh ni...

Through my window

i Dont want much, I just want everything
Thought that I could, do almost anything
One step in front of the other
Thought that I could do it alone

In the blink of an eye, it's just another day
Telling me why, I'll find another way
Got this feeling, got me reeling
I can almost start believing

Now there's me and you
And we are not alone
You and me
We are together now
Through my window, I can see there's
More than you and more than me
Me and you
And we are not alone
Different view
We are together now
Through my window, I can see
Our wildest dreams could be so real

I see a spark, it starts a fire
Is this the one worth waiting for?
Thought that I could do it without you
Cant exist like this anymore

Now there's me and you
And we are not alone
You and me
We are together now
Through my window, I can see there's
More than you and more than me

Now theres me and you, you and me
We are not alone and we are together
Through my window I can see
Our wildest dreams could be so real


there are a few version of this song..but i really like Shila OIAM version..
just a nice song..

Wednesday, November 18, 2009

cakap siang pandang2...

Org cakap, cakap siang pandang2..ckp malam dengar2..

ni nak advise diri sendri n kwn yg bca entri ni..huhu..
tpt : public area

kut ye pun nk brsembang jgn la kuat sgt..taulah jupe kwn lama, tp jgn smpai tiap butir kata org boleh dgr sebijik2..gelak plak bolh dgr satu bus stop..huhu..so, behave urself, nasib baiklh kat cni xde gossip girl..klu xmmg dah ade org anta msg kt website2 gamaknya..yelah, kdg2 kt xsedar pe butir kata yg kita sembangkn tu..mgkin ada trselit hal2 peribadi..trmengumpat sana sini..termengata kwn sendiri..& sbgainya..so, watch out ur mouth..trlajak perahu bolh diundur..terlajak kata..huhu..pepandai sendiri la..

ckp pasal gossip girl...huhu..mcm dh songsng terbalik je jdi cite ni..Blair dh jdi mkin nakal..xserik2, Dan? huhu..wat scandal dgn cikgu sndiri plak..mmgla si Rachel ni..yg kesian, Serena jugak..

Saturday, November 14, 2009

Al-Fatihah...

I got one msg from my frenz..

"Slm. K.Ika dah meninggal..."

Just a short msg..tapi, buat ak trkedu xbolh nk ckp apa2 for a few minutes..
duk mengelamun dpn PC..nasib baik otak aku cepat mentafsir..
"innalillahiwainailaihi raji'un...kepadaNya kita datang & kepadaNya kita kembali.."
tp, mmg ak xtau nk wat pe dgn msg tu..nak forward, xtersenarai sapa2 dlm otak aku time tu..nak reply, xdpt nak cri kata-kata yg relevan utk di'reply'..betul2 ak rasa otak ni kosong jap..trus letak balik my hp dlm drawer......

Late evening, i'm checking my email inbox..got the same msg, but little bit long..

Al-fatihah buat Allahyarhamah Nor Zalikah..seorg kakak yg happy go lucky & alwiz give support to me masa kat um dlu..takziah buat keluarga beliau...Moga ditempatkan dikalangan org2 yg beriman..insyaallah..

Tuesday, November 10, 2009

Calm down...

Calm down...that only the right word i can say..& we really apologize on behalf..huhu
u are my supplier & we are your client..give & take, its better..win-win situation..

we know the situation is terrible..& we understand your situation..but maybe, my boss was very angry & uncontrolable..huhu..juz be calm..sabar je la ya..nak marah lebih2 pun, no point..by gone be bygone..hati korang jugak yg sakitkan??afterwards, wat can i say, we will handle the situation..we do our part, u also do your part...hopefully, it would never happen again in future..
...................................................

sbnarnya, nak ckp cm2 kat my supplier ni, tpi xtrcakap..
time diorg duk mengomel habis psl my boss, aku xtau nk ckp apa..wat can i do...juz smiling..org ckp, jgn simbah api dgn minyakkan...tp, bukan smile yg sinis punye spesis or sbb diorg kena hemtam dgn my boss..tapi, sbb xtau nk ckp kat diorg cmne lg..huhu..klu dak kecik, boleh gak hulur ice cream..coklat pun ok gak..ni dah bolh jd bapak org..hehe..senyum je la..senyum kan sedekah..

one tree hill

i love this season...season 6..
cause, finally, Lucas & peyton become together & will getting married soon..
cuma, yg xbape best..this season, become the last season for Lucas & Peyton character..huhu..
i will miss them..Chad Michael murray & Hillarie Burton that play both role..
..emm, can't wait to see Sawyer Brooke Scott..their incoming daughter..

then..James Lucas Scott..really love this 5 years old child..son of Nathan & Haley....boleh plak, bila dia realise yg Nathan xboleh join games NBA, dia siap call coach & talk about the games..it's not just about the games, its about heart..huhu..such a cute & clever boy..this Jamie lgi mencomelkan movie ni..he admire his father a lot..for him, Nathan is his hero...

Saturday, November 07, 2009

Pindah Rumah

Huhu..sebenarnya dah nak dekat sebulan dah pindah rumah..xjauh pun dari rumah lama..emm,sebelah rumah je..ms mula2 masuk rumah ni, Ya Allah..teribble punya rumah. ade ke dia pi cat dinding umah warna hitam..memanglah tenant b4 this..xckp dgn tu, dinding bilik dah mcm umah PDRM, biru + putih..taulah, belakang umh2 de flat pdrm..huhu..then, apalagi, drpd mata sakit tgk dinding yg ala2 mcm studio jamming tu, ktorg pun wat operasi cat mengecat sblum officially masuk umah2..taraa..purple light..ni baru la gaya umah sikit..xde la nmpak sempit umahkan..

kerosakn yg len, xdelah ketara sgt..biaselah, umah yg penah org duduk..cuma, wiring ala-ala something wrong skit, nasib baik owner2 dh betulkan..lantai umah pun.cuma xpuas hati, pintu bilik aku, asallah macm nak runtuh je ni..huhu..diorg ni men hentak2 pintu ke? pe2 je la..

emm, w/pun owner dia unpredictable sikit..so far, oklah. bak kata dia..win-win situation..huhu..

Friday, November 06, 2009

Castle

Tetibe je tertengok cite ni sbb xde cite len dh nak tgk..siaran 711 SWR, emm..best gak cite ni. masa tgk cite ni, ingat kat detective conan, volume xingat..yg bab ade 1 penjenayah yg ikut totally cite dlm novel yg yusaku kudo tulis, ayah pd shinichi kudo..tgk watak richard castle, teringt kat yusaku kudo, bijak ala-ala detective, same like his son...ingat gak dengan his son, yg obses dgn watak sherlock holmes karya conan doyle..

then...bila teliti gaya penyiasatan richard castle ni, mmg best...genius & marvelous..yg kdg2 tak terjangkau dek pikiran NYPD..so, that means, this movie masuk my favourite movie list la..

emm, cakap pasal conan, conan volume 65 baru keluar..dah beli, tapi xtersempat nak baca habis lagi..this wekend maybe..

Wednesday, November 04, 2009

Kelly Clarkson - Already Gone

Remember all the things we wanted
Now all our memories, they're haunted
We were always meant to say goodbye
Even with our fists held high
It never would have work out right, yeah
We were never meant for do or die
I didn't want us to burn out
I didn't come here to hurt you now I can't stop

I want you to know
That it doesn't matter
Where we take this road
But someone's gotta go
And I want you to know
You couldn't have loved me better
But I want you to move on
So I'm already gone

Looking at you makes it harder
But I know that you'll find another
That doesn't always make you wanna cry
It started with the perfect kiss then
We could feel the poison set in
"Perfect" couldn't keep this love alive
You know that I love you so
I love you enough to let you go

You can't make it feel right
When you know that it's wrong
I'm already gone, already gone
There's no moving on
So I'm already gone
Ahhh already gone, already gone, already gone
Ahhh already gone, already gone, already gone

Remember all the tings we wanted
Now all our memories, they're haunted
We were always meant to say goodbye

You can't make it feel right
When you know that it's wrong
I'm already gone, already gone
There's no moving on
So I'm already gone

Monday, November 02, 2009

Ada sesuatu yg xberubah tentang kita....

Alhamdulillah, setelah hampir 5 thn xjupa my frenz ni, semlm jupe dia. itupun, mmg siap berjanji segala..huhu..last jupe dia, msa kebetulan dia tumpang bilik aku kat kolej UM masa 1st year, 2004. itulah last jupe dia..her name is Aishah. kwn yg aku rapat masa kat TAHAP. 1 kelas since FOrm 1-3. Form 4, dia class science, aku ambik akaun. tp, oleh sbb ktorg masing2 KP & PAI..so, still rapat lg la..nasib baik gaklah, masing2 xtukar no phone, then, boleh still contct tru phone w/pun xjupe..lama gak ktorg duk outing keliling pertama kompleks & sogo..

betullah, teman datang dan pergi..tapi, kau tetap di hati..ni mmg tagline kitaorg..walau ceruk mana pun pergi sahabat2 TAHAP mmg sentiasa di hati,..lagi2, odw nak balik, terserempak pulak dgn mimi..huhu..mmg panjang umur sungguh. yelah, klu dah namanya jupe kwn sekolah, cerita yg terkeluar mmg semuanya pasal kwn sekolah belaka. terkeluar jugak la pasal si mimi..hehe

then, sorng lagi yg aku mmg nak jupe sgt2. ni mmg lama giler xjupe.jupe last masa aku form 4 ke form 5 tah..sbb dia ni pindah MRSM masa form 4.that is haiza..kwn rapat aku gak time form 1-3..satu kepala gak kitaorg ni. w/pun dia duk shah alam je..tp, mmg till skarang xjupe2 lagi dia ni. ni plak spesis engineer tahap giler2 busy punye..skang still ktorg contact tru phone..klu bersembang, sejam pun boleh jadi..hehe..

people change...but, that one thing doesn't change between us...frendship..
frendship hug our heart...

********************* imtiaz9802..i miss all the memories..i miss all of u..

Saturday, October 31, 2009

Tak salah klu kita salah...

memang xsalah pun, klu kita ade buat salah..mmg hakiktnya manusia itu sifatnya xsempurna. tapi, yang buatkan kita hangin, org yg buat slah tu xnak mengaku pun dia buat salah, siap create cite lain yg tunjukkn kita pulak yg slah.konon2nya, nak tutup cite yg dia sbnarnya buat salah tu..memanglah dia ni. klu ikutkan hati kitorg yg ala-ala hangin tahap kexstabilan emosi ni mmg nak kena dia ni..tapi tu lah kan, orgnya pun dah besar panjang..fikirlah sendiri. sedarlah yg sbnarnya,kitaorg sume dh tau yang awk tu buat salah besar..xpayah nak create another story.

org ckp, hati perempuan ni ibarat kerak nasi..ade betulnya.
tapi, hakikatnya, perempuan ni, Allah jadikan dari tulang rusuk adam yg bengkok..

fitrah lelaki, Allah kurniakan 4 kuota yg bolh diisi..ni bukan compulsory, optional je..
tapi lelaki...kut ye pun, jgnlah mainkan perasaan perempuan plak..
ckap biar jelas..kata biar terang..
perempuan pun ade maruah diri..

huhu...ter-emo sekejap...pepun, pada sesapa yg realise dia ade buat salah, baik minta maaf je..
xperlulah nak tutup cite tu dgn jatuhkn kesalahn pada org lain plak...
org ckap bangkai gajah xleh ttp..klu tutup pun, lama2 dia busuk gak..
Allah anugerahkan manusia tu akal...so, fikir2lh..okey!!

pada si perempuan2...cyaiyok2!!! life must going on..bygone be bygone..tutup buku. case closed.

Monday, October 19, 2009

Part 2..

continue....

22/09; ari ni dh nak brtolak ke kg gajah..my sis & fmily + my two bro brtolak trus blik phg cz my bro the next dy dh nak keje. so, ktorg brpisah kat simpg msuk highway..then, i, my youngest sis, my abah & my mak trus blik kg gajah plak..adik2 abah yg len dh tggu kat umah mak lang kat changkat lada cz sume nk ziarah mak tiri diorg..ingtkan trus brkumpul kat umah nenek, sumenya nak pi sama2 cz katanya nak tggu big boss..means, my abahlah, cz my abah yg sulung..lepas lepak kat umah mak lang, lunch skali + jamak qasar..bru bertolak ke sg lampam, umah mak tiri abah.pastu, singgah jap kat umah mentua my pak we kat sg tunku..then, bru rmai2 balik sbrang perak..singgah jap kat pusara arwah nenek & atuk..

23/09; oleh sebab, my pak ndak nak blik johor, so, abah join skali cz nak singgh umah mak sedara dia yg len2 sama-sama..then, ingat nk tido umah mak sedara abah kat sg tengi..dlm tghari, bertolak. singgah jap kat umah mentua my pak su kat changkat lada, cz diorg wat kenduri baby naik buaian..my latest cousin. then, trus brtolak ke trolak skali dgn my mak teh yg dah tggu kat tapah..xlama pas ktorg sampai, mak sedara abah yg kat jalan gula & Chini 4 dtg...so, brkumpullah sume kat trolak...sbnarnya, klu ikut plan abah, nk kumpul kat sg tengi, & tido kat situ semlam, & esoknya bru blik phg..tp, ntah mcm mana, mak sedara abah yg kat sg tengi2 dah pi KL umah adiknya yg kat puchong, so...kitorg trus balik pahang ari ni gak...my pak ndak trus blik johor, & mak teh blik kampar..jln blik ok je, xjam..jln yg mnuju ke KL mmg jam giler..esp kat bentong...

24/09; ari ni masa merehatkan diri..duk umah je..

25/09; balik KL cz esok dh keje smula. bijak x, alang2 sabtu..hehe..sbnarnya syg cuti..my annual leave dh -(ve)..so, ni nak simpan utk cuti raya haji plak..tu yg effort sabtu keje gak..lgpun, confirm byk giler keje mnti aku esok..

ok..my raya journey dh habis..best..mmg best..tp, penat & duit mengalir mcm air je..so far ok lah, gi pun, bkn selalu brjlan sakan..umah sedara blaka kan..

Friday, October 16, 2009

SyawaL yg BerLalu....

Tinggl 2/3 hari je lagi syawal dah nak hbis...huhu
cepat je rasa masa tu berlalu..
dan dlm tiap masa tu byk dh perkara yg brlaku..
xtersempat nk tulis sume kat sini...hehe..dat's means, aku mmg busy tahap giler dh ni..
sume sbb nak cover keje yg bertangguh sbb seminggu cuti raya...
dan-dan plak..nak pindah rumah..huhu

cite psl raya yg dh berlalu..
raya thn ni pling penat...
pling byk jalan...
klu nk dinisbahkan masa ziarah umah sedara xdelah byk sgt rumah yg pi ziarah..
masa duduk dlm kereta lgi byk..
ziarah satu dua rumah je sehari..
tapi, prjalanannya 2..3..jam..
lepak sbuah rumah plak..klu xsmpai sejam, xsah...huhu..biaselah, sedara jauh2..
klu lepak sekejap, xde maknenya ziarah..dah tu, siap ajak tidur lgi..

19/09; aku brtolak dr pekeliling nek bas trus ke bentong..huhu..jam giler..spttnya kul 9pg dh smpai, tp, kul 11 lebih bru bas brhenti kat stesn bentong..my family dh tggu. ktorg nek dua kereta. 1lg my abg ipar punye kereta.then, trus ke kampar,perak, umah Mak Teh, adik my abah.
20/09; pagi raya...lepas ziarah mentua my mak teh, trus bertolak ke bagan serai, umah my nenek belah mak. singgah jap kat parit haji Amin, umah sepupu arwah atuk belah abah...then, pastu, bru brtolak pi umah my nenek kat kg teluk seribu...
21/09; hari ni raya umah adik arwah nenek belah abah kat jalan gula, tp, diorg xde plak, so terus pi umah adik nenek blah mak kat parit hj Ali kut..ak dh lupe nmnya, byk ngat paritnye kat sini. klu dh nmnya de parit, mmg de parit la..jalannye, kecik giler..klu brtembung kereta, mmg salah sorang kena mengalah..huhu..kat jln kecik cm2 pun bolh jam..yg naik bengangnya, spttnya, kereta yg lalu belah kg kenalah mengalah, ni tak, yg lalu blah parit plak yg beralah, klu silap brhenti, mau masuk parit..huhu..tulah, klu jrg masuk kg..dah tau ade kereta lain yg brtentangan arah nak lalu...yg lalu blah kg tu pndai2lah cr tpt nk brhentikan...parking jap kat lman umah org ke..emm..pe2 je la..yg the next day...i cerita next entry plak..hehe

Saturday, September 19, 2009

Mohon doa sahabat semua....

Mohon didoakan kesejahteraan & kesihatan juga kesembuhan buat my housemate@ex-roomate, Noor ISmah yg dimasukkan ke hospital semalam akibat pendarahan otak...& siang tadi baru lepas dioperate...sahabat yg terbaca entri ini, mohon sama2 kita panjatkan doa untuk beliau...skang masih dlm keadaan tidak sedarkan diri di PPUM. dan insyaallah, bulan depan akan dioperate skali lagi...

emmm...such a sudden tragedy...dalam sibuk2 nak beraya, Allah duga beliau sehebat ini. padahal, b4 this, dia ok je. klimaksnya pun awal pagi khmis ri2 bile dia rasa pening kpala yg tramat sgt & asyik muntah...ktorg ingt migrain je...even the doc say so..& after scaning her brain...de sikit pendarahan di bhgn otak..ALhamdulillah, just a minor..that's why kena operate secpat mgkin...

utk IS, moga cepat smbuh & tabah hadapi dugaan Allah..we'll waiting 4u...
utk semua, selamat hari raya aidilfitri...w/pun kita mgkin gembira brsama keluarga, ingatlh shbat2 kt yg lain yg mngkin xsebahagia kt..atau mgkin diduga dgn dugaan & ujian dari Allah...

#Esok, i'll start my raya journey...
KL>Bentong>tapah>Bgn serai>sbrang perak>raub,phg>KL
Moga Allah permudahkan segalanya...
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...

Wednesday, September 16, 2009

Ketika ciNta bertasBih

Just like this song a few weeks ago...nice...already download & now the chorus part being my ring tone for incoming call..hehe..find out this lyrics..marvellous!!

Song by: Melly Goeslaw & Amee

Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabdamu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih
Mengutus Hati ini
Kusandarkan hidup dan matiku padamu

Bisikkan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit

Ketika Cinta bertasbih Nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud sukur padamu atas segala cinta...


#Salam 10 akhir Ramadhan...

Thursday, September 10, 2009

Benarkah ISkandar Bukan Zulqarnain?



This is my latest collection...bought from MPH bookstore Midvalley last Sunday..
oleh kerana dah bosan tahap giler...kat umah, dok asyik ulang novel, komik & buku yg same je...pi jg la duk usha kat midvalley cari buku baru..plak tu JS, tggu 7hb baru kuar buku baru..> baru pi order online td..Kemilau Mutiara Raudhah..huhu...

Berbalik pula kat this book...mmg best. tak bosan baca..cuma, memerlukan daya kefahaman yang agak tinggi..cz perbincangannya agak brbelit2 skit sbb dia bincangkn pasal zaman2 dulu sblm masihi..prbincanganya ikut kronologi sejarah, tapi klu kta ade basic pasl zaman2 kenabian yang dulu2..xde masalah sgt nak faham..tapi, tak habis baca lagi buku ni..dia fokus pada 4 org raja, raja Namrud, raja Sulaiman, raja Bukhtanasar & raja ISkandar..baru habis cover smpai chapter3, smpai raja Bukhtanasar...so, tonight nak smbung chapter akhir, insyaallah...

sbb apa aku trtarik nak baca buku ni? sbb masa sek menengah dulu, aku de baca tafsir pasal surah alkahfi..terus tertarik pada cite sal Zulqarnain, yakjuj & makjuj & cite ashabul kahfi...mula2 belek, yakjuj & makjuj...tp, hold dulu la cz buku2 agak tebal..trnampak je buku ni, trus ambik..insyallah next round..aku pi usha bku tu balik...hehe..then, aritu masa kuar dokumentari Alexander bukan zulkarnain, ingat nak tgk..tp...xtrtengokla plak...huhu...gipun, takkan asyik nak layan novel & komik je kan..buku ilmiah pun kena cover gak..since aku dah minat cite versi macam ni, so..beli je la..tapi, novel mmg tak lepas..next entry, aku cite la sal novel tu plak...

so try la baca this book...karya, Afareez Abd Razak Al-Hafiz,terbitan PTS Millennia..
confirm best punye...

Thursday, September 03, 2009

No Boundaries...

Kris Allen : No Boundaries Lyrics
Songwriters: Allan, Mitch; Dennis, Cathy; Dioguardi, Kara;


Seconds, hours, so many days
You know what you want but how long can you wait?
Every moment lasts forever
When you feel you lost your way
And what if my chances were already gone?
Started believing that I could be wrong
But you give me one good reason
To fight and never walk away
With every step you climb another mountain
Every breath it's harder to believe
You make it through the pain, weather the hurricanes
To get to that one thing
Just when you think the road is going nowhere
Just when you almost gave up on your dreams
They take you by the hand and show you that you can
There are no boundaries!
There are no boundaries!
I fought to the limit to stand on the edge
What if today is as good it gets?
Don't know where the future's headed
But nothing's gonna bring me down
I've jumped every bridge and I've run every line
I've risked being saved but I always knew why
I always knew why!
So hear I am still holding on!
With every step you climb another mountain
Every breath it's harder to believe
You make it through the pain, weather the hurricanes
To get to that one thing
Just when you think the road is going nowhere
Just when you almost gave up on your dreams
They take you by the hand and show you that you can
You can go higher, you can go deeper
There are no boundaries above and beneath you
Break every rule 'cause there's nothing between you and your dreams
With every step you climb another mountain
Every breath it's harder to believe
Yeah! There are no boundaries
There are no boundaries!
With every step you climb another mountain
Every breath it's harder to believe
You make it through the pain, weather the hurricanes
There are no boundaries!
There are no boundaries!
There are no boundaries


#No boundaries....moving forward towards ur future...

Wednesday, September 02, 2009

He Make Me sMiLe...


Try to look at above pic.yg baby2...cute kan...giler2 cute...
my mum said...klu nak tau cmne muka ak kecik2 dulu..
tgklah si baby comei tu...sebijik...hehe...
perangai pun lbih kurang same je...
tp..serius...si baby comei ni berat giler..
8 kilo dah...mmg tobat aku mengah giler time dukung dak2..
xsmpai 5 minit ak dh surrender..hehe..
skang..dh pandai merangkak...
laju plak tu...
pantang lepa...laju je dia menonong...
duduk pun dh pndai...slalu duduk cam dudk antara dua sujud tu...cute..
cuma nak brdiri sendiri xreti lg..
tp..bdn2 asyik terhenjut2 je...nak try brdiri la tu..
nmpak org mkn...dia ikut nganga mulut nk makn skali...
xpadan gigi bru nak tumbh dua btang kat depan..

skang..this pic jd wallpaper my hp...buka je hp, nmpak dis pic..sure senyum...
and i realize...
this cute baby mmg boleh buat aku nak senyum je...smile & smile...
and this coming raya, this cute baby akn raya dgn ktorg...
& next wek...nak beli baju raya utk dia...
Nur Afdhal Zikri...dat is his name...
The cute baby...
He make me smile...

Tuesday, September 01, 2009

2nd week of Ramadhan..

This morning....blur skit. sbb...cuti pjg kut...hehe...so cm mlas nak pi keje. pi keje pun xsmangat. trtinggal kat kg kut..hehe..melampau la sgt...

this morning..ujan lebat plak tu...huhu..bsh kuyup jap ms pi office...
nsib baik..elok je smpai, bas pun smpai...klu tak, mmg ak nek teksi je..
redah je la..drpada trus brmandikan ujan yang sgtla lebat...pkai pyung pun, xde maknanye...lenjun gak...

this morning, my boss, awai2 lg dh call...
remind sal nak apply CMS utk co' baru..huhu..mmg aku hampir lupe..
sumenya gara-gara nak kejar month end punye schedule..
huhu...nasib baik month end punye schedule dh settle..
cume stock & sales report ak xsmpat nak cover lg ni...
ni satu lg hal...
nak tembus bank punye line pun mmg la ssh giler..
alih2...
"Sorry..our executive still busy...plz hold on the line..we will entertain u shortly.." lebih kurang le ayat dia cm2...
last2 ssh sgt nk tembus, ak men cal je byk kali..tp wat loud speaker..
sesambil tgn duk menaip dpn pc..
sesambil telinga dgr phone2...nasib bek dpt gak transfer line..

skang, currently..ak cover skali bhgn marketing..tu yg duk kpala tgh pening smacam..
byk keje cik....
bos ckp, aftr raya bru nak hire new staff...huhu..

ha..ckp sal raya, my cuti dh approved...so, raya ni aku cuti sminggu gak la..dh negatif dh pun annual leave, tp boss ok je...as long as, aku dpt kejar month end punye schedule, dia ok je...aku la plak yg xbape nak ok skang. tgh duk merancang2 cmne nak kejar month end ni...klu co' yg 1 lg tu, no hal cz month end slalu until 1st week next monthnye...yg co' 1 lg ni, nmpaknye, ak pakat print sgala cek monthly payment tu awaila..b4 ak balik raya..ok gak...gaji diorg pun ak settle awai2...hehe..
xyah ssh nak pikir kan...tp ni kena deal blik dgn my boss..huhu...

then...ujung mg ni kena bli tket nak blik kg...tp, smpai bentong je...cz my abah akn pick up me kat bentong & trus blik perak..hehe...dats y la nape ak kena cuti sampai seminggu..cz nk blik 3 kg skali...

ok then...salam ramadhan untuk sume skali lg...

Wednesday, August 26, 2009

1st week of Ramadhan...

On the first week of Ramadhan...

still the same..
keje tetap keje
cuma...balik sejam awai..
tp, jln ttp jam..
alhmdulilah..xde la smpat brbuka dlm bas..
buka pose...hehe..nasib baik duk umah yg xsumenya keje...
so...adik2 tlg mask...
my turn...time wekend la skali dgn cik miza..
huhu...last sunday...our nasi ayam menjadi gak..
siap brguru dgn my mum tru phone..
cuma yg xbest nye..ktorg trbeli ayam pencen..
haha...sian dak umah tu mkn ayam liat..
hehe..tulah, klu trlebih kerap pi psar...
aku ni mmg fail klu pi psr...cik miza kata on..on je la.
aku tlg hulur duit je...
bila cite kat mak...mak gelakkan aku..haha
camne nak kahwin ni?
huhu..tulah psl...mmg aku tak brsedia lg..
maafla mak ye...cadngan ri2 hold dulu la ek...
ur anak ni failed lg bab2 keje rumh tangga ni...hehe..

sambung bab ramadhan balik...
tarawih...nasib baik, masjid dkat je..
jln kaki je pi sana..
stakat ni larat wat 8 je...
tadarus pun dh start..
nasib baik adik bilik dak pndidikan al-quran..
leh la tlg kakak2 dia ni yang xbape ok lg segala tajwid & makhraj..
dat's remind me with my abah..
klu xsbb kegarangan abah ms ajar ngaji kecik2 dulu..
lg tungang langgang la tajwid aku..
makhraj huruf pun lintang pukang..
nsib bek abh garang..
kira bacaan aku...alhamdulillah la.
xsia2 ak nangis tiap kali blaja ngaji dlu...huhu..

emm..this coming wekend..nak blik kg..
nk buka pose dgn my family..
alang2 cuti skolah..
n xlupa with my zikri yg dok buas dh skang..
he really make me smile...
smile..and smile...

salam ramadhan untuk sume..slamat berpuase..bertarawih..bertadarus..& segala amal ibadat yg lain...

No surprise..

Song by Daughtry
Songwriters: Daughtry, Chris; Dill, Eric; Kroeger, Chad; Westberg, Rune;

I've practiced this for hours, gone round and round
And now I think that I've got it all down
And as I say it louder, I love how it sounds
Cause I'm not taking the easy way out
Not wrappin' this in ribbons
Shouldn't have to give a reason why

It's no surprise I won't be here tomorrow
I can't believe that I stayed till today
Yeah you and I will be a tough act to follow
But I know in time we'll find this was no surprise

It came out like a river once I let it out
When I thought that I wouldn't know how
Held onto it forever, just pushing it down
Felt so good to let go of it now
Not wrapping this in ribbons
Shouldn't have to give a reason why

It's no surprise I won't be here tomorrow
I can't believe that I stayed till today
There's nothing here in this heart left to borrow
There's nothing here in this soul left to say

Don't be surprised when we hate this tomorrow
God knows we tried to find an easier way
Yeah you and I will be a tough act to follow
But I know in time we'll find this was no surprise

Our favorite place we used to go
The warm embrace that no one knows
The loving look that's left your eyes
That's why this comes as no,
As no surprise

If I could see the future and how this plays out
I bet it's better than where we are now
But after going through this
It's easier to see the reason why

It's no surprise I won't be here tomorrow
I can't believe that I stayed till today
(stayed till today)
Yeah you and I will be a tough act to follow
But I know in time we'll find this was no surprise

Our favorite place we used to go
The warm embrace that no one knows
The loving look that's left your eyes
But I know in time we'll find this was no surprise

# Salam ramadhan untuk sume...

Tuesday, August 11, 2009

TRanslator Amatur..

"Shila..I send u 1 email...read & try to translate it.."
"Oh..okay.."
"Urgent ya..if possible, i want it this afternoon..."
Err...aku tgk jam..kul 11.30.
aku tgk email...2 page kau...sempat ke xni...

then..sume keja len aku tolk tepi..skang...ak kena ubah my position, dr acc asist, jd translator amatur..huhu..klu dr malay ke english, ok gak la..rasenya xde la ssh sgt. tp, kalau eng ke Malay..huhu..mmg haru giler..
"Improve in malay what ya..."
"Meningkatkan..."
"Tu increase..."
"If Enhance?"
"err...." Otam aku jam. guna online dictionary pun xleh pkai ngat. yelah, klu yg de imbuhan -ed, -ing, -en, -ly dan sewaktu dgnnya tu....huhu..klu yg tau root wordnye xpe gak..

tp, alhamdulillah...siap gak. boss ak siap puji gi..hehe...xsia2 ak dpt A1 u BM msa SPM..thanks to my BM teacher, then. siap publish kat my co' website lg..tp, sbnarnye, bkn ak sorang yg translate benda tu...my colleagous pun join skali. klu aku sorang, mau trkulat2 gak ak nak translate benda tu...dahla byk teknikal punye words..aku pun men bantai ikut sedap rasa je...hehe...

#this week..dah start konvokesyen day utk graduation UM. Congrate to them...for miza, Happy convocation day..huhu..sorry sesangat aku xleh dtg ri khamis ni..aku busy giler mggu ni..kt celebrate ujung mggu ni ok..hehe..ak tobat xsanggup nk bli price 'K' utk kau..ak bgi King 'B' je la ye..cute pe, w/pun ur ireland bro dh bg 1..aku tmbh lg 1 ek..hehe

Friday, August 07, 2009

The CLimb by MiLey Cyrus...

Songwriters: Alexander, J; Mabe, J
I can almost see it
That dream I am dreaming
But there's a voice inside my head saying
"You'll never reach it"
Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking
But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high
There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb
The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But no, I'm not breaking
I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going
And I, I got to be strong
Just keep pushing on
'Cause there's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!
There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Somebody's gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!
Keep on moving, keep climbing
Keep the faith, baby
It's all about, it's all about the climb
Keep the faith, keep your faith, whoa

#Just like this song...nice song..nice lyrics..yeah..IT'S THE CLIMB!!!

Yeeeee!! Audit dah settle,,,

Alhamdulillah...akhirnya, tiga2 co' kat ofis ak dh siap audit...tnggal u anta borang R & C je la lg..huhu...penat sesangat. td kalut jap cz xjupe bank stat. punye file..pepandai je dia sorokkan diri..haru gak aku dok cari td..siap pi msuk store room ngan bilik director skali...rupe2nya, dok terselit kat dlm cupboard..haha...cuma, penat sesangat..tgh2 auditor nk pi request file & physical doc yg dia xjupe, my director plak suh wat artwork u brochure..urgent lak tu. dia ni pun satu, asallah xwat decision awai2..esok stat event, ari ni bru nak rushing wat sgala benda..huhu...pepun, nasib baiklh kepala ak ni ok je. on je pe2 keje pun...mulanya my director suh my manager, dia plak siap kata...
"Haa..i know whose the person can do all this thing...."
"Shila...come here..." haha...mmg ak dh jd designer amatur kat ofis tu...

then..dlm kul 4 td auditor dh balik...hip2 hurray la aku..alhamdulillah....co' ni xssh sgt nak audit...auditor pn dtg sehari je..awai plak tu baliknye...

pe pun...pas ni ak da de next asignment yg ak xbape nk fhm lg ni..puas dh bca manual dia...otak jam doh..huhu...sesapa de idea sal payment gateway by NBepay system..huhu..chaiyok!!!

Saturday, August 01, 2009

Part 1> 1st day..

Trip to A faMosa Resort, Melaka
Date: 18 July 2009 > Last 2 week punya trip...

Alhamdulillah..planning baik punya. booking dah confirm...kitaorg ambik pakej 2H1M..bajet lbih kurang RM 160 per person..sbb, ktorg booking wekend punya rate. so, mahal la skit. Dyh ckp, area kul 2 nak ambik ak & miza..but the prob is, dat day co' ak de sminar la plak.pling awai pun, dlm 2 lbih bru bolh kuar ofis..ak siap dah jamak qasar dh ni..then, sudhnya, dyh tkr planing, kul 3 dtg ambik..hehe..jam dh nak dkat kul 3, tp, bos ak de patient la plak nk kena consult..alamatnye, kena delayla ni..check in kul 4..huhu...

then..akhirnya, dh settle evrything, cpat2 ak menapak ke stesen u. tuggu dak miza & dyh..diorg plak yg lmbat..hehe..

then...ktorg truskn prjalanan ke destinasi..Melaka!!!Here we coming...hehe...part dlm kete..biasela, klu kepala ade 3..cite pun de 3 version..auditor+accountant+tax advisor..huhu..kpala dak akaun yg sehati sejiwa punye cite...haha...contain > knangan2 dulu....keje...kwn2...and...kawin...:p

4.00++, ktorg dh menapak kat dpn A FAmosa Resort Hotel, check in...deposit? diorg mnta RM 200..ambik kunci, then trus pi bilik..Room No? dok ingat doh..yg ak ingat de no. 2 & 5, cz tngkat 2..2 kt dpn, 5 kat blakg, in between..hehe..dok ingat...sampai je kat dlm bilik..huhu..aircond plak xleh nak on.. spoil btullah..sudhnya, kena tggu maintenance dtg check..ingtkn skejap je, cz ikt planning asl, nak pi riding jap ptg tu...klu ikut kata maintenance tu, de something part aircond tu dh longgr ke apa tah..dia plak xtau nk baiki, kena panggil supervisor dia...ak dok angguk je la. faham? idaknye..wat je la pe yg patut..sudhnye, cmpur masa diorg baiki aircond2 + house keeping dtg brsihkn sgl smpah yg brterabur dlm proses pembaikan tu..huhu..kul 7lebih gaklah sume settle..hah...1more, aku bru kra nk brsantai kat balkoni dia..kuncila plak..ak try gak, mn la tau bolh guna kpakaran Michael Scotfield nk buka kunci2..hehe..fail...Michael, borrow ur brain plz..huhu..klu ak try gak, mau rosak plak kunci2..free2 je plak deposit xleh refund..

klu dh nak msuk mgrib, xde mknenya nak pi riding...so,siap pe yg ptut..solat jamak qasar...kul 8 lbih ktorg gerak...

COWBOY TOWN...HERE WE COMING...hehe..to be continue la ye..

Thursday, July 30, 2009

PeLangi >



This pelangi make my day full of happiness...my latest collection from JS..Bought from JS online last saturday. Already received last Tuesday..hehe..ingatkan nak sambung marathon tgk cd korea dgn miza, sudahnye..aku pi layan novel...miza pi chatting..huhu..

Tuesday, July 21, 2009

SyurGa Cinta....

Cinta tu ada 3 jenis...
1. Cinta yang dijodohkan oleh syaitan
2. Cinta yang dijodohkan oleh jin
3. Cinta yang dijodohkan oleh Allah

Emmm...masa filem ni baru launch..mmg ada trgerak hati nak pi jejak panggung. tapi..cam trlebih busy plak time tu..at the end..smpai habis tanyangan, tak pi2 gak..

then, tadi baru lepas tgk..huhu..nasib baiklah ade dak umah ni yang trlebih rajin download kat you tube..anyway..cite ni mmg best, xsedar..tgk2 je dah nak habis..mmg dak comei si Haziq tu yg byk mencomeikan filem ni..at least, org xbosan tgk..emm, bukan senang nak buat cite versi islamik yg boleh tembusi panggung....pe pun, salute to Director Ahmad Idham..such a best movie..

part yang paling best....emm, masa Syuhada tgh tahan marah kat Irham...dat's the best part..suka lakonan Heliza time tu...Marah dalam kesabaran..i think..then..her beauty face, eye...lips... tell everything...

If this movie is a part of dakwah...hope, we learn something...
"Allah tidak mengubah sesuatu kaum itu...melainkan dia mengubahnya sendiri..."
"Iman bukan boleh diwarisi..."
"Islam bukan sekadar atas nama..."
"Kita di mata Allah adalah sama...yg membezakan kita hanyalah darjah keimanan & ketaqwaan...."
"Tidak terlambat untuk kita memintas satu kelewatan....selagi pintu taubat masih terbuka...."


#Alhamdulillah...my boss tell me something dats cheer my day..today...emm..pasal cuti2 M'sia kat a Famosa resort last weekend...nantilah aku cite...tgh korek mood skang....cz, my head tgh cam xbape betul skang, pening...cz dlm bbrpa hari ni, aku asyik main dgn numbers je...no phone yg beribu2 tu...sales amount...purchase amount...cheque no...+ dak2 umah ni yg blaka2 rajin byr wit sewa lump sum...huhu..then...ade plak yg ofer jd bendhari...emm....pe2 je la. tu lah..sape suh terjun dlm dunia akaun...haha...for the power of dreams...i'm moving forward..gud gurl!!!

Tuesday, July 14, 2009

feeL free to be Free....

LAst two weeks..hampir2 je nak nangis..yesterday, mmg nangis sungguh...huhu..congrate u Prison Breaks director cz brjaya buatkan aku brhujan air mata..congrate utk Michael Scotfield gak..mmg sadis sunggh part smalam...at last, diorang sume, betul2 free..
mcm Michael scotfield punya last words tu, bersyukurlah kita hidup bebas...lebih kurang gak lah ayat tu...yg ak pasti de word 'free'..dah titlenye pun 'free'..aku pun, meng'free'kan diri..hehe..the important is, i will miss this movie so much..esp, Michael Scotfield...hehe..cz wataknya dah di matikan u this season, season 4...next week, dah start Burn Notice year 2..

mybe..kena tnnggu the next generation of Michael Scotfiel kut..hehe..manala tau kan. Dahlah, anak dia & sara pun namanya Michael...Pepun, mmg aku dah trfall in luv dgn movie ni...+ with Michael Scotfield skali..haha...

I never knew I could hurt like this
And everyday life goes on like
"I wish I could talk to you for awhile"
Miss you but I try not to cry
As time goes by
And it's true that you've reached a better place
Still I'd give the world to see your face
And I'm right here next to you
But it's like you're gone too soon
Now the hardest thing to do is say bye bye

Thursday, July 09, 2009

HeaL THe WorLd.....

There's A Place In Your Heart
And I Know That It Is Love
And This Place Could Be Much
Brighter Than Tomorrow
And If You Really Try
You'll Find There's No Need To Cry
In This Place You'll Feel
There's No Hurt Or Sorrow

There Are Ways To Get There
If You Care Enough For The Living
Make A Little Space
Make A Better Place...

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race
There Are People Dying
If You Care Enough For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

If You Want To Know Why
There's A Love That Cannot Lie
Love Is Strong
It Only Cares For Joyful Giving
If We Try We Shall See
In This Bliss
We Cannot Feel Fear Or Dread
We Stop Existing And Start Living

Then It Feels That Always
Love's Enough For Us Growing
So Make A Better World
Make A Better World...

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race
There Are People Dying
If You Care Enough For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

And The Dream We Were
Conceived In
Will Reveal A Joyful Face
And The World We
Once Believed In
Will Shine Again In Grace
Then Why Do We Keep
Strangling Life
Wound This Earth
Crucify Its Soul
Though It's Plain To See
This World Is Heavenly
Be God's Glow

We Could Fly So High
Let Our Spirits Never Die
In My Heart
I Feel You Are All
My Brothers
Create A World With
No Fear
Together We'll Cry
Happy Tears
See The Nations Turn
Their Swords
Into Plowshares

We Could Really Get There
If You Cared Enough
For The Living
Make A Little Space
To Make A Better Place...

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race
There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race
There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race
There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

Wednesday, July 08, 2009

PrisoN breaks......

Last weeks..mmg mati2 ingat dah last episod..siap 4 years later lagi..aku dah hampir nk nangis, tgk pusara Michael J.Scotfield..huhu..hampir2 je..

tp, aku still smangat gak nk tggu depan tv tpt kul 10.30pm, last monday..mana la tau kan..sbb siangnye aku dah usha The Star punye paper..mmg still da lgi, The Final Breaks..then....dia smbung lagi cite sal Sara plak msuk prison sbb bunuh Christina..pe2 je la diorang ni..

Tapi...cuba byangkn, Prison Breaks tanpa Michael Scotfield...haha..aku mmg xdpt bygkan..xnak pun..mmg la engineer otak geliga sorang tu..huhu..

Nilah..aku tgh2 merencana..pttukah aku beli je dvd prison breaks ni..dah la mhal..pttke aku masukkn dlm list bajet tahunan aku ni..haha..ni aku kena istikharah dulu...cuma, aku takut...aku ni klu dah minat trlebih ni, xsempat nk istikharah aku dh guna otak & hati jadi juri..

Macam komik Detektif Conan, dari volume 1-64 aku dah berjaya kumpul...cuma ade terselit 2 or 3 volume yg aku blum brjaya dptkan lg...skang, aku tgh nk kmpul Penyiasat remaja plak..haha..mmgla aku ni...tapi, idea yg kat atas tu kira hold dulu..cz aku de planning len untuk thn ni...

mg ni nak blik kg...dah plan nak bwa abah & mak kuar pi shoping & outing cz..last monday my abah birthday yg ke...54 thn. Mg dpn, nak pi cuti2 M'sia dgn dayah & miza...mg depan lg, nak shoping dgn miza...sesambil wat cermn mata baru..maklumlah, dak tu nak konvo next month...

"Kau & aku adalah satu..
tak kira apapun...
segala rintihan aku...
engkau..selalu ada..
biar kata memisah kita..
biarkan saja..kerana..terbiasa...."

Sakit tu....KafaraH Dosa...

About 2 weeks aku xonline sesaja..xupdate blog..xusha fs..emel apatah lgi..sebab..MALAS..tp, kat ofis, surf internt gak tiap2 hari..tp xdelah, wat keja selain dr yg nmnya keje sprti yg didefinasikan oleh my lady boss..huhu..selalunya kat ofis, aku check compny punya bank je..sesambil buat int-banking transaction..sesambil usha gogle klu tetiba my boss mnta cri info..sesambil buka website mn2 gov punye jab..

sebab MALAS...penat kut...balik2 keje je trus merehatkan diri..
lagi...setakat ni, reason tu je yg paling utuh & kukuh...then, maybe my body xbape stabil kut + my emosi sekali...huhu..ni mmg kdg2 berada di luar alam sikit..

klu dah nmnya keje bhgn account & HR ni mmg xde lain, month end je aku kena kuarantin..que wajib yg aku kena jwb tiap ujung bln...."Shila, gaji dah settle?..Shila, bila gaji?..Shila, surat dh sign?...Shila...diorg dah pi bank?" Ayat tnya je mcm2 versi..tp, info yg diorg nak tau...sama je..

Dan satu lagi..tetiba plak..ulser mulut dtg menyerang..ni mmg spesis yg menyakitkn..dah la dia dtg bertemankan demam..ni mmg buat aku lgi xde mood..xde mood nak brcakap..xde mood nak makan...sume skali, cukup 1pakej...sbb nak cepat baik, sume petua aku hemtam...minum air? mmg aku try mengkerapkan diri untuk minum air..garam? mmg dah aku letak kat ulser tu..w/pun, bergenang air mata gak tahan sakit..makan mknan pedas & keras? yg pedas tu mmg aku xbolh makn, w/pun kekadang aku mkn je..makan pun, sume yg lembut2 je...nasi pun, ada 2 or 3 hari gak aku xmakan, sebab xlalu nak makan + sakit...ari2 pun, ak mkan nasi dgn sup je..tu pun, bape suap je, nasib baiklah, perut ni xmeragam sangat...huhu..berat badan pun turun lagi..selalunya, 2 or 3 hari lagi,baiklah..insyaallah..skang, aku xsanggup dh letak garam...pedih sesangat, aku letak bonjela je..ok sikit la...slalunya, klu aku kena, xdelah truk sngat..ni truk sikit, mgkin sbb dia berlaga dgn gigi..& xsedar kut, aku tergigit ulser tu..tu yg agak sakit tu..

#sakit tu...kafarah dosa...insyaallah. dat's means, Allah sayang kita...

Thursday, June 25, 2009

Love is paiN..paiN is.....cryiNg...

"Remember those walls I built,
Well, baby they're tumbling down..
And they didn't even put up a fight..
They didn't even make up a sound..
I found a way to let you in..
But I never really had a doubt..
Standing in the light of your halo..
I got my angel now..."


"Umur bape?"
"24.."
"Tak pe..muda lagi. Ada dua tahun lg masa, enjoy dulu..dlm 26 tu, sedang elok la kalau nk kawin..."
"Betul..betul..."
"Tapi, jangan jual mahal sangat...muka tu jangan dok masam je...Senyum sikit..Bukan apa, lelaki ni, kena tawan dulu hati dia, nak tawan hati dia, senyum je. Tapi, jangan pulak dok sengih memanjang..."
"Err...okay..."
"Perempuan Melayu ni bukan apa..jual mahal sngat..haa..tgk, lelaki2 melayu skang, byk dh yg kawin dgn foreigner..."
"Ohh.."
"Pak cik ni bukan pe..seronok tgk anak2 muda zmn skang kawin ikut adat...sejuk hati mak bapak.."
"Emmmm..."
"Haa..nanti, jgan pulak cari foreigner..cari lelaki melayu..."
"Insyaallah..."

This conversation was ended when my destination already arrived...
Lokasi: Dlm Teksi with a friendly pak cik..

> 24? isn't still young?
> 26? Isn't the right timing to get married...
> Smile? Is hard to smile actually..esp, for a guy dat we didn't even know...lg2 jenis aku yg spesis jln xpndang org..menonong je..> Maaf la ek, klu korang rase aku xtegur korang klu tetiba aku trserempak dgn korang kat mn2...
> Jual mahal?...err...feel exclusive mybe..
> Then..mcm cik miza kata...aku xprnah nak cuba bagi peluang kat hati untuk terima cinta tu, dat's why la, cinta tu xpernah dtg...klu dtg pun, mmg aku xsedar pun..
klu sedar...haha..that's call I'm crying..huhu..because Love is pain...then..slowly, it will ended with happiness..because Love is between me & you..who is you? will be anybody..you choose...

Wednesday, June 17, 2009

1Malaysia...

Mood:ok
My life would suck without you by Kelly Clarkson...
'Guess this means you're sorry..
you're standing at my door..
Guess this means you take back..
All you said before..'

Mata aku ni mmg jenis ala-ala peka je dgn alam sekeliling..selalu nek bas mmg aku pling suka duk tepi tingkap..sbb..suka main observe pe2 yg ada spanjang jln on de way ke ofis..hehe

dan..satu hari2, aku trpandang cam da yg xkena je kat words 'Wawasan 2020' yg elok je letak kat rooftop bangunan angkasapuri2..dan my heart court pun mulalah wat sesi bual bicara..
"Eii..diorang ni tak perasan ke..rasa cam nak jatuh je words tu.."

And...after dat day, mmg aku dah xbape endah dah pasal benda tu..sampailah, tetiba tu, on de way nak balik dari ofis,....
"Aik..bila masa pulak, ada words 1Malaysia kat situ..huhu..." Apa-apa jelah..
Tapi, since Tun Mahathir jadi PM, Wawasan 2020 tu dah sebati kat situ...sampailah, Dato' Seri Najib naik jadi PM skang..
1Malaysia vs Wawasan 2020...

1Malaysia...lebih shoot pada perpaduan.mybe..dats our PM vision..rakyat M'sia skang lack bab unity, maybe...this is what happen today..

wawasan 2020...the power of dreams..think beyond the future

& maybe...we have to consider cause & benefit relationship...(korek balik MA pnye subjek..)..1Malaysia is a cause& the benefit, Wawasan 2020 for the future, become reality...

pe2 pun, we can't even compare all the 5 PM..coz, the years is difference...zaman pun lain...mind rakyat M'sia pun lain..then, rambut sama hitam, hati lain2..w/pun, ideologi sama, xsemestinya, pemikiran sama..bila pemikiran xsama, visi & misi pun xsama..what ever it is...hope everything is ok..biarlah M'sia ni aman seaman2nya..secara zahir & batinnya..

#Tadi, my colleagous baru naikkan poster our PM kat dinding...huhu..poster2 bru je dapat semlm & poster Pak Lah pun dah diturunkan dengan hormatnya...

Wednesday, June 10, 2009

Audit Lagi..& lagi...

Mood: Stable..
Song: Love Story by Taylor Swift

Baru je ari tu ckp yg my 3rd company xcomplicated sgt..dan2 plak de prob. Nape lak time2 nak audit ni prob plak..dugaan!!!!!

emm..sumenya gara2 de somebody yg trsalah enter date..supposely thn 2009 payment date..tp, trenter 2008. then, my boss xperasan sbb auditor dh check evrything..so, ingat dah ok..trus closed account. Pulak tu, company tu financial period dia Feb-Mar. So, acc untuk Feb07-Mar08 dah closed. payment yg sepatutnya Feb 2009, terenter Feb 2008...huhu..padahnya...kitaorg kena key in balik sume transaction since Mar 09 till today..uwaaaa...bab sales, Lin & Vinc take over..purchase & monthly pyment ak kena takeover evrything. recon bank statemt..petty cash..credit card pymnt..commision..dat's also my job. sesambil tu...kena prepare details u tax computation plak, coz nk reduce tax payable u co. yg baru pas audit ri2..huhu..

ari tu baru je ingat nk cover balik keje yg aku kena delay sbb audit..skang de plak keje baru..rasenya dh settle audit untuk sume company kat ofis tu, baru aman sikit kut aku punya schedule..tapi, klu xde keje cam bosan la plak..

pe2 pun..kat ofis2 w/pun my position still lg acc asistant..my boss slalu sgt pnggil aku accountant..huhu..klu my collegous tnya term2 pasl account...
"ask our accountant...." hehe...

klu de incoming call..."account department plz...." line2 automtik akn pass kt aku..huhu..

#May Allah Bless me...

"I got tired of waiting, wondering if you were ever coming around..
my faith in you was fading...."

Wednesday, June 03, 2009

AlhaMduliLLah.......

"Good job..." that's the first word yg kuar dr mulut my boss sebaik shj auditor kuar dr ofis ktorang..alhamdulillah.

"Shila..u can going back early la..tired already.." Ergh...alhamdulillah.aku mmg tunggu masa je..siap doa lg suh boss balik awai skit. aku dh xtahan nak kelepek atas meja.penat sesangat...dah berpuluh kali aku menguap.

Esok..a lot of works i need to cover back. sume bnda yg ak tangguhkn sbb audit..alhamdulillah, dah dua co' siap audit..kira ak declare cam2 la w/pun co' yang 1 tu lum btul2 siap spenuhnye lg..so, skang, tggu yg de last co', co' ni ak xrisau sgt cz transaction xcomplicated sgt..tp, bln ni mmg ak xbolh mnta cuti..huhu..nasib baik gak, ari sabtu ni cuti umum..leh gak ak menapak balik kg...lgpun...my anak sedara da kat kg skang cz ibunye ad course Jqaf kat Lipis..hehe..

#Alhamdullillah...Allah permudahkan segalanya. kadang2 tak guna pun kita risaukn sesuatu perkara yg mmg akan brlaku ataupun dah berlaku..sbb kita xbolh wat pe2 pun untuk halang perkara tu brlaku..

"It's gonna happen when it's
Supposed to happen that we
Find the reasons why
One step at a time..."


Kun fayakun..dan, kt punya doa untuk jadi back up..dan ya..Allah sentiasa bersama kita.....

Monday, June 01, 2009

.........................................

"Shila..Ann call.."
"Shila..auditor.."
"Shila..Bank.."
"Shila..Ann again.."
"Shila...auditor again.."
"Shila...Bank again.."

Eiiii..rasa cam nak cabut je wayar phone tu..asalla time aku busy gile ni rmai plak yang interupt. kalau interupt sekadar nak tanya je ke..tak pe gak, ni interupt yang spesis bagi aku kerja ni memangla..dah tak cukup dengan tangan...dengan kaki aku sekali naik. Tiap kali phone masuk..dada aku dah bagi signal. Janganlah call tu untuk aku...

dan tiap kali, diorang sebut je nama aku...kaki aku dah mula buat signal hentak kaki. uwaaa...aku tak nak jawab phone dah..kalau takde staff lain kat situ..memang aku hujan dah..

"Shila...what u have finished..." Aku explain lebih kurang.
"Okay..good. Just continue..focus for the big one. the small-small, just leave it first. then, if finished everything, focus for fixed asset ok..."
"Okay..." Aku dah kelepek atas meja.

then...shila, phone..
"Shila...tommorow, you come little bit early ya..we finished everything before auditor come..."
"Okay..." Rasa cam nak ketuk-ketuk je kepala ni dengan gagang phone. Memangla aku ni...

"Ann..auditor call, ask about the trade debtor..."
"Okay..you just fax the details la.."

Then...Shila call, auditor...
"Ya..I fax already..."
"Okay..I check first..."
"Why the figure is difference..."
"No..its just one of the causes...others, also include the bad debts written off..."
"Okaylah..I check everything tomorrow..."

Eiii...banyak songeh plak auditor ni..aku dah bagi details tu kira ok la tu..ni plak dia suh buat schedule..banyak pula request dia. Awai2 dulu tak nak request, dah last2 minute, baru nak bagitau...urgent la. Memangla urgent, kalau benda tu nak esok, bagitau hari ni...Allah bagi aku 2 tangan je...

Esok..auditor nak datang untuk satu lagi company. Bulan lepas dah settle audit untuk company yang satu lagi...bulan depan plak untuk the last company....Tulah, kalau dah ada 3 company...time audit ni, sume benda jadi urgent. Betullah..accountant vs internal auditor vs external auditor...

#May Allah Bless me....Anything happen tommorow..just leave it up to Allah coz He knows everything...

Tuesday, May 26, 2009

BetuLLah...diaM tu taNda setuju...

Dari Abu Hurairah R.A, Rasulullah SAW bersabda...
"Seorang wanita janda tidak boleh dikahwinkan tanpa bermesyuarat terlebih dahulu dengannya. Seorang gadis perawan, tidak boleh dikahwinkan sebelum meminta izin kepadanya.."
Para sahabat bertanya.."Bagaimana bentuk keizinan gadis itu?"
Rasulullah SAW menjawab..."Jika dia diam sahaja..." (HR Bukhari)

Sunday, May 24, 2009

Kata cikgu...

Kata ustaz syed...> my arabic teacher
"Jangan percayakan sesiapa, termasuk org yg rapat dgn kita...kecuali,suami antum nanti..."
"Ustaz..."
"Termasuk ana..."

Kata ustaz lagi...
"Walau ceruk mana pun kamu pergi nanti, jgn sesekali tinggalkan 'agama'itu....itu bezanya bdk sekolah biasa dgn SMKA..."

Katanya lagi...
"Setiap manusia kat muka bumi ni, Allah dah tetapka jodohnya sebaik sahaja dia lahir, klu yang dah kahwin tu bercerai, yang bertunang tu putus, itu sebenarnya bukanlah jodoh mereka sebenarnya...Insyaallah, satu hari nanti akan jumpa juga jodoh tu..& klu tak jupe2 juga, itu tandanya jodoh antum tu dah pergi dulu...."

Ustaz pernah cakap lagi...
"Korang tak payahlah layan bdk2 lelaki kat depan ni, korang punya bakal suami, tu yang tengah blaja kat 'U' tu...yang bdk2 laki kat depan ni, korang punya bakal isteri...tu yang tengah main pondok2 skang...." Haha...since ari tu, ada lah suara-suara sumbang dak laki yang panggil ktorang ni kakak...

Kata Cikgu Rohani plak...my science teacher..
"Jangan sesekali bagi lelaki pegang/sentuh kita..even ur hand..sebab, diorang ni tak boleh kasi can, dah bagi pegang skit, nak pegang yang lain plak..."

Kata cikgu lagi...
"Klu nak cari suami....tanya subuhnya, klu subuhnya ok..insyaallah, semua ok..."

Kata cikgu Fariza...my account teacher
"Bangga jadi budak akaun ni..klu kat "U' nanti, budak akaun ni orang respect...gaji accountant lebih tinggi dari doktor & engineer..."

Kata Cikgu Zabedah...my economy teacher
"Jangan risau..memang selalu budak sastera ni kena discriminate...ktorang cikgu2 ni pun kena jugak...korang fokus pada belajar je..blaja ekonomi ni byk faedahnya..."

I'm proud to be Tahap studnt...Pesanan2 cikgu2, ustaz...ustazah...kat Tahap byk yang masih lekat kat kepala otak ni, ada juga yang dah ingat2 lupa, tp, contentnya aku ingat gak la...w/pun mgkin x 100% sama masa aku dpt quote2 tu dr tuan empunya bdn...kira lebih kurang ayat dia cam tu la...

Then..aku realize, tanpa bimbingan/nasihat/tunjuk ajar dri diorang sume..mungkin aku xjadi cam skang.klu xsbb cikgu fariza & cikgu zabedah, aku takkan fall in luv dgn account ni..cz every single word yang diorang ckp buatkan aku terfikir...
"Klu aku xboleh nak go on dgn science..why not klu aku choose account field..."

Mcm one of account lecturer masa kat kmph ckp...account tu mcm satu set domain, economy & business tu subset pada account, siap tunjuk ranking gaji antara accountant, engineer & doktor....but to be an accountant, byk mehnah & tribulasinya..nak jadi member MIA pun, at least 3 years working experience...kena seat exam untuk dpt title CA kat blakang nma...prof certificate? haha...otak cam dah tepu nak seat exam untuk certificate... but, it will be one of my dreams...at least, adelah satu prof. certificate dlm account fieldkn..member MIA...hehe..that's my golden dreams.

# Buat semua cikgu, ustaz, ustazah, lecturer dr tadika smpailah aku dah da degree skang...hehe..w/pun, ucapan ni mmg dah expired...nak wish gak, HAPPY TEACHERS DAY..U MAKE ME SOMEBODY..

Friday, May 22, 2009

I'M stiLL the youngest....

Alhamdulillah..Allah masih beri peluang untuk aku hirup lagi udara kat muka bumi ni..

Tepat kul 12 mlm td, alarm aku bunyi..hehe..masa tu mmg dah tutup mata dah..buka je flip phone..tertera kat skrin...22-05-09>Birthday>Mine 24..aku senyum je...Alhamdulillah, bertambah lg setahun usia aku...then..sbb mata pun aci nak tutup balik je..ttp flip phone, tarik selimut....kita tidur dulu...baru je nak lena balik..dan2 msg berlumba-lumba nak masuk...huhu..dah baca lebih kurang..ingat nak layan balik lena tu..adalah plak org ketuk pintu bilik...memangla diorang ni..selalu, main masuk je...ketuk sekali dua terus redah masuk..macamla pintu tu kunci..aku wat do no je..ingatkan cik dayah nak ttp plug internet je..then, buka je pintu, terus dia buka lampu..huhu...terkebil2 gak la mata aku ni...

Surprise!!!!..hehhe..tu plannning, mastermindnye..cik miza.saje je dioarang ni. mmg terkezut gak la..dahlah muka pun dah sememeh semacam..huhu..pe2 je la.

then, pagi tadi kira fresh la..yelah, today is my day..so, xnak moody2..xnak marah2..xnak masam-masam..,...aiseh..bas ni spoillah..lambat plak dia sampai..

kat ofis, macam biasa je...entah diorang tau entah tidak arini my big day..then, tgh sibuk2 aku key in data yang tinggal lg 2 ribu lebih tu..my boss datang kat meja aku..
"so..shila, everything ok..."
"Okay.." aku as usual..senyum & angguk je la.
"how many left..."
"about 2 thousand plus..campur dgn syima, tinggal thousand plus la.."..
"Emm..so much ya.." hehe...
"Emm..shila...happy birtday ya..today, u just choose la, kfc o pizza...sorry ya, can't celebrate outside..so much work to do..rushing...maybe next time ya.."...
"Ergh...." aku mati2 ingat cam boss aku lupe ke coz mmg this few month mmg giler2 busy...cam dah tak cukup kaki & tangan dah ni...dia pun ade meeting dgn auditor..then..i chose pizza la..cam teringin plak nak mkn pizza..thanks ya my boss...effort tu dia pi redah kedai kek pagi2....then, dia belikan kek blueberry+strawberry...
"how old ya..." my boss tnya lepas aku dah siap potong kek...
"24..."
"the youngest.."
"hehe..yup, i'm still the youngest..."huhu..kat ofis aku, takhta youngest tu still aku yg pegang..xtau plak la after this...
"Enjoy ur life....until u get married..." hehe..betul-betul-betul...aku sokong %.tapi, lepas married pun boleh enjoy apa..hehe..

# thanks a lot pd sape2 yg wish ... my beloved sis & my little bro...then...k.ct,k.jas, is , dyh, dija, k.yan & k.ida > my housemate, aisyah > my ex-classmate ms kat Tahap..hehe..Maa & dian > my ex-classmate kat kmph, dyh & zati > my bestfren....ajib n hikari yg wish kat blog ni..& semualh yg still remember me..xkira korang sume kat mn..esp..ex-skft01..ex-tahap, ex-kmph..ex-um...dan sumelah...& xlupa wat miza..my roomate..thanks ya 4evrything...

Wednesday, May 20, 2009

Plz don't ask me dat que again....

"Hidup ini umpama sebuah sketsa komedi klu gunakan akal untuk berfikir, tapi, hidup juga akan jadi satu tragedi klu kita dengan selamba badaknya gunakan nafsu untuk berfikir...lalu, sedarlah kita, kawallah nafsu dgn sebaiknya, jgn pula nafsu yg mengawal kita...."

Kenapa kita perlu saling bermasam muka, klu kita punya pilihan untuk bertegur sapa...
Kenapa kita perlu saling bermusuhan, klu kita punya pilihan untuk menjalin persahabatan
Kenapa kita perlu terus berputus asa, klu kita punya pilihan untuk terus berusaha..
Kenapa kita perlu berserah segalanya, klu kita masih punya pilihan untuk terus berdoa..
Kenapa kita perlu saling berhasad dengki, klu kita punya pilihan untuk saling menyayingi...
Kenapa kita perlu sering melampiaskan kemarahan, klu kita masih punya pilihan untuk menyulam kesabaran...
Lalu, kenapa kita terus alpha & leka, sedangkan kita punya pilihan untuk terjaga...

Namun, ada satu perkara yang bukannya semata-mata soal pilihan...walaupun pilihan itu tetap ada, ia bukanlah terletak di tangan kita...itulah jodoh namanya...kita memang punya pilihan untuk memilih...tapi, adakah pilihan itu jodoh kita?

#emm, it doesn't mean anything...cuma, plzzzz don't ask me that platinum que again..& again...ya, i know, i'm counting the day...2 days more.but....haha..

Sunday, May 17, 2009

ReLevankah aku di hatiMu?

Emmm..semuanya gara-gara baru lepas baca buku 'Relevankah aku di hatiMu aka RADHA' yg cik miza beli kat Book fair ari tu...buku tu dah lama kt pasaran, tp xtau nape aku cam xminat nak beli..huhu..semuanya sbb aku baca sinopsis kat blakang buku tu..ingatkan,watak utama dlam buku tu antara org m'sia & jepun, coz dia ckp, kisah persahabatan dari Taiping ke Tokyo,huhu..yg aku pula jenis spesis xlayan sgt cite yg watak utamanya bkn org M'sia..>dat's bad attitude sbnarnya..tapi, nak wat camne, klu mmg aku mmg spesis cam tu..tapi,bila dah baca, xdeplak la cite sal dak jepun pun..huhu, masa ni mmgla pepatah, don't judge a book by its cover tu, aku sokong sgt2. yg ptg, aku suka jln ceritanya, w/pun ada certain2 part cam serius sbb dia ketngahkan aspek akidah..jemaah etc..ayat pun skema semacam, tp, so far, dia pandai tarik perhatian pmbaca u still baca buku tu sbb ada part gile2 & usik2...nilah, first time buku yg aku boleh habiskan dlm masa sehari je..

then..ade part2 yg buat aku rasa cam jantung aku kena hentak dgn batu..kena geles dgn bulldozer...& buatkan aku mengalirkan air mata...bukan sbb sedih sal cite tu...sdih sal Adam accident ke apa,..sbbnrnya..aku nangis pasal....entahlah, pernah tak rasa tetiba je rasa nak nangis..tetiba je rasa nak sedih..cam tu lah..klu pun aku tau sebabnya kenapa..hehe..a secret makes a woman, woman...

klu dah mmg tertulis jodoh kita di Loh Mahfudz dgn someone...dgn someone tu jugalah kita akan ditemukan, mgkin bukan, esok, lusa...mg depan, bulan depan..atau pun tahun depan,....tapi, someday soon..insyaaallah, Allah akan temukan juga..atau pun, mngkin dah bertemu..tapi, kita saja yg tak sedar..ataupun, sampai satu ketika mmg kita tak bertemu langsung dgn someone tu...redha lah kita, bahawa mungkin sbnarnya dia sudah pergi dahulu menemui Tuhannya..

Relevankah aku di hatimu?......

#haha..aku sedang mengalami masalah ketidakstabilan emosi skang ni..penat sangat agaknya....huhu..hati pun jadi extra sensitif...> miza, kau tgk aku normal je kan..

Sunday, May 10, 2009

its tiMe to rest...

Mungkin ada hikmah di sebaliknya....

dah hampir 3minggu intrnt kat umah aku ni dok offline..sbbnya, haha..aku pun xtau, klu ikut tuan punya broadband tu, int connection dh ok,..mybe something wrong kat dia punye router..apa-apa je la..lgpun cam tau2 je, dak umah ni tgh struggle u exam last few weeks..so, skang mmg time u rest..aku pun rasa cam tak xlarat je everyday.penat...tu lah yg gatai pi confess kat boss aku xde keje nak wat..yelah, sume keje account aku dah siapkan sume, cuma tnggu untuk wat month end report je..tu yg amazing tu, aku kena take over 2 company punye account & hr..tapi, sometime, aku rasa cam xde keje dah nak wat..bosanlah plak..huhu..cuma kekadang bukan xde keje, aku je sengaja nak delay keje..padahnya, boss tmbah lagi keje aku jadi graphic designer la plak..haha..mmg bukan bidang aku, aku pun men redah je..klu setakat nak edit2 tu boleh le..& ade 1 lg asignmt aku yg boss baru bagi last week..kena sorting customer punya info..ni mcm jadi data enrty punye keje dah..mmglah aku ni account asistant cum admin cum designer cum data entry cum...xtau lah pe lg pas ni...maklumla, multi task blaka...pepun...dats my learning process..experience..nasib baiklah learning curve aku ni stabil je...huhu..

Friday, April 17, 2009

tak kiRa...Nak baLik jugak..

"Slm. La, mybe akak blk mg ni..akak xckp lg kat mak. Nak jumpa, blikla mg ni"

I've got this msg last wednesday..from my lovely sis. but actually, I've got another planning this weekend..going out with pija..huhu..and some more, got seminar in my ofis tommorrow...

Then..i've called my sis..decision already made...tak kira, nak balik jugak...
so, planning with pija cancel. i've already msg her..and as usual, doesn't matter katanya, bile2 in next time bolh kuar lg..huhu..last two weeks pun sama gak, pija ajak kuar gak, tapi msa tu dah odw pun nak balik raub. Sungguhla aku ni..mmg kaki balik kg je kejenya..Apa-apa je lah..dulu masa study kat Tahap & KMph, 2/3 bln sekali baru balik..tp, lepas je duk brmastautin kat KL ni, rasa cam tiap2 bln aku akan blik kg..klu masa study kat um, ari jumaat mmg aku freekn..no lecture..no tutorial, coz, bile2 aku rasa nak balik, aku chow je..kdg2 klu tetiba de class mencelah time ari jumaat, sesaje je aku dok monteng..brdedikasi punye student..entah, rasa best je balik kg..otak rasa free je..yelah, klu ada prob pun, prob2 tu aku campak je kat highway karak tu..tu lah aku suka sgt balik kg..

and the most important is..aku dah lma sgt xjupe my sis & my little zikri..kakak kata my little zikri dah expert meniarap, siap goyang2 kaki lg..can't wait to meet him. then, for pija, really sorry ya..iA, next time kita kuar ya..

#tapi..tiket xbeli lg. hopefully, xramai sgt org balik mg ni. last 2 weeks trpaksa nek bas central coz tiket express habis, pdahal bas express tu 1 and 1/2 hour sekali tu..huhu..rmai sgt org2 bentong & raub merantau kat kl ni gamaknya...apa2 jelah. janji aku sampai raub, klu lmbat smpai pun, boleh mnta abah ambik kat raub..then ajak abah & mak pi shopping jap kat TF..hehe..

Thursday, April 16, 2009

What shouLd i Do?

Tadi....My boss & all their fellowship frenz celebrate easther day..
Easter? According to my colleagues, easter tu reservation for Jesus after dia kena salib. Last Friday..Good Friday tu dia cakap, ari pnyaliban Jesus..kira after 3 days, Jesus kena salib, which is on sunday, diorg celebrate easter, kira kebangkitan semula Jesus..dat's explaination my colleagus yg kasi, siap dia tunjuk buku Perjanjian baru lagi..dia pas kat my frenz, aku jenguk je...tumpang baca, as before this..xsempat aku nak baca in detail, kepala aku rasa migrain semacam...huhu, mmg aku alergik sungguh nak baca buku yang spesis mcm2..mybe dat's a sign for me..alhamdulillah..aku istighfar byk2...padahnya, mmg sampai balik umah la kepala aku berat semacam..huhu..

tadi ada makan2...my boss mmg dah ckp awai2..suh ktorang stay sekejap after ofis hour..emm, klu ikutkan mmg aku nak lari je..tapi, pintu keluar satu je la pulak..klu lari, cam xrespect plak kat my boss tu, coz dia dah ajak ktorg dinner skali..siap kena tarik tangan lagi pi ambik mknn..huhu..then, after taking some food..aku blah cepat2...

bagi aku, semua benda brgantung pada niat..aku memang xde niat langsung nak celebrate sesama dgn diorg..nauzubillah. aku join pun atas sbb aku respect pada my boss..titik. As long as diorng xpernah ganggu my Islam life, aku ok je nak get along dgn diorang..stakat ni mmg my boss pun xpernah nak ckp pasal agama dgn aku..kerja is kerja, personal life tolak tepi k..hehe..

Apapun, the conclusion is always the same..ISLAM IS THE WAY OF LIFE..aku seperti biase mmg selalu observe apa2 yg brlaku kat ofice tu..

#Aku hidup dgn Islam..aku hidup kerana Islam..dan insyaallah, aku mati kerana Islam...dalam Islam..untuk Islam..Allah Bless.

Tuesday, April 14, 2009

Kut ye pun nak buNuh diri.......

"Ann..got call from a doctor..." Linda transfer the line to our Lady boss

"Yes..Ann speaking here. May I help u.."
"Ohh..u calling from?"
"Hospital? What isn't regarding?" Aku pandang Ann, Ann angkat kening. Aku jungkit bahu..Then, terus aku menapak ke customer service counter...

"What happen?"
"Got calling from doctor..patient dia nak bunuh diri guna our oil...." Haaa..apa punya bijak la dak tu. Dah terang2 lg bersuluh, oil tu xbawa maut pun > exclude Allah's takdir. Then..one of our director pun dah wat demo..lagipun ingredient dlm tu vegetable ester je...huhu..apa2 je la..riuh jap ofis tadi.

"Shila..help me to find MSDS plez..."Errgh...teiba suara my lady boss mencelah bg arahan. aku pandang syima...
"MSDS..apa tu?" Syima jungkit bahu.
"Where's Vincent?"
"Washroom..." Huhu..bab-bab technical report ni, mmg dak tu lah yg expert. aku awai2 dah fail..fuhh, nasib baik gak tetiba tringat yg aku pernah file satu report..then, cepat2 aku take out report tu & serah kat my boss. rupe2nye MSDS tu, material safety data sheet..memang betullah report yg aku main redah je ambik tadi...

"Terrible la dat person..." My lady boss dah mengomel..menyusahkan dia la tu. yelah, PIC aka my director outsation skang..so, xleh nak contact die..dia lebih arif klu bab2 mcm ni. then, klu ikutkan apa yg my boss ckp, klu betullah dia juz minum our oil je utk bunuh diri tu..means, mmg xbrjayalah niat dia tu..tp, yg buatkn ktorg concern, takut ade something else dlm botol yg dia minum tu..huhu..wallahu'alam la...

Monday, April 13, 2009

Thanks a lot 4beiNg a part of My Life...




"Shila!!!kitaorang sesat ni. asal banyak motor je kat rumah ni.rumah mu lorong bape?"
tetiba tgh brsiap2..dapat call dr izah. dayah kul 8pg lagi dah menapak kat rumah aku & miza.
"Lorong 12 la mek.." hehe..memangla dak izah & zati ni. tu lah klu dah terlampau kerap sangat menapak kat umah aku & miza.

"Shila!!kitaorang dah sampai..."
"Okay, ktorang turun skang..." then..aku, miza & dayah menapak keluar. buka je pintu, dah terjongol izah depan pintu. huhu..jejak kasih sungguh.

"So, nak naik kereta sape ni?"
"Emm..zati dah tunggu kat kereta..." that's mean, memang naik kereta zati la.
"Cik..mu sesat kat mana tadi?"
"Kat depan sana tu..entah lorong bape ntah..."
"Haha..klu masuk lorong 11..ketuk je pintu umah no. 18 tu.."
"Haha..." tetiba plak, nmpak pnghuni umah no. 18 tu lalu kat tepi kereta kitaorg..huhu..panjang umur sungguh.

"Lama tak jumpa korang.."
"Mu tu memang zati, busy mengalahkan PM..." hehe...antara kami, memang zati yang paling busy..tu lah, sape suh masuk marketing department..mmg busy giler la. Makin kurus keding la cik zati ni, as dayah said.

"Zati..myvi ni xde usb ya..."
"Ko..senyap.."
Haaha...zati jealous. myvi die old edition punye..tu lah pasl xnak naik keta dayah. dyah punye myvi SE..alergik sungguh dia klu ckp sal myvi SE tu...

yesterday..such a sweet memories..dah lama aku xketawa tahap xingat..hehe..jumpa dgn dak2 ni mmg msing2 akn kuar aura kanak2 ribena..orang keliling mmg xendah dah. tu lah yg sweet sangt dgn korang. sakit perut thn gelak...

> gelakkan kereta2 brhias yg tetiba buat prarakan kat federal highwy tu
> gelakkan myvi itam yg tetiba mencelah kat tepi kta tu..
> gelakkan abang kameraman yg duk sibuk brcerita sal business dia
> gelakkan zati yg duk serius interview abg kameraman tu..planning2
> gelakkan zati & miza yg duk berani sungguh minta buah mangga kat jiran ina..
> gelakkan cite izah sal ank2 murid nye yg kegatalan terlampau..yg nakal terlampau ...yg byk karenah terlampau...hehe..
> gelakkan cite2 miza & izah sal kg diorang..mentang2 la sekmpung..
> gelakkan zati yg tetiba tringin nak mkn soto...

as requested by izah..hehe..
> kt sesama gelak sakan..cz duk kalut pkai seat belt bile nmpak p.cik polis..huhu..punyelh ingatkn de road blok ke apa..rupe2 de kenduri le..p.cik2 tukang jaga jln je..kan dah kena gelak dgn p.cik tu..punyelh brhati2 msuk lorong tu smpai zati nak trlanggar palang2 yang diorg letak...
> gelakkn izah..kononnye nak pi tnya arah jln..tp duk nyapa cam perayu undi nak brkempen..as dayah said..izah, PR kat bukit gantang YB Nizar dah menang dah..
> then..korang gelakkan aku..tu zati punye psl le...dia yg duk beria nak sarungkn cincin tu..haha..klu de yg aku lupe nak add lg..korang add sndiri la ek..

huhu..mmg smlm byk gelak la..rase cam happy sesangat bile jupe korang. thanks ya, for being a part of my life..kwn yg sentiasa ade bile aku nangis n ketawa..kwn yg aku sntiasa bolh harapkan..kwn yg selalu ade u support aku..
walau kat mn pun korang skang...aku doakn yg trbaik utk korang...I love all of u so much..huhu..memang aku akn nangis giler2 la klu korang kawin nnti..jgn le kawin cepat2 ya...hehe...

#ok set ya...next 2 weeks, kita dating sesame kat pwtc ya..dayah dah promise nak blanja..yeye..emm..cian izah ya, xsmpai 24jam pun mu kat kl ni..huhu, pepun, ktorg happy mu trun kl mek..turunla lagi ya..hehe..

kata pi kenduri kawin, pic pngantin 1 pun xde..> hehe..pic2 yg len..nanti le aku upload ya...hehe..eh, bukan miza ke yg jd pngantin smlm? huhu..tul x mother in law aka...cik zati?

Blog Walking

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...